Nove dojave o bombama u školama u Prištini, Nišu i Beogradu

FOTO: Kallxo

Škola „Dževdet Doda“ u Prištini, niška gimnazija „Bora Stanković“ i Visoka škola elektrotehnike i računarstva u Beogradu dobile su danas dojave o postavljenim bombama.

Nakon jučerašnje dojave o navodno postavljenoj bombi u Rektoratu u Prištini, koja se ispostavila kao lažna, iz policije su potvrdili za Kallxo da je danas pretnja bombom stigla i na e-mail adresu škole „Dževdet Doda“ u ovom gradu.

Policija je evakuisala učenike i školsko osoblje i obezbedila  školu, a policijski specijalisti sprovode istragu.

Na licu mesta nalazilo se i vozilo Hitne pomoći.

Kosovska policija je u međuvremenu potvrdila da je dojava o postavljenoj bombi bila lažna.

Policija je napustila prostorije škole nakon što nije pronađena nijedna eksplozivna naprava, prenela je prištinska Koha.

Skoro u isto vreme beogradski mediji izveštavaju da je gimnazija „Bora Stanković“ u Nišu jutros oko 9.30 časova primila telefonsku prijavu o postavljenoj bombi.

Kontradiverzoni pregled ove škole trajao je dva sata i ništa nije pronađeno, preneo je RTS.

FOTO: RTS/Printscreen

Dojavu o bombi dobila je i Visoka škola elektrotehnike i računarstva koja se nalazi u ulici Vojvode Stepe u Beogradu. Kako se navodi na sajtu ove škole, nastava je otkazana.

Danas je ujedno prijavljeno da je eksplozivna naprava navodno postavljena i u Gradskoj bolnici na Zvezdari.

Prema snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama, navodno je u toku evakuacija.

KBC ZVezdara
FOTO: KoSSev

Kako je iz MUP rečeno za Nova.rs, dojave o bombama su stigle na adrese KBC Zvezdara, ali i nekoliko škola u Beogradu. Radi se o Visokoj-elektrotehničkoj školi na Voždovcu, PTT na Paliluli i Medicinskoj na Zvezdari, piše ovaj medij.

Dojave o postavljanju eksplozivnih naprava, uglavnom u obrazovnim ustanovama, sve su češća pojava u regionu.

Krajem aprila meseca anonimne poruke o postavljenim bombama stigle su na mejl adrese više od 40 škola u Crnoj Gori, dok je potom iz Uprave policije saopšteno da su dojave bile lažne, te da ove škole mogu da nastave sa radom.

Serija dojavi o navodnim bombama usledila je i prethodnih dana u Beogradu, kada su elektronskom poštom upućene pretnje o postavljenoj eksplozivnoj napravi stigle na adrese više od 100 škola.

Još uvek traju provere, pa se danas u 49 osnovnih i 21 srednjoj školi u Beogradu primenjuje onlajn nastava, potvrdio je za RTS pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić. 

Ujedno, prethodnih dana stigle su pretnje i o navodno postavljenim bombama na mostovima u Beogradu, u tržnim centrima, ZOO vrtu, restoranima, železničkoj stanici, preneli su beogradski mediji..

Ministar policije Aleksandar Vulin ocenio je da se protiv Srbije vodi „specijalni rat“ i da sa različitih adresa iz više evropskih država stižu ovakve pretnje. Ocenio je da one imaju za cilj pritisak na Srbiju da prestane da vodi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.