Nesvrstani u Beogradu, Vučić: Od svih naših borbi najbolnija ona za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta

Uvaženi ministri, dragi prijatelji, dobro došli kući – ovim je rečima predsednik Srbije poželeo dobrodošlicu visokim gostima iz više od 105 zemalja afričkog i azijskog sveta. U Beogradu se danas i sutra odvija samit nesvrstanih, 60 godina nakon što je upravo u tadašnjoj jugoslovenskoj prestonici održana prva konferencija pokreta zemalja koje nisu želele da se svrstaju u svetsku blokovsku podelu.

Srbija zna koliko je teška borba za očuvanje autonomije, nezavisnosti i suvereniteta, kazao je u svom obraćanju danas Aleksandar Vučić.

„Od svih naših borbi najbolnija je ona usmerena ka očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, to jest rešavanje pitanja Kosova i Metohije“, kazao je Vučić.

Boreći se za svoj suverenitet i teritorijalni integritet, Srbija istovemeno brani univerzalne principe povelje UN i međunarodnih prava, ali takođe i neke od ključnih principa na kojima je zasnovan pokret Nesvrstanih zemalja, takođe je naveo.

Kaže da uprkos svim izazovima Srbija ostaje „snažno posvećena“ pronalaženju „kompromisnog rešenja“ koje bi zagarantovalo „trajan mir i stabilnost“ njene „južne pokrajine“.

„Uveren sam da naša posvećenost rešavanju ovog pitanja mirnim sredstvima jeste odraz naše snage, a ne naša slabost i ja sam rekao mnogo puta i ponoviću i ovom prilikom – dijalog nema alternativu, a podrška međunarodne zajednice je ključna za njegov uspeh“, istakao je Vučić.

U međuvremenu Vučić je predsednika Gane Nana Adoa Dankva Akufo-Adou odlikovao Ordenom Republike Srbije na lenti.

Azerbejdžan posle Nagorno Karabaha: „Nemešanje u unutrašnje stvari“

Predsednik Azerbejdžana i predsedavajući Pokreta nesvrstanih zemalja Ilham Alijev, koji je praktično otvorio samit obraćajući se prvi putem video linka, takođe je istakao da su poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ali i „uzdržavanje od akata agresije“ i nemešanje u unutrašnja pitanja država – jezgro Pokreta nesvrstanih zemalja.

On se u govoru oštro osvrnuo na sukob sa Jermenijom u Nagorno Karabahu prošle godine, nazivajući tu zemlju „okupatorom i nepoštovaocem međunarodnog prava“.

„Kršenje teritorijalnog integriteta država upotrebom sile je potpuno neprihvatljivo. Azerbejdžan poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja“, dodao je.

Jermenija ipak ima potpuno suprotan stav, smatrajući zaposednute delove svojom svetom istorijskom zemljom, dok je ceo konflikt prošle praktično prošao u senci međunarodne pažnje.

Gutereš podržao skup

Video linkom se obratio i Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, ocenivši da se današnji skup održava u vreme izuzetnih globalnih izazova.

U Beogradu se nalazi predsednik Generalne skupštine UN Abdula Šahid koji je takođe danas govorio.

Selaković sa UN u Evropi: Suvernitet i teritorijalni integritet Srbije

Tema Kosova je prisutna i na marginama skupa. Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Evropu, Centralnu Aziju i Amerike Miroslavom Jenčom.

Kako je saopštilo Ministarstvo, oba sagovornika su istakla zadovoljstvo zbog toga što se sreću na velikom i značajnom skupu koji afirmiše vrednosti multilateralizma i međunarodne saradnje. I dok je srpski gost domaćinu čestitao odličnu organizaciju skupa, Selaković je još jedom istakao da su UN za Srbiju najznačajnija međunarodna organizacija, pre svega zato što je njegova uloga ključna za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

„Srbija se dosledno i u kontinuitetu zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na Кosovu i Metohiji. Kontinuirano razmatranje pitanja Кosova i Metohije je u SBUN od suštinskog značaja, kako bi međunarodna zajednica bila redovno i transparentno informisana o događajima na terenu, posebno ako se u obzir uzmu stalna nastojanja Prištine da destabilizuje situaciju“, poručio je Selaković još jednom.

Kako se navodi u saopštenju, šef srpske diplomatije je sagovornika upoznao sa nedavnim dešavanjima Severu, uz naglasak da su potez Prištine „neprihvatljivi i opasni po stabilnost regiona“.

„Srbija od UN očekuje blagovremene, adekvatne i vidljive reakcije na brojne incidente, provokacije i jednostrane akte Prištine kojima se krši Rezolucija SBUN 1244 i ugrožavaju prava i bezbednost Srba i drugog nealbanskog stanovništva, a od КFOR-a da ostane statusno neutralan i da proaktivno deluje u cilju sprečavanja bilo kakvog narušavanja bezbednosne situacije na terenu“, jedna je od zvaničnih poruka iz Beograda.

Selaković je istvoremeno dodao i da Priština sada novim antidamping merama na uvoz srpskih proizvoda nastavlja da, kako tvrdi, opstruiše proces normalizacije odnosa.

Inače Selaković već drugi dan dočekuje delegacije i visoke goste.

Rusija posmatrač, Turska posebni gost

Samit Nesvrstanih se odvija na sajmu u Beogradu posle 60 godina od njihove prve konferencije, a među 116 delegacija su i devet delegacija međunarodnih organizacija i 40 ministara spoljnih poslova. Na skupu po prvi put, od kada se održavaju nesvrstani, učestvuje i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, ali u ulozi posmatrača.

Tu je i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu. Interesantno je da je Turska članica NATO-a, a to je bio jedan od dva bloka zbog kojih su 1961, osnovani Nesvrstani kao protivteža moćnim zemljama. Tako je predsednik predsedavajućeg Nesvrstanih – Azerbejdžana, Ilham Alijev, najbliži saveznik Turske, sada kazao da je Turska „jedina zemlja koja kao posebni gost učestvuje na Sastanku“.

Što se Lavrova tiče, on se juče sastao sa srpskim predsednikom, a danas je takođe govorio na plenarnoj sednici. Pročitao poruku predsednika Rusije Vladimira Putina koji je naveo da su glavna načela Pokreta nesvrstanih zemalja potrebna za rešavanje konfliktnih odnosa, u vreme kada situacija u svetu postaje sve turbulentnija i kada se čovečanstvo suočava sa brojnim izazovima.

Jedna od poruka je bila i ta da je prvi samit Pokreta, 1961. godine u Beogradu, „poslao jasnu poruku svetu“ da nema druge alternative od rešavanja izazova putem dijaloga.

Pošta izdala posebnu emisiju markica

A u čast ovonedeljnog samita, Pošta Srbije izdala je specijalnu emisiju poštanskih maraka „60 godina od Prve konferencije Pokreta nesvrstanih – Beograd 1961. godine“. Ovo specijalno izdanje ima i digitalizovani materijal koji se može očitati preko dva QR koda, saopštila je Pošta Srbije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.