Petković: Osmani napada Beograd u maniru ljubomornog deteta

„Napadajući obeležavanje 60. godina Samita nesvrstanih u Beogradu, Vjosa Osmani pokazuje opravdanu nervozu jer joj je jasno da takozvano Kosovo svakoga dana gubi podršku na međunarodnom planu“, oglasio se ovog jutra direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Reakcija stiže nakon jučerašnje izjave Vjose Osmani povodom Obeležavanja godišnjice Pokreta Nesvrstanih u Beogradu, koja ponovo Srbiju optužuje za „genocid“, „kolonizatora“, a Slobodana Miloševića za „kasapina“.

U Beogradu se juče i danas održava samit Nesvrstanih, 60 godina nakon što je upravo u tadašnjoj jugoslovenskoj prestonici održana prva konferencija pokreta zemalja koje nisu želele da se svrstaju u svetsku blokovsku podelu. Predsednik Srbije poželeo je dobrodošlicu visokim gostima iz više od 105 zemalja afričkog i azijskog sveta.

Nakon serije izjava beogradskih zvaničnika, a samo par sati nakon što je juče kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj prozvao vlasti u Prištini da događaj u Beogradu i poruke odatle ignorišu, na Fejsbuku se oglasila kosovska predsednica Vjosa Osmani. 

Ona je ponovo Srbiju optužila za „bežanje od genocida“, nazvavši je „zemljom kolonizatora“, te da je država koja je u potpunoj suprotnosti sa vrednostima na kojima se gradi Pokret Nesvrstanih. Ujedno, ni ovog puta nije zaobišla i Slobodana Miloševića.

„Pod vođstvom kasapina Slobodana Miloševića, Srbija je izazvala nasilni raspad Jugoslavije, uzrokujući genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kao i flagrantno kršenje osnovnih principa Pokreta Nesvrstanih. Kao zemlja kolonizator, sa destabilizujućom politikom, poricanjem genocida počinjenog nad nedužnim civilima i radnjama koje su svakodnevno u sukobu sa naporima za mir i stabilnost u našem regionu, Srbija dokazuje da je to u suprotnosti sa vrednostima na kojima se gradi Poket nesvrstanih“, napisala je.

Osmani je ujedno pozvala sve države Nesvrstanih, koje to do nisu uradile, da priznaju Kosovo.

A danas, povodom njenih izjava stiže i reakcija iz Beograda.

Petković poručuje da mu je drago da Osmanijeva pomno prati dešavanja u Beogradu, jer je prethodnih dana mogla da vidi i uveri se šta znače kredibilitet i međunarodni ugled, podrška i uspešna diplomatija.

„Neka se gospođa Osmani na to što pre navikne, jer će u vremenu pred nama tek moći da vidi plodove ovog Samita“, savetuje direktor Kancelarije.

Zbog toga, dodaje Petković „u maniru ljubomornog deteta, Vjosa Osmani ponovo napada zvanični Beograd, pokušavajući da umanji sopstvene političke neuspehe i nedostatke koji su nedavno bili očigledni i medijima u Prištini“.

„Optužujući zvanični Beograd za zločine, ona zapravo otkriva svu zločinačku prirodu na kojoj je nastala lažna država Kosovo, čijim se liderima danas sudi u Hagu za monstruozne zločine tzv. OVK, počinjene protiv Srba kao i drugih naroda sa prostora južne srpske pokrajine“, podcrtao je direktor Kancelarije za KiM.

Šta se događa u Beogradu gde je Srbija domaćin samitu Nesvrstanih sa oko 116 delegacija od kojih su 104 zemlje, uz turskog i ruskog ministra spoljnih poslova, čitajte i gledajte u:

Osmani Nesvrstanima u Beogradu: Srbija „kolonizator“, izazvala „genocid“, nasilni raspad Jugoslavije…priznajte Kosovo

Nesvrstani u Beogradu, Vučić: Od svih naših borbi najbolnija ona za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta

Lavrov u Beogradu: Vreme za ZSO, rešenje svako koje Srbija prihvati i rezolucija 1244

Selaković u susret samitu nesvrstanih u Beogradu: KiM ostaje glavno državno i nacionalno pitanje

Vučić sa palestinskim ministrom: Palestina ostaje pri stavu da ne priznaje KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.