Svetski dan deteta: Veća pažnja na probleme dece

FOTO: RTV Kim

Danas se obeležava Međunarodni dan deteta. Tim povodom u predškolskoj ustanovi „Naša radost“ u Ugljaru priređen je bogat kulturni program mališana, polaznika ovog vrtića. Uživali su svi, kako deca, tako i roditelji i drugi posetioci. Turistička organizacija Gračanice organizovala je radionicu mačevanja i crtanja.

Mališani vrtića „Naša radost“ iz Ugljara pripremili su različite koreografije i recitacije. Ovaj dan je za njih bio posebno važan jer su ih osim vaspitača gledali i njihovi roditelji.

„Na priredbi sam pevao, igrali smo i još svašta nešto. Nisam vežbao kod kuće, samo u vrtiću. Zadovoljan sam kako je ispalo sve“, rekao je šestogodišnji Despot.

„Na današnoj priredbi sam se crtala i bojala, vežbala sam kod kuće“ prokomentarisala je šestogodišnja Mila za RTV Kim.

„Recitovala sam i pevala, a nacrtala sam kraljicu“, kazala je devojčica Neda.

Vaspitačica u ustanovi „Naša radost“ u Ugljaru, Sonja Tanasković kaže da su pripreme trajale tri nedelje a da je u današnjoj manifestaciji učestvovalo 50 mališana.

„Deca su bila presrećna i sa velikom radošću su igrala i pevala. Baš sam zadovoljna. Inače se ovaj dan svake godine obeležava u našem vrtiću. Pomoć smo imali od Turističke organizacije i direktorice, kao i od Opštine Gračanica“ navela je ona.

Sandra Đokić direktorka TOG-a je istakla da je cilj obeležavanja Međunarodnog dana dece podizanje svesti o problemima sa kojima se deca suočavaju.

„Pre svega pravo na slobodu, bezbednost, obrazovanje i na sva ona prava koja imaju ostala deca u svetu. Nama je ovo postala tradicionalna aktivnost, prošle godine smo ovaj međunarodni dan obeležili sa predškolskom ustanovom ‘Sunce’ Lipljan, a ove godine smo došli u ‘Našu radost’ u Ugljaru“, kazala je ona.

Ona je dodala da su „tokom današnje priredbe bili prisutni i članovi Turističke organizacije Gračanica koji su u saradnji sa srednjovekovnim udruženjem ’Red zmaja’, nakon priredbe koju su pripremili mališani iz ove ustanove, imali i tematski program“.

„Tematsko crtanje lica, igre mačevanjem, radionice sa crtanjem i bojenjem. Deci ćemo malo predstaviti i srednjovekovnu kulturu. Tu su i naši članovi koji su obučeni u kralja Milutina i kraljicu Simonidu, a imaju i maskote iz srednjeg veka. Trudimo se da im predstavimo neku istoriju koju mi ovde čuvamo“, rekla je Đokićeva.

Majka dečaka koji je učestvovao u današnjoj priredbi, Dušica Jovanović je za RTV Kim rekla da je jako zadovoljna radom ove ustanove.

„Uvek organizuju priredbe i događanja. Konstanto su aktivni, pa često učestvuju u predstavama. Moj sin je danas učestvovao tako što je pevao pesmu ‘Veseli se srpski rode’, malo sa nekim greškama jer nije vežbao kod kuće, već samo sa vaspitačicom. Uvek je srećan zbog ovakvih događaja, i jedva čeka sledeći“, istakla je ona.

„S obzirom da se danas obeležava Međunarodni dan dece, ja sam došla da pogledam priredbu u kojoj učestvuje i moj sin. On ima šest godina i veliku zahvalnost dugujemo vaspitačicama koje su radile sa njima. Priredba je bila odlična. I mi smo kod kuće radili sa decom, vežbali. Sin je uživao u pripremama, njemu je ovo peta godina kako učestvuje jer je on budući predškolarac, tako da sam ja prezadovoljna kao roditelj“, navela je Danijela Živković.

Obeležavanju Međunarodnog dana dece u Ugljaru prisustvovala je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić, zamenik Milan Joksimović, direktorica opštinskog Odeljenja za obrazovanje i kulturu Brankica Nićić kao i mnogobrojni predstavnici Opštine Gračanica.

Poručili su da je poruka ovog dođagaja da se više posvetimo našoj deci, i da se potrudimo da im obezbedimo minimalne uslove u kojima bi oni mogli da odrastaju. „U nekom zdravom okruženju koje, nažalost, nemaju ovde“.

Svetski dan deteta se proslavlja kako bi se internacionalno ukazalo na dečija prava. Datum je ustanovljen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine. Na današnji dan se održavaju manifestacije širom sveta sa ciljem da se organizuju druženja dece koja pripadaju različitim nacionalnim manjinama, deca sa posebnim potrebama i deca iz Domova za nezbrinutu decu. Pored toga, ovaj dan ima za cilj da se skrene pažnja javnosti na obaveze društva prema deci kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju.

RTV Kim

KoSSev: Uoči Svetskog dana dece Predškolska ustanova „Danica Jaramaz“ iz Kosovske Mitrovice organizovala je juče drugi po redu „Prolećni karneval“, na kojem je učestvovalo oko 550 dece iz ove vaspitno-obrazovne ustanove. Maskirani mališani prošetali su gradom, a na ploči Tehničke škole održan je i kratak program.

Danas su i mališani PU „Lane“ iz Zvečana obeležili Međunarodni dan deteta. Na teniskom terenu u ovom mestu održana je manifestacija “Rastimo uz ples” . Predškolci su pripremili scenski nastup, u kojem je učestvovalo više od 220 mališana.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.