Kurti: Ne mogu da tražim garancije Hrvatske za optužene u Hagu, „nije država na sudu“, to bi bila greška

Foto: Armend Nimani/AFP

„Ne mogu ja da tražim garancije od Hrvatske. Postoji pravni proces. Oni koji su u zatvoru. Nije država na sudu. Nije na meni da preduzimam takve korake. To bi bila greška za državu“, oglasio se danas kosovski premijer, nakon serije zahteva upućenih kosovskoj vladi da garantuje uslovni otpust optuženih bivših lidera OVK pred sudom u Hagu.

Kosovska vlada odobrila je danas Upravljački program (program vlade, prim.red.). Kosovski premijer, Aljbin Kurti, održao je potom konferenciju za štampu.

Ponovio je ono što je u prethodnim danima rečeno iz njegovog kabineta, ali i kabineta kosovske predsednice – da Kosovo ne može da bude garant u svojstvu „treće zemlje“ za uslovno puštanje na slobodu Tačija i ostalih optuženih pred sudom u Hagu, jer je ovaj sud osnovan odlukom kosovske skupštine.

„Problem sa pitanjem garancije je to što Kosovo nije treća zemlja. U avgustu 2015. godine, glavni argument za glasanje o amandmanu 24, kom smo se usprotivili bio je da će, ukoliko to ne učinimo, biti formiran međunarodni sud. Bilo nam je jasno da ovaj sud neće biti potpuno van Kosova, već jednom nogom spolja i jednom unutra“, kazao je Kurti.

Sa druge strane, Kurti ujedno kaže da ne može da traži garancije od Hrvatske za uslovno puštanje optuženih u Hagu.

„Ne mogu ja da tražim garancije od Hrvatske. Postoji pravni proces. Oni koji su u zatvoru. Nije država na sudu. Nije na meni da preduzimam takve korake. To bi bila greška za državu“, poručio je Kurti, prenosi Gazeta Express.

Kurti se ujedno osvrnuo na najavljenu tužbu za genocid Srbije koja je sada našla svoje mesto i u programu kosovske vlade.

Kaže da će biti preduzete „velike pripreme“.

„Započeli smo rad na podnošenju tužbe protiv Srbije. Obavestićemo vas o ovim pripremama. Uvereni smo da je Srbija počinila genocid na Kosovu i to zaslužuje tužbu. A vlada je u obavezi prema našoj istoriji i našoj budućnosti“, kazao je Kurti.

Kurti se osvrnuo i na dijalog između Beograda i Prištine. Kaže da se za sada još uvek ne zna kog će se datuma dijalog nastaviti, ali je i podsetio da će 18. maja prisustvovati radnoj večeri u Briselu na kojoj bi trebalo da budu i ostali lideri sa Zapadnog Balkana.

Podsetimo, odlukom Apelacionog veća Specijalnog suda u Hagu nedavno je odbijen zahtev Tačija i još trojice koji se nalaze na istoj optužnici, za ukidanje mere pritvora, uz naznaku da još uvek postoje rizici od bekstva, ometanja krivičnog postupka i ponovnog vršenja krivičnih dela.

Međutim, Sudija Kai Ambosa u sklopu odluke dao je i zasebno mišljenje, navodeći da bi odbrana ponudom boravka optuženih u trećoj zemlji koja bi na tako nešto pristala, mogla biti važan, pa čak i odlučujući uslov za otpust.

U međuvremenu opozicija na Kosovu zatražila je od Kurtijeve vlade da ponudi garancije za otpust Tačija, ali i ostalih optuženih.

Zajedno sa zahtevima za garanciju od strane kosovske vlade, stigle su i najave da su se čak tri zemlje ponudile da budu garanti za uslovni otpust optuženih u Hagu.

Bivši komandant „OVK“ na području Košara, Hisen Beriša, nedavno je izjavio da su ovakve garancije ponudile Slovenija, Austrija i Hrvatska.

I dok se za sada nisu oglasile Austrija i Slovenija, Hrvatska jeste, tj. demantovala je ovakve navode.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.