Još jedna grupa Avganistanaca iz Prištine otišla u SAD

FOTO: Američka ambasada u Prištini/Tviter

Još jedna grupa migranata iz Avganistana koja je bila smeštena na Kosovu otputovala je danas u SAD nakon izvršenih svih bezbednosnih i medicinskih provera, saopštila je Američka ambasada u Prištini.

„Nakon što su ispunili sve bezbednosne i medicinske uslove, još jedna grupa Avganistanaca je danas otputovala sa Kosova za Sjedinjene Države. Zahvaljujući velikodušnosti Kosova, preko 600 Avganistanaca koji su bili privremeno smešteni u kampu Lija/Bondstil je otišlo i imaće drugu priliku da izgrade nove živote u Sjedinjenim Državama“, navela je ambasada na Tviteru.

Podsetimo, kosovska vlada je još avgusta meseca prošle godine odlučila da se pridruži pozivu SAD i obezbedi smeštaj za Avganistance koji su odlučili da napuste svoju zemlju nakon preuzimanja vlasti od strane talibana.

Od tada je na Kosovo stiglo više stotina migranata u više grupa, a kosovska vlada saopštila je da će biti privremeni domaćin za oko 2.000 Avganistanaca, koji su u svojoj zemlji radili sa SAD i NATO snagama ili drugim međunarodnim organizacijama.

Oni su, kako je prethodno saopšteno, trebalo da budu privremeno smešteni na Kosovu, a da potom odu u SAD nakon izvršenih provera.

Međutim, u prethodnom periodu mediji su, pozivajući se na potvrde iz kosovske vlade i zvaničnika američkog Stejt Departmenta, izveštavali o migrantima iz Avganistana koji navodno nisu ispunili uslove za odlazak u SAD.

Ovim povodom juče se oglasio i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Đeljalj Svećlja, navodeći da „kosovske institucije, kao nosioci ovog procesa, ne mogu da otkriju privatnost građana smeštenih u kampovima na Kosovu“.

Svećlja je tada ujedno najavio odlazak još jedne grupe migranata i poručio da će oni koji ne ispune neophodne uslove za odlazak u SAD, najverovatnije otputovati u „treće zemlje“.

„Avganistanski građani će nastaviti da odlaze u Sjedinjene Države nakon što završe bezbednosne procedure i procedure provere i ispune zdravstvene i imunizacione uslove potrebne za ulazak u Sjedinjene Države. Takođe, oni koji ne prođu kroz proces provere, SAD će se pobrinuti da ih smesti u treće zemlje“, naveo je Svećlja.

Prva grupa od ukupno 141 avganistanskog državljanina je otišla 21. oktobra prethodne godine, dok je 5. novembra iste godine u drugoj grupi više od 100 njih bilo ispraćeno sa Kosova. Treća grupa od 150 migranata u SAD je otišla 15. marta ove godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.