Vučić sa palestinskim ministrom: Palestina ostaje pri stavu da ne priznaje Kosovo

Stav Palestine ostaje da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, saopšteno je danas u Predsedništvu Srbije nakon što se Aleksandar Vučić sastao sa ministrom spoljnih poslova ove države Rijadom Al-Malikijem.

Al-Malikiju, koji je učesnik skupa posvećenog 60. godišnjici Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja koji se od sutra održava u Beogradu, predsednik Srbije zahvalio se na, kako je saopšteno, podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, posebno na principijelnom stavu da ne prizna Kosovo kroz protivljenje članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

Vučić je istakao da Srbija ceni tradicionalna prijateljstva i da će srpska spoljna politika voditi računa da ih „ni u jednom trenutku ne zanemari“. Takođe je rekao da je neophodna snažnija saradnja u multilateralnim organizacijama i forumima.

Predloženo je održavanje sednice Mešovitog komiteta za saradnju, koji bi konkretizovao identifikovane mogućnosti za sveobuhvatnu saradnju.

Početkom godine, kako je i bilo predviđeno Vašingtonskim dogovorom, Kosovo je otvorilo ambasadu u Jerusalimu, nakon što je Izrael, koji je takođe tradicionalna prijateljska zemlja Srbiji priznao nezavisnost Kosova, nakon ovog dogovora u septembru 2020, u Beloj kući.

U susret samitu nesvrstanih, srpski predsednik i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković već su imali više susreta sa zvaničnicima iz Afrike i sa Bliskog Istoka, poput ministara Nepala, Kuvajta, Iraka, ali i iz Ruske Federacije, odakle je u Beograd prošle nedelje došao potpredsednik Vlade i kopredsednik Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Republike Srbije i Ruske Federacije Jurij Borisov.

Samit povodom obeležavanja 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja održava se na Beogradskom sajmu u ponedeljak i utorak. Prema najavama, okupiće više od 100 stranih delegacija među kojima i oko 40 šefova diplomatija. Inače, suorganizator je i Azerbedžan, koji trenutno rukovodi Pokretom nesvrstanih sve do 2022. godine.

Povezan tekst:

Selaković u susret samitu nesvrstanih u Beogradu: KiM ostaje glavno državno i nacionalno pitanjePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.