Patrijarh stigao na Gazimestan: Kosovski zavet ne eliminiše bilo koga već je poruka ljubavi

Upravo počinje opelo kosovskim junacima na Gazimestanu. Danas je Vidovdan. 

Na Gazimestan je nešto pre 13 časova stigao srpski patrijarh Porfirije, u pratnji više arhijereja, među kojima je vladika Teodosije i mitropolit Joanikije. On po prvi put kao patrijarh služi opelo na ovom mestu.

Neposredno pre početka opela, obratio se okupljenima kod Spomenika Kosovskim junacima.

„Ako izgubimo svoj koren, svoj duhovni identitet onda gubimo sve. Onda možemo biti jedna bezoblična masa od koje se može praviti gotovo sve“, kazao je.

Podsetio je na stara komunistička vremena, kada se srpskom narodu odricao crkveni identitet. Suprotno tome, simbol odlaska Lazareve vojske u boj sa Osmanskim carstvom, bila je upravo odbrana identiteta.

„To je novozavetna bitka, za nas je kosovski zavet novi zavet, ili kosovski podvig, podvig preobražavanja i uzrastanja u Hristu, u svakom dobru i vrlini, zato je danas važan Vidovdan kao praznik, ali je važno poimanje tog zaveta na Lazarev, hristovski način“.

Naglasio je da kosovski zavet nije imao za cilj da bilo koga eliminiše i izbriše, nego naprotiv, da upravo utemelji te jevanđeljske vrednosti koje se mogu sve skupiti u dve koordinate – ljubav prema bogu svim svojim bićem i ljubav prema drugim ljudima ko god da su oni kao prema samome sebi.

„A ako nije tako, onda je to znak da treba još da rastemo u Hristu“, naglasio je patrijarh.

„Ne damo svetinje a da se i mi trudimo da i mi budemo svetinja. Mi ako smo autentični i pravi Srbi, nećemo imati problem sa bilo kim“, kazao je patrijarh, naglašavajući da Bog blagoslovi sve druge narode da budu to što jesu, ali i da nas ne sprečavaju da budemo to sto jesmo“.

Patrijarh je slične poruke uputio i prethodno u Gračanici gde je služio liturgiju, poručivši da su Kosovo i Metohija i srpske svetinje „očev dom“, „dragulj svetske baštine“, ali i „božji dar“, a da je „dar upravo u različitosti naroda“, i ono što ne sme da poziva na sukobe.

Veći broj posetilaca je na Gazimestanu, ali oni još uvek pristižu, autobusima, kombijima i privatnim vozilima. Tu su vozila sa registracijama iz više mesta Srbije, Crne Gore i drugih država u regionu, kao i sa kosovskim tablicama.

Kao i svake godine, i ove Gazimestan obezbeđuje Kosovska policija. Na ulazu na Gazimestan vrši se pretres rančeva i torbi. Nedaleko od Gazimestana, a na magistralnom putu primetan je veći broj patrola, policijskih auta i motocikla.

Primetan je i veći broj medijskih ekipa.

Za to vreme u Kosovskoj Mitrovici se svakog trenutka očekuje da počne svečana duhovna akademija na kojoj prisustvuje direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Kosovski mediji, za sada šturo prenose informacije u vezi sa današnjim danom. Pažnju pojedinih portala privukla je pre svega izjava, odnosno čestitka srpskog ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića da su srpski temelji na Gazimestanu. Takođe i delovi Vučićevog govora u Kruševcu da Srbija slavi Vidovdan kao pobednik, ali i izveštaji sa terena da su za red na Gazimestanu zaduženi UNMIK, KFOR i policija.

O tome kako se Vidovdan danas obeležava pročitajte u: 

Patrijarh u Gračanici: Naš očev dom je ovde i naš dar, a ne povod za sukobe i razdvajanje

Akademija povodom Dana Univerziteta: Vidovdanske povelje, stipendije i radni angažman za najbolje studente

KP potvrdila hapšenje jedne osobe na Gazimestanu, obeležavanje Vidovdana proteklo bez većih incidenata

Čanak na Gazimestanu, sastao se i sa Kurtijem

Na Gazimestanu uhapšen mladić iz Podgorice

Mitropolit Joanikije: I kad kažemo pomažemo naš narod na Kosovu i Metohiji, pomaže on nama jer su blagoslov za nas koji dolazimo ovde

Patrijarh u Gračanici: Naš očev dom je ovde i naš dar, a ne povod za sukobe i razdvajanje

Vučić se izvinjava Srbima u Kosovu Polju, pomoćiće im, najavio i posetu

Vučić Srbima sa KiM: Videćete ko je vera, a ko neveraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.