Petković: Kurti beži od dijaloga, destabilizuje region najavama o tužbi za genocid, a tužba neostvariva

Umesto što se bavi populističkim zamajavanjem svojih sunarodnika najavljivanjem nekakve tužbe protiv Srbije, Кurti bi trebalo konačno da shvati da nije više opozicija i politički diverzant, već da je sa novom ulogom dobio i novu odgovornost, poručio je Petar Petković u najnovijoj reakciji.

Predstavljajući danas program vlade u Prištini, kosovski premijer Aljbin Kurti se pridružio novom talasu optužbi na račun Srbije o genocidu.

U susret najavljenoj tužbi, kaže da će biti preduzete „velike pripreme“.

„Započeli smo rad na podnošenju tužbe protiv Srbije. Obavestićemo vas o ovim pripremama. Uvereni smo da je Srbija počinila genocid na Kosovu i to zaslužuje tužbu. A vlada je u obavezi prema našoj istoriji i našoj budućnosti“, kazao je Kurti danas.

Кurtijeva najava tužbe protiv Srbije, osim što je neostvariva, budući da samoproglašeno Кosovo nije država, jeste još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na pre svega socijalna i ekonomska očekivanja građana, poručuje sada direktor Kancelarije za KiM.

„Pretnje tužbama, baš kao i pretnje stvaranjem tzv. velike Albanije, jesu pokušaj destabilizovanja prilika u regionu, s obzirom da Priština i dalje ima opasne nade da bi na neki način mogla profitirati u takvom scenariju“, nalasio je.

Petković poručuje da je stabilnost regiona, ekonomski i demokratski razvoj „jedini razuman put za izlazak iz postkonfliktne psihoze u kojoj je deo društva na Кosovu i Metohiji i dalje zarobljen“.

S druge strane Kurtija je optužio da beži od dijaloga iako je on jedina šansa za miran rasplet i rešavanja nesuglasica.

„I što pre u Prištini to shvate, to će i šanse za prevazilaženje nagomilanih društvenih i ekonomskih problema na Кosovu i Metohiji biti veće“, naveo je Petković.

Kurti: Ne mogu da tražim garancije Hrvatske za optužene u Hagu, „nije država na sudu“, to bi bila greška

Priština: Odobren program vlade – dva prioriteta; Kurti: Pripremićemo tužbu za genocid protiv Srbije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.