Akademija povodom Dana Univerziteta: Vidovdanske povelje, stipendije i radni angažman za najbolje studente

U amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici ovog popodneva održana je Svečana vidovdanska akademija, a povodom Dana prištinskog univerziteta. Tradicionalna „Vidovdanska povelja“ ove godine je pripala profesorici srpskog jezika i književnosti, Danici Andrejević i predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan, Ivanu Todosijeviću. Najboljih deset studenata ujedno je dobilo stipendije u vrednosti od 25.000 dinara, ali i prvi radni angažman.

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici danas, na Vidovdan, proslavlja 51. jubilej.

„Univerzitet u Prištini, sada u Kosovskoj Mitrovici traje, Vidovdan ga postojano čuva. 9.500 njegovih studenata, 800 njegovih profesora i 300 službenika na Kosovu i Metohiji“, kazao je rektor Univerziteta, Zdravko Vitošević na današnjoj akademiji.

Poručio je i da je Univerzitet u Prištini danas moderna visokoškolska ustanova koja pripada porodici srpskih i evropskih univerziteta.

Rektor je podsetio i na to da je Univerzitet istraživačima predao na upotrebu modernu i savremeno opremljenu biblioteku, te ujedno kazao da je u funkciji informatički centar za multidisciplinarna istraživanja.

Najavio je i da će uskoro otpočeti i izgradnja nove zgrade Univerziteta, ali i podsetio na to da je naučnom osoblju juče uručeno 14 ključeva stanova u Zvečanu.

„Oslanjajući se na tradiciju dugu više od pola veka, Univerzitet nastavlja da školuje budući intelektualni kapital. Naš Univerzitet će uvek biti na putu ostvarivanja slobode i očuvanja identiteta, zato čuvajte ga!“, poručio je Vitošević.

On je prisutnima čestitao Dan Univerziteta i Vidovdan.

Sekretarka za visoko obrazovanje Mintarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije prof. dr Marijana Dukić Mijatović, na proslavi jubileja pohvalila se da je Univerzitetu 27. januara dodeljena Svetosavska nagrada.

Kaže da ona potvrđuje kvalitetan rad i zalaganje svih na Univerzitetu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, koji je ovog jutra prisustvovao liturgiji u Gračanici koju je služio srpski patrijarh Porfirije, takođe je prisustvovao svečanoj akademiji u Kosovskoj Mitrovici.

Petković je svima čestitao Vidovdan.

„Vidovdan je mesto našeg rađanja, naše okupljanje, naša budućnost. Vidovdanska etika je naš put i drugog izbora nemamo“, kazao je Petković.

Dodao je i da je  zahvaljujući „mudroj politici“ Aleksandra Vučića – politici izgradnje mira i stabilnosti, Srbija sada u mogućnosti da „više nego ikada“, ulaže u prostor Kosova i Metohije.

I on je podsetio na to da se u Kosovskoj Mitrovici gradi nova zgrada Univerziteta, te kazao da je ova investicija vredna 790 miliona dinara.

„Ona će biti ponos svima ovde u Kosovskoj Mitrovici, ona će biti novi centar Kosovske Mitrovice, predstavljaće simbol ovog predivnog Univerziteta koji traje više od pola veka“, dodao je Petković.

Podsetio je i na druge projekte za čiju se realizaciju izdvaja novac iz budžeta Srbije – rekonstrukcija Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, nova bolnica u Gračanici, tri vrtića, rekonstrukcija puteva, finansijska pomoć.

Petković: 11 nevladinih organizacija protiv hrabre Dragice

Petković precizira da je zato važan dijalog sa Prištinom, ali i poručuje da postoje problemi na terenu.

Pre dolaska na akademiju, Petković se u Gračanici sastao sa Dragicom Gašić, povratnicom iz Đakovice, čije su iseljenje zatražile 11 NVO iz ovog grada.

„Ona je naš heroj i mučenik. S obzirom na to da se danas, na Vidovdan, u Đakovici organizuje veliki protest ispred njene kuće odnosno zgrade u koju se vratila, sa željom da je isteraju iz Đakovice. Jedanaest nevladinih organizacija protiv hrabre, dostojanstvene Dragice ustalo je danas i šalje peticiju takozvanoj vladi u Prištini”, rekao je Petković i upitao ‘Zašto?’.

Akademiju je obeležio i kulturni program, koji su izveli studenti Fakulteta umetnosti.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, gradonačelnici opština na Severu Kosova, poslanici Srpske liste u kosovskoj skupštini, profesori i dekani fakulteta, rektor beogradskog Univeziteta, Vladan Đokić, kao i sekretarka za visoko obrazovanje, Marijana Dukić Mijatović i brojni studenti.

O tome kako se Vidovdan danas obeležava pročitajte u: 

Grenel i gradonačelnica Čikaga zasebno čestitali Vidovdan, proglašen Dan Vidovdana u Čikagu

KP potvrdila hapšenje jedne osobe na Gazimestanu, obeležavanje Vidovdana proteklo bez većih incidenata

Čanak na Gazimestanu, sastao se i sa Kurtijem

Na Gazimestanu uhapšen mladić iz Podgorice

Mitropolit Joanikije: I kad kažemo pomažemo naš narod na Kosovu i Metohiji, pomaže on nama jer su blagoslov za nas koji dolazimo ovde

Patrijarh stigao na Gazimestan: Kosovski zavet ne eliminiše bilo koga već je poruka ljubavi

Patrijarh u Gračanici: Naš očev dom je ovde i naš dar, a ne povod za sukobe i razdvajanje

Vučić se izvinjava Srbima u Kosovu Polju, pomoćiće im, najavio i posetu

Vučić Srbima sa KiM: Videćete ko je vera, a ko neveraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.