Fon der Lajen Kurtiju: Naredni sastanak u Briselu što je pre moguće

fon der lajen
FOTO: Francisco Seco/AP

Nakon završene nove runde dijaloga sredinom juna meseca, ali i najave druge za kraj jula meseca, kosovskom premijeru stiglo je pismo predsednice Evropske komisije. Fon der Lajen mu je poručila da bi naredni sastanak na visokom nivou trebalo održati što pre.

Fon der Lajen je u svom pismu čestitala Kurtiju na imenovanju za kosovskog premijera i izrazila želju za nastavak saradnje.

„Kredibilna perspektiva Evropske unije za zapadni Balkan i dalje je prioritet Komisije. Želimo da Kosovo brže napreduje na svom evropskom putu i nastavićemo da podržavamo napredak u reformama koje su potrebne“, poručila mu je.

A upravo napredak u dijalogu vidi kao ključnu stvar za napredak Kosova, ali i Srbije, ka EU.

„Ključno je da se sledeći sastanak dijaloga na visokom nivou održi što je pre moguće. Ovo je ključno za napredak na evropskom putu Kosova i Srbije i za vaše građane“, kazala je.

Ona je ujedno pozdravila Kurtijevu posvećenost da se „konstruktivno“ uključi u dijalog Beograda i Prištine uz pomoć EU.

Kazala je i da će Evropska komisija, prepoznajući važnost za građane Kosova, nastaviti da se zalaže za pozitivnu odluku EU o liberalizaciji viza.

EU takođe stoji uz Kosovo i njegov narod u borbi protiv pandemije i podržava ekonomski oporavak kroz Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan usvojen u oktobru 2020, dodala je.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.