Mitropolit Joanikije: I kad kažemo pomažemo naš narod na Kosovu i Metohiji, pomaže on nama jer su blagoslov za nas koji dolazimo ovde


Kosovska žrtva, koja je ugrađena u temelje srpske istorije, ostala je glavna tema srpske novozavetne misli, književnosti i umetnosti, te je zato kosovski zavet temelj slobode i stvaranja srpskog naroda, kazao je mitropolit Joanikije u vidovdanskoj besedi na Gazimestanu.

Mitropolit se obratio neposredno nakon opela Kosovskim junacima koji je služio zajedno sa patrijarhom, vladikom Teodosijem i drugim arhijerejima.

„I kosovska žrtva je i dan danas izvor našega nadahnuća, izvor vode žive, duha svetoga, jer nas Gospod miluje zbog svetoga kneza Lazara i kosovskih junaka i svih onih koji su njihovim putem išli i njime sledovali, i živote svoje polagali i glave davali za veru i za svoju otadžbinu, od tada pa do dana današnjega, a to je velikomnoštvo srpskih mučenika, od Kosova pa sve do Jasenovca i do Košara“.

Svako ko je sabran u zajednici i u sećanju iznova obnavlja kosovski zavet, naveo je mitropolit, te je hrišćanska misija da širi ljubav i zajedništvo.

„Prvo u našoj kući da se ne delimo, da se mirimo, duha svetoga Kosovskoga kneza Lazara i svim onima onima koji su za njime išli i stradali do današnjega dana, da se mirimo, da prevazilizimo svoje nesporazume, da se objedinimo, nađemo snage da idemo dalje. Jer je naša snaga u jedinstvu, a ne u svađama i u razdoru, ne dao Bog“.

Ponovio je kao posebno lepu reč „očev dom“ koju je u ranijoj besedi u Gračanici upotrebio patrijarh.

„Ma gde išli i gde god se nalazili, kada dođemo na Kosovo, svako od nas oseća ma gde se rodio, da je svoj na svome rođenom ognjištu. A to nije osećanje ni mržnje, ni pakosti, niti osvete, niti bilo čega drugoga, nego osećanje ljubavi i plemenitosti“, naveo je mitropolit.

Pozivajući ljude da se vraćaju na Kosovo i budu sa srpskim narodom, naglasio je da time zadobijaju blagoslov.

„I ako kažemo da pomažemo naš narod na Kosovu i Metohiji, pomaže on nama koji dolazimo ovde i koji dobijamo blagoslov i od svetinja i od naroda koji nosi svoj krst, i odano čuva zavet svetog Kneza na Kosovu i Metohiji“.

Mitropolit Joanikije nasledio je sada preminulog mitropolita Amfilohija, koji je preminuo od posledica kovida 19 krajem prošle godine. Crnogorsko-primorski mitropolit je i egzarh Pećkog trona.

O tome kako se Vidovdan danas obeležava pročitajte u: 

KP potvrdila hapšenje jedne osobe na Gazimestanu, obeležavanje Vidovdana proteklo bez većih incidenata

Čanak na Gazimestanu, sastao se i sa Kurtijem

Akademija povodom Dana Univerziteta: Vidovdanske povelje, stipendije i radni angažman za najbolje studente

Na Gazimestanu uhapšen mladić iz Podgorice

Patrijarh stigao na Gazimestan: Kosovski zavet ne eliminiše bilo koga već je poruka ljubavi

Patrijarh u Gračanici: Naš očev dom je ovde i naš dar, a ne povod za sukobe i razdvajanje

Vučić se izvinjava Srbima u Kosovu Polju, pomoćiće im, najavio i posetu

Vučić Srbima sa KiM: Videćete ko je vera, a ko neveraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.