UNS osudio dojavu o lažnoj bombi u zgradi sa redakcijama Kosovoonline, Kurira, Monda, Espresa…

uns

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje uznemiravanje i zastrašivanje medijskih radnika dojavom o postavljanju eksploziva u zgradi u kojoj je sedište najvećeg broja redakcija na jednom mestu u Beogradu i traži od nadležnih da učine sve što je u njihovoj moći kako bi pronašli ko šalje ove pretnje.

Danas su podsetili na sinoćnju vest da je oko 21 sat na portal Kosovo-onlajn dobio imejl na ukrajinskom jeziku kojim je poručeno: „U vašim prostorijama postavljena je eksplozivna naprava koja će eksplodirati tačno u 22:15. časova. Slava Ukrajini“.

I dok Kosovska policija  sinoć u vreme oko 22 časa nije imala informacije o dojavi s obzirom na to da je u impresumu ove redakcije navedena adresa u Zvečanu, zapravo je bila evakuisana zgrada u Beogradu na Vlajkovićevoj 8, kako su sinoć javili Kurir i Kosovo-online, koja je poslovna zgrada Adria grupe, kako je sada naveo UNS, a u kojoj je deo redakcije Kosovo onlajn, uz redakcije Kurira, Kurir televizije, Monda, Espresa, Nacionalne geografije, Ona (Elle), Lepa i srećna, Sensa…

„Pripadnici policije brzo su stigli i evakuisali zaposlene. Posle provere prostorija utvrđeno je da nema eksplozivne naprave, a zaposleni su se vratili na radna mesta“, potvrdio je UNS.

UNS navodi da posle serije lažnih dojava o postavljanju bombi u brojnim institucijama u Srbiji, ovo je prva pretnja upućena medijskoj kući.

UNS poručuje svima koji stoje iza ovih pretnji da će se pre ili kasnije saznati ko stoji iza ovih dojava i zastrašuje novinare i medije, da će biti otkriveni i da će morati da odgovaraju za svoje postupke.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.