Dojave o bombama u više od 130 škola u Srbiji

Dojave o navodno podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle su na elektronske adrese više osnovnih i srednjih škola u Srbiji, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete Srbije.

U saopštenju se precizira da su dojave stigle na mejl adrese 134 osnovne škole na teritoriji Školske uprave Novi Sad, kao i u nekim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji.

Potvrdili su da je s ciljem osiguranja bezbednosti učenika obavešteno Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, ta da su policijske ekipe na terenu.

„Do okončanja KD pregleda nastava će se odvijati onlajn, a učenici će biti vraćeni u klupe, nakon potvrde da je bezbedno“, saopštilo je srpsko Ministarstvo prosvete.

Poručili su da će o načinu organizovanja časova i povratku na neposrednu nastavu, škole obavestiti učenike i njihove roditelje putem redovnih kanala komunikacije.

Dojave o postavljanju eksplozivnih naprava, uglavnom u obrazovnim ustanovama, sve su učestalija pojava u Srbiji.

Ujedno, prethodnih dana stigle su pretnje i o navodno postavljenim bombama na mostovima u Beogradu, u tržnim centrima, ZOO vrtu, restoranima, železničkoj stanici, kao i u Gradskoj bolnici na Zvezdari, preneli su beogradski mediji.

Ministar policije Aleksandar Vulin ocenio je da se protiv Srbije vodi „specijalni rat“ i da sa različitih adresa iz više evropskih država stižu ovakve pretnje. Ocenio je da one imaju za cilj pritisak na Srbiju da prestane da vodi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu.

Međutim, slične pretnje desile su se i u Prištini.

Dojava o navodno postavljenoj bombi u Rektoratu u Prištini, koja se ispostavila kao lažna, upućena je takođe putem mejla 17. maja.

Samo dan kasnije, iz policije su potvrdili da je pretnja bombom stigla i na e-mail adresu škole „Dževdet Doda“ u Prištini. U međuvremenu je saopšteno da je i ova dojava bila lažna.

Pročitajte još:

Nove dojave o bombama u školama u Prištini, Nišu i Beogradu

Pretnja bombom u Rektoratu u Prištini; KP: Nismo pronašli eksplozivnu napravuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.