Patrijarh u Gračanici: Naš očev dom je ovde i naš dar, a ne povod za sukobe i razdvajanje

Foto: KoSSev

„Naša imena i prezimena jesu Gračanica, Dečani i Pećka Patrijaršija, Sv. Trojica, Devič, Bogorodica Ljeviška, Kosovo i Metohija, naše ime i naše prezime jeste pravoslavna crkva“, kazao je ovog jutra u porti manastira Gračanica patrijarh srpski Porfirije. 

Ukazujući na radost obeležavanja Vidovdana na njegovom mestu, patrijarh je u Gračanici naznačio značaj još jedne godišnjice – sedam vekova od manastira Gračanice, opisavši je „lepoticom“.

„Svaki put, siguran sam, a za sebe ispovedajući kažem kada dođem na Kosovo i Metohiju, razumem dubinski, a ne mogu ni sebi ni drugima da objasnim da sam se zapravo vratio u svoj dom, da sam baš kao što Gospod govori u priči o bludnom sinu, svaki trenutak kada sam odsustvovao odavde stranstvovao u nepoznatoj zemlji, bavio se temama i stvarima koje me odvode od sebe, odvode od Boga, razdvajaju od braće. Svaki put siguran sam kada dođem u ovu svetu zemlju dubinski znam da smo se vratili u dom očev. O tome svedoče ova sveta Gračanica, svedoče Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška… Toliko svetinja svedoče o ovome da je ovo naš dom“, kazao je Patrijarh.

Svetski dragulj a naše ime i prezime, darovi su u različitosti

„Dom pravoslavnih Srba jesu Kosovo i Metohija. Zemlja u kojoj smo se rodili za Hrista i naravno stekli mnogo toga što drugi ili ne mogu ili ne žele da razumeju“, kazao je.

Gračanica i svetinje jesu dragulj svetske kulturne baštine, kaže patrijarh, ali i dodaje da „svetsko ne postoji ako negde nije poniklo i ako nema svoje ime i prezime“.

„Jesu to biseri i dragulji svetske kulturne baštine ali pre toga jeste baština naših otaca, naša baština, baština Srba pravoslavnih i to ne treba nikome da smeta. Svako ima svoju baštinu, svako ima svoju kulturu, i svako se na neki način Bogu moli. Mi pravoslavni Srbi se molimo hrišćanski pravoslavnom Hristu raspetome i vaskrslome“.

Kaže da su svi ljudi i narodi dobili od Boga različite darove, a Srbi upravo ovaj. To ne znači, kaže, da darovi različitosti treba da budu povod za sukobe, nesporazume i razdvajanja.

„Zapravo različitosti jesu upravo darovi, a sama reč dar znači da je to nešto što smo dobili kako bismo ga umnožili a onda kroz to i iskupili sebe i darovali sebe drugima“, istakao je.

„Ali isto tako, i oni drugi drugačiji, koji stvaraju svoju baštinu i postaju takođe deo kulturne, svetske baštine, kroz svoj dar, kroz umnožavanje onoga što su oni od boga dobili, nama se otkrivaju, mi ih kroz to upoznajemo i kroz to ih prihvatamo. A crkva pred kojom stojimo treba li ikome govoriti čija je baština“.

Jedni drugima da otvaramo trpeze ljubavi za zajedničke večere

Patrijarh kaže da stoga SPC na Albance gledaju kao na svoju braću.

„Siguran sam da se možemo itekako ne samo razumeti, nego i živeti zajedno, rasti i graditi. Samo da nas ne uče miru i zajednici oni koji seju razdor među ljudima a imaju samo neke nama strane daleke ovozemaljske interese“, rekao je patrijarh.

„Gračanica jeste naše oko. Gračanica su naše uši, srce. To je ono za šta se knez Lazar na Vidovdan opredelio. Izabrao je braćo i sestre veru, veru u Hrista, a ne večeru, što ne znači naravno da večera nema svoju vrednost, da nam večera nije potrebna i da ne treba da se brinemo o njoj. I jedni drugima da otvaramo trpeze ljubavi za zajedničke večere. Ali večera bez vere, to jest sve ono što jesmo i što imamo mi i čitav svet, bez vere u Hrista postaje samo ljuštura, samo utvara besmislena i prazna. Opredelio se knez Lazar za Gračanicu, opredelio se da ima oči, uši, da ima srce“

I zato, kada nam kažu odrecite se Gračanice, naveo je dalje patrijarh, odrecite se Kosova i Metohije, „pa gospodo, da li bi ste vi dozvolili da vam izvade oko, da vam odseku uši, da vam isčupaju srce?! Znamo mi da ne bi ste pristali. To je bitka za suštinsku slobodu, kazao je“.

Dodao je da je nedavno bio u Bujanovcu i upitao decu da li se mole.

„U glas su odgovorili ‘da’. Za koga? Za svu decu sveta, za decu koja su naše komšije, a drugačije se mole i drugim imenom se zovu“, poručio je Porfirije.

Nakon Gračanice, sledi parastos na Gazimestanu, mestu gde se na današnji dan odigrala Kosovska bitka, jedan od ključnih događaja u srpskoj istoriji.

Patrijarh će potom Vidovdan obeležiti i u Eparhiji kruševačkoj posle 16 časova u Crkvi Lazarici.

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Vidovdan, koji u srpskom narodu takođe nosi snažan istorijski značaj zbog niza sudbinskih događaja. Centralno i tradicionalno obeležavanje praznika je vidovdanska liturgija u Gračanici, koju uz patrijarha i vladika Teodosija, služi i više arhijereja, među kojima i mitropolit Joanikije i vladika Mileševski Atanasije koji je stigao u Gračanicu još juče, kada i patrijarh. 

Liturgiji u porti manastira Gračanica danas prisustvuje više stotina vernika.

U 13.00 na Gazimestanu suži se parastos palim srpskim junacima u Kosovskoj bici. 

O tome kako se Vidovdan danas obeležava pročitajte u: 

KP potvrdila hapšenje jedne osobe na Gazimestanu, obeležavanje Vidovdana proteklo bez većih incidenata

Akademija povodom Dana Univerziteta: Vidovdanske povelje, stipendije i radni angažman za najbolje studente

Čanak na Gazimestanu, sastao se i sa Kurtijem

Na Gazimestanu uhapšen mladić iz Podgorice

Mitropolit Joanikije: I kad kažemo pomažemo naš narod na Kosovu i Metohiji, pomaže on nama jer su blagoslov za nas koji dolazimo ovde

Patrijarh stigao na Gazimestan: Kosovski zavet ne eliminiše bilo koga već je poruka ljubavi

Vučić se izvinjava Srbima u Kosovu Polju, pomoćiće im, najavio i posetu

Vučić Srbima sa KiM: Videćete ko je vera, a ko neveraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.