Vulin: Identifikovani i procesuirani svi koji su slali pretnje o bombama sa teritorije Srbije

U prvih pet meseci 2021. godine izvršeno je deset kontradiverzionih pregleda u vezi sa dojavama o postavljenim eksplozivnim napravama, dok je u istom periodu ove godine sprovedeno čak 1.046, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin. On je ujedno potvrdio da su pripadnici MUP-a rasvetlili svaku dojavu o postavlјenoj bombi koja je došla iz Srbije, pronašli i procesuirali izvršioce, te da je u vezi sa prijavama koje su stizale iz drugih zemalja, uspostavljena saradnja sa EUROPOL-om, INTERPOL-om i drugima.

Aleksandar Vulin predsedavao je danas 14. sednicom Nacionalnog koordinacionog tela za sprečavanje i borbu protiv terorizma, na kojoj je razmatrana bezbednosna situacija sa posebnim akcentom na učestale pretnje o podmetnutim eksplozivnim napravama u institucijama i objektima na teritoriji Republike Srbije.

Iz MUP-a navode da su Vulinu danas predočene sve mere i radnje koje su preduzete u prethodnom periodu u cilјu rasvetlјavanja slučajeva lažnih dojava o bombama, ali i predstavlјeni konkretni rezultati zajedničkog rada svih službi i uprava u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Vulin je i danas ocenio da se protiv Srbije vodi specijalni rat, ali i kazao da su identifikovane lokacije više mejl adresa sa kojih su stigle preteće poruke o postavlјenim bombama.

„O svemu smo obavestili inostrane partnere od kojih očekujemo adekvatnu reakciju. Srpskoj policiji, Bezbednosno-informativnoj agenciji, Vojnoobaveštajnoj agenciji, Vojnobezbednosnoj agenciji, Tužilaštvu za organizovani kriminal, Posebnom tužilaštvu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i drugim nadležnim službama čestitam na efikasnom radu“, poručio je Vulin.

Ovaj ministar je ujedno kazao da je ostvarena saradnja sa EUROPOL-om, INTERPOL-om, kao i policijska i tužilačka saradnja sa zemlјama iz kojih su identifikovane pretnje bombama, poput Polјske, Slovenije, Irana, Ukrajine.

Vulin takođe dodaje da je ostvaren i zajednički rad na rešavanju identičnih pretnji sa policijskim organima Republike Mađarske.

„Niti jedna država na svetu nije uspela da se u potpunosti izbori sa lažnim dojavama o bombama, ali naše službe zaslužuju svako poštovanje za iskazan trud i rad i ovom prilikom se zahvalјujem i kontradiverzionim timovima koji konstantno vrše preventivne preglede“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Vulin ujedno potvrđuje da su prijave o postavlјenim bombama stizale i iz Srbije od strane građana Srbije i da su ih pripadnici MUP-a vrlo brzo identifikovali i procesuirali.

„U proteklom periodu svi oni koji su sa teritorije Srbije slali pretnje o postavlјenim bombama su od strane policije identifikovani i procesuirani. Pripadnici MUP-a rasvetlili su svaku dojavu o postavlјenoj bombi koja je došla iz Srbije, pronašli izvršioce i procesuirali ih. Danas smo detalјno analizirali rezultate akcija sprovedenih u Republici Srbiji, kao i postupanje sa državlјanima Srbije za koje je utvrđeno da su u prethodnom periodu upućivali pretnje o postavlјenim bombama“, kazao je Ministar.

Precizirao je da su zbog velikog broja prijava bile angažovane dodatne snage.

Od izbijanja rata u Ukrajini u regionu stižu dojave o postavljanju bombe na različite adrese. Ove dojave su se do sada ispostavljale kao lažne, a slate su bolnicama, aerodromu u Beogradu, školama u Srbiji, Sarajevu i Prištini. Nekoliko puta su evakuisani i tržni centri u Beogradu, aerodrom u Nišu takođe, kao i objekti gde se nedavno održavao festival „Mirdita, dobar dan“, dok su pretnje stizale i rektoratu u Prištini. Uprkos ovoj učestalosti, do sada su bile izostajale informacije za javnost o epilogu istraga o motivu i počiniocima. Među poslednjim dojavama o navodno postavljenim bombama bila je ona koja je stigla pre dve noći na adresu redakcija više portala i listova u Beogradu.

Više o tome u posebnim vestima:

UNS osudio dojavu o lažnoj bombi u zgradi sa redakcijama Kosovoonline, Kurira, Monda, Espresa…

Lažna dojava o bombi u Beogradu, zaposleni u Kuriru, Mondu, Espresu, Kosovo-online i Kurir TV vratili se u redakcije

Ponovo dojava o bombi u Rektoratu UP, policija je opkolila zgradu; Još jedna lažna

Ponovo lažna dojava o bombi na festivalu „Mirëdita, dobar dan“

Kulminacija lažnih dojava o bombama – „šta treba da se desi da shvatite da ste nestručni“

Dojave o bombama u više od 130 škola u Srbiji

Nove dojave o bombama u školama u Prištini, Nišu i Beogradu

Pretnja bombom u Rektoratu u Prištini; KP: Nismo pronašli eksplozivnu napravuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.