Vučić Srbima sa KiM: Videćete ko je vera, a ko nevera

Vučić
FOTO: Instagram nalog/Budućnost Srbije

„Srpski narode na Kosovu, vama poručujem, i danas i naveka videćete ko je vera i ko nevera, ko će da štiti, a ko nije čuvao Kosovo i Metohiju“, kazao je danas predsednik Srbije iz Kruševca, na 650 godišnjicu osnivanja Lazarevog grada.

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Vidovdan, koji u srpskom narodu takođe nosi snažan istorijski značaj zbog niza sudbinskih događaja. Centralno i tradicionalno obeležavanje praznika je liturgija koja je ovog jutra održana u Gračanici, a potom parastos na Gazimestanu.

Vidovdan se obeležava i u Kruševcu. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, položio je jutros u ovom gradu venac na Spomenik kosovskim junacima.

„Danas je Vidovdan, kažu dan na koji se sve vidi, dan u kojem prepoznate ko je vera, a ko je nevera, dan koji predstavlja simbol veličine našeg naroda. Dan koji je u našim porazima pokazivao kolko smo veliki, iako brojčano mali“, poručio je predsednik Srbije.

Vučić je ujedno Kruševljanima kazao da oni danas na najbolji mogući način pokazuju – „kako je moguće opstajati, postojati i biti zagledan u budućnost, pokazati kako možemo da se sećamo naših kosovskih korena, teškog života, ali i kako možemo taj život da menjamo“.

Predsednik tvrdi da je „strašan kraj kosovskih junaka za nas bio početak“, te da je mir osnovni uslov jake Srbije.

„Oni nas opominju da se ne busamo u prsa, da uradimo sve da nastanu generacije koje će samo za mir i znati, koji neće ginuti, to nam je najsvetija obaveza. Oni su svoje živote dali da bismo mi slobodno živeli, taj dug moramo da ispunimo, da stvorimo generacije mira i života, rasta i rada i državu koja će svojom snagom biti garant njihove slobode“, rekao je predsednik.

Vučić je ujedno danas kazao da deci „ne smemo da ostavimo sukobe“.

„Moramo da damo sve od sebe da stavimo tačku na smrt. To je najveći spomenik i Lazaru i Milošu i svim kosovskim junacima. Sloboda je svet, ali je svet i mir i najviše vrede zajedno“, kazao je Vučić.

Predsednik je čestitao Srbima sa KiM Vidovdan, ali im je i kazao „ko je vera, a ko nevera“.

„Nema većeg praznika od vidovdana. Srpski narode na Kosovu i Metohiji, neka vam je srećan Vidovdan, neka vam je srećan praznik i vama narode na Kosovu poručujem, i danas i naveka videćete ko je vera a ko nevera, ko će da štiti a ko nije čuvao Kosovo i Metohiju“, kazao je Vučić..

Na kraju je zaključio da danas Srbi slave Vidovdan kao pobednici, slobodni i ponosni ljudi.

„Poraz i predaja za nas više nisu opcija. Živela Srbija“, kazao je Vučić.

Polaganju venca u Kruševcu  prisustvovale su premijerka Srbije, Ana Brnabić i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Trpavčević, predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva odbrane, Grada Kruševca.

O tome kako se Vidovdan danas obeležava pročitajte u: 

KP potvrdila hapšenje jedne osobe na Gazimestanu, obeležavanje Vidovdana proteklo bez većih incidenata

Akademija povodom Dana Univerziteta: Vidovdanske povelje, stipendije i radni angažman za najbolje studente

Čanak na Gazimestanu, sastao se i sa Kurtijem

Na Gazimestanu uhapšen mladić iz Podgorice

Posetioci na Gazimestanu: „Zavet kosovski se budi i obnavlja“; „Ovde se vidi ko je vera a ko nevera“

Mitropolit Joanikije: I kad kažemo pomažemo naš narod na Kosovu i Metohiji, pomaže on nama jer su blagoslov za nas koji dolazimo ovde

Patrijarh stigao na Gazimestan: Kosovski zavet ne eliminiše bilo koga već je poruka ljubavi

Patrijarh u Gračanici: Naš očev dom je ovde i naš dar, a ne povod za sukobe i razdvajanje

Vučić se izvinjava Srbima u Kosovu Polju, pomoćiće im, najavio i posetu

Vučić Srbima sa KiM: Videćete ko je vera, a ko neveraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.