KP potvrdila hapšenje jedne osobe na Gazimestanu, obeležavanje Vidovdana proteklo bez većih incidenata

Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Kosovska policija potvrdila je ovog popodneva da je jedna osoba privedena na Gazimestanu pod sumnjom da je počinila krivično delo „izazivanje razdora i netrpeljivosti“ tokom obeležavanja Vidovdana. 

U međuvremenu, oglasio se crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, zatraživši od kosovskih vlasti razjašnjenje slučaja o hapšenju na Gazimestanu.

Podsetimo, više medija javilo je danas da je na ulazu u dvorište Gazimestana zabeležen manji incident kada je Kosovska policija u pokušaju da pretrese monahinju, uhapsila mladića iz Podgorice koji se suprotstavio tome.

Kosovski mediji, međutim, preneli su da je on uhapšen zbog „pevanja provokativnih pesama“.

U međuvremenu se oglasila Kosovska policija potvrdivši hapšenje na Gazimestanu zbog  „izazivanja razdora i netrpeljivosti“.

Kako su naveli, sve radnje u vezi sa dotičnom osobom će biti preduzete uz konsultacije i koordinaciju sa tužiocem angažovanim na slučaju.

Iz policije ujedno navode da su na različitim lokacijama na Gazimestanu zaplenili nekoliko noževa i gvozdeni boker.

Otvoreni su slučajevi „ilegalnog posedovanja oružja“ i „narušavanja javnog reda i mira“.

Ujedno navode da su policijski službenici uočili pojedine posetioce koji su nosili majice sa „provokativnim natpisima“, pa su im, kako dodaju, da bi se „izbegao eventualni nesporazum ili incident, takve majice uklonjene“.

Prema podacima Kosovske policije koja je obezbeđivala proslavu Vidovdana, na manifestacijama u Gračanici i na Gazimestanu prisustvovalo je 2.000 učesnika.

Kosovska policija je za današnje obeležavanje Vidovdana pripremila operativni plan za upravljanje bezbednosnom situacijom, pre, tokom i posle održavanja Vidovdana.

Iz policije zaključuju da su oba događaja završena bez većih incidenata, te da su se učesnici manifestacije razišli u popodnevnim satima.

O tome kako se Vidovdan danas obeležava pročitajte u: 

Grenel i gradonačelnica Čikaga zasebno čestitali Vidovdan, proglašen Dan Vidovdana u Čikagu

Posetioci na Gazimestanu: „Zavet kosovski se budi i obnavlja“; „Ovde se vidi ko je vera a ko nevera“

Čanak na Gazimestanu, sastao se i sa Kurtijem

Na Gazimestanu uhapšen mladić iz Podgorice

Mitropolit Joanikije: I kad kažemo pomažemo naš narod na Kosovu i Metohiji, pomaže on nama jer su blagoslov za nas koji dolazimo ovde

Patrijarh stigao na Gazimestan: Kosovski zavet ne eliminiše bilo koga već je poruka ljubavi

Vučić se izvinjava Srbima u Kosovu Polju, pomoćiće im, najavio i posetu

Vučić Srbima sa KiM: Videćete ko je vera, a ko neveraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.