Vučić: Priština misli da žestokim izjavama rešava probleme

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

„Oni misle da je politika u tome što će da se napadne Srbija i da negiraju sve ono što Srbija radi. Misle da se problemi rešavaju, da ste politički završili posao i da ste uradili veliku stvar ukoliko date što agresivniju i žešću izjavu“, predsednik Srbije ocenio je danas političke poteze Prištine, na otvaranju sajma naoružanja u Beogradu.

U Beogradu se juče i danas održava samit Nesvrstanih, 60 godina nakon što je upravo u tadašnjoj jugoslovenskoj prestonici održana prva konferencija pokreta zemalja koje nisu želele da se svrstaju u svetsku blokovsku podelu.

Predsednik Srbije poželeo je prethodnog dana dobrodošlicu visokim gostima iz više od 105 zemalja afričkog i azijskog sveta, ali i kazao da je od svih borbi Srbiji najbolnija ona za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Iz Beograda je stiglo više izjava o tome da većina „nesvrstanih prijatelja“, ne priznaje Kosovo, te da će zadržati ovakav stav.

U međuvremenu je reagovala kosovska predsednica, Vjosa Osmani, koja je ponovo Srbiju optužila za „bežanje od genocida“, nazvavši je „zemljom kolonizatorom“, te da je država koja je u potpunoj suprotnosti sa vrednostima na kojima se gradi Pokret Nesvrstanih. 

Osmani je ujedno pozvala sve države Nesvrstanih, koje to do nisu uradile, da priznaju Kosovo.

Vučić je danas kazao medijima da nije čuo šta je Osmani rekla, ali je i kazao da zvaničnici u Prištini misle da „žestokim izjavama rade veliku stvar i rešavaju probleme“.

„A u stvari ne morate ništa da radite, dovoljno je samo tri puta da tvitnete ili objavite negde svoj stav i rešili ste problem“, poručio je on.

Za razliku od Prištine, ali i onih koji ih podržavaju i „obmanjuju javnost“, prema navodima srpskog predsednika, Srbija to ne radi.

Konstatuje čak i da ni Samit u Beogradu nije iskorišćen za poruke protiv Prištine, već za poruke mira.

„Ovaj Samit nismo iskoristili ni za brutalnu, ni za prljavu propagandu, ni protiv Prištine, ni protiv bilo koga. Iskoristili smo ga za promociju Beograda, kao i da govorimo o trajnim vrednostima, poput mira, stabilnosti, teritorijalnog integriteta, suvereniteta“, istakao je.

Navodi i da su upravo to vrednosti na kojima je Pokret Nesvrstanih i osnovan.

„A te vrednosti nemaju nikakve veze sa njima i njihovim vrednostima. Naprotiv!“, ocenjuje.

Ipak, Vučić se ne sekira i ne reaguje na izjave iz Prištine, te još jednom poručio da je posao Srbije da radi.

Šta se događa u Beogradu gde je Srbija domaćin samitu Nesvrstanih sa oko 116 delegacija od kojih su 104 zemlje, uz turskog i ruskog ministra spoljnih poslova, čitajte i gledajte u:

Petković: Osmani napada Beograd u maniru ljubomornog deteta

Osmani Nesvrstanima u Beogradu: Srbija „kolonizator“, izazvala „genocid“, nasilni raspad Jugoslavije…priznajte Kosovo

Nesvrstani u Beogradu, Vučić: Od svih naših borbi najbolnija ona za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta

Lavrov u Beogradu: Vreme za ZSO, rešenje svako koje Srbija prihvati i rezolucija 1244

Selaković u susret samitu nesvrstanih u Beogradu: KiM ostaje glavno državno i nacionalno pitanje

Vučić sa palestinskim ministrom: Palestina ostaje pri stavu da ne priznaje KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.