Ponovo lažna dojava o bombi na festivalu „Mirëdita, dobar dan“

FOTO: N1

U međuvremenu, organizatori festivala dobili su potvrdu od pripadnika policije da je i danas dojava o bombi na festivalu bila lažna, prenosi list Danas.

Deveto izdanje festivala „Mirdita, dobar dan“ zvanično je prekinuto jer je stigla dojava o postavljenoj bombi. Svi posetioci i učesnici su zamoljeni da napuste Centar za kulturnu dekontaminaciju na 15 minuta kako bi policija obavila provere.

„Evakuisaćemo objekat, 15 minuta će policija proveriti sve kao što je to u skladu sa redovnom procedurom, i nakon toga ćemo se vratiti i uživati u predstavi, rekla je novinarima Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava. Festival bi zvanično trebalo da otvori predstava „Stiffler“ u 19 časova.

Policija je danas sat vremena pre dolaska posetilaca obavila preventivnu proveru da li je postavljena bomba.

Istovremeno se ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju pojavila grupa onih koji protestuju zbog festivala, sa transparentom na kojem preko srpskog grba piše „Nema predaje“.

Kako su javile reporterke N1 sa mesta događaja, sat vremena pred početak sve je ispred Centra bilo mirno, a samo je povećano prisustvo pripadnika policije i novinara govorilo o tome da se dešava nešto neuobičajeno.

Policija je mogla da se vidi već oko 16 časova, razgovarajući sa organizatorima kako bi obezbedili da sve prođe mirno, imajući u vidu iskustva iz prethodnih godina kada su se okupljale desničarske organizacije i protestovale zbog festivala.

Reporterka N1 podseća da su se danas oglasili Zavetnici, „koji sada kao parlamentarna stranka kažu da će se zalagati da se usvoje zakonska rešenja kojima će onemogućiti održavanje festivala, jer oni veruju da to nije festival koji promoviše kulturu, već nezavisno Kosovo i separatističke težnje“.

Ona podseća da je juče bio nulti dan festivala, kada je otvorena izložba „Sve naše suze“, i da je sve proteklo mirno, ali pošto su se razišli posetioci u prostoru NGO Hab u Dobračinoj 4 stigla je dojava o bombi, koja se ispostavila kao lažna.

Pre prekida na otvaranju je Fiona Jelići iz Inicijative mladih za ljudska prava poručila da „mi moramo društvima u kojima živimo da ponudimo da se pogledamo u oči, a ne da se gledamo preko nišana“.

„Juče smo počeli onim sto treba da bude naša nulta tačka, izložbom ‘Sve naše suze'“, kazala je Jelići i podsetila na debatni, filmski i muzički program koji ove godine čini festival.

Dodala je da „iako javne institucije kulture ignorišu naš festival, mi ga uspešno održavamo i poslednjih meseci, u Prištini i Beogradu, imali smo više sastanaka nego političari pregovora.

Kuštrim Koljići, reditelj predstave „Stiffler“ koja bi trebalo da bude izvedena večeras na otvaranju kazao je „skoro deceniju festivala ‘Mirdita, dobar dan’ razgovarali smo o kulturama, društvu i saradnji, učenju jedni od drugih“.

„Danas u devetom izdanju sa istim ciljem nastavljamo i u istom pravcu, iako politička situacija nije različita od one kada smo započeli, tako da imamo iste izazove“, poručio je reditelj.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.