BLOG 423. dan epidemije: Sputnjik pouzdan kao „kalašnjikov“

FOTO: KoSSev

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su ruske vakcine „Sputnjik“ pouzdane „kao automatska puška kalašnjikov“. Putin je to, kako navodi BBC, izjavio tokom ovonedeljne video-konferencije sa zamenicom ruskog premijera Tatjanom Golikovom. Njegova izjava je usledila nakon što su ruski zdravstveni zvaničnici registrovali verziju vakcine „Sputnjik V“ u jednoj dozi, nazvanu „Sputnjik lajt“. Do sada je „Sputnjik V“ registrovan u 60 zemalja širom sveta. Ruska vakcina je jedna od četiri koja su do sada odobrene i u Srbiji, a imunizacija Sputnjikom započela je 6. januara. Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) i Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ pokrenuli su pre manje od mesec dana i proizvodnju ruske vakcine „Sputnjik V“ protiv koronavirusa u Srbiji. 

Besplatno lečenje za turiste obolele od kovida-19 u Crnoj Gori (RSE)

Iz Ministarstva zdravlja Crne Gore je 7. maja objavljeno da je usaglašen Zdravstveni protokol za turističku sezonu, koji propisuje epidemiološke protokole i preporuke za turiste i njihove domaćine. Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija 24 časa: Preminulo 20, novoinficiranih 1056

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo 20 osoba, dok je na respiratoru njih 135. Zvanično je potvrđeno 1.056 novih slučajeva infekcije virusom korona, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju sada 3.869, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije –covid19.rs. Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovski institut za javno zdravlje: Preminula 47-godišnja osoba, 153 novoinficiranih

Za poslednja 24 sata na Kosovu zabeleženo je 153 novih slučajeva koronavirusa, jedna 47-godišnja osoba je preminula, a 327 pacijenata je izlečeno, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje. Opširnije u posebnoj vesti.

Srpske sredine: 13 novoinficiranih u poslednja dva dana

Od ukupno 97 testiranih uzoraka u srpskim sredinama na KiM u poslednja 24 sata, 13 osoba je pozitivno na koronavirus, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica. Opširnije u posebnoj vesti.

Grčka se priprema za turističku sezonu: Otvaraju se privatne plaže i muzeji

U Grčkoj se u subotu ponovo otvaraju privatne plaže, a muzeji iduće nedelje, najavili su zdravstveni zvaničnici koji pripremaju otvaranje turističke sezone 15. maja.

Muzeji će biti otvoreni 14. maja, bioskopi na otvorenom 21. maja sa smanjenim kapacitetom i pozorišta 28. maja.

Vlada je u aprilu počela ublažavanje restriktivnih mera uvedenih u novembru i odobrila ponovo otvaranje većine trgovina na malo, osim velikih tržnih centara. Bašte kafea i restorani su ponovo otvoreni od 3. maja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.