Lavrov u Beogradu: Vreme za ZSO, rešenje svako koje Srbija prihvati i rezolucija 1244

„Vreme je da se ispune dogovori postignuti pre više godina, posebno dogovor o stvaranju ZSO na Kosovu koji je bio usaglašen zvanično konkretno još 2013. godine“, kazao je večeras u Beogradu Sergej Lavrov. Tvrdi da „nije na čast EU ta popustljivost u pokušajima Kosovara da odlože za srpsko stanovništvo na Kosovu to najvažnije pitanje“.

„Naš najotvoreniji i najiskreniji razgovor do sada“ – je sve što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić mogao da otkrije o razgovoru sa ruskim ministrom spoljnih poslova večeras u Beogradu.

Vučić: Srbija ne zaboravlja svog viševekovnog prijatelja

Naglasio je da se radi o viševekovnom prijateljstvu i da je Srbija do sada imala podršku Rusije, ne samo u Ujedinjenim Nacijama, nego i u svim ostalim međunarodnim institucijama.

„Verujem da će tako biti i ubuduće, isto tako kako mi odgovaramo našim ruskim prijateljima, u tim odnosima u okviru takvih organizacija i institucija“, kazao je predsednik u zajedničkom obraćanju medijima.

A Srbiji je važno da uvek pamti u teškim trenucima one koji joj pomažu, kao što je to Rusija činila – od borbe sa kovidom 19 preko Kosova.

Rešenje preko kompromisa a ne nametanjem diktata

„Mi tu vrstu pomoći i podrške ne zaboravljamo. Takođe mi smo veoma zahvalni Ruskoj Federaciji na pomoći našem teritorijalnom suverenitetu i integritetu i na institiranju da se pitanje rešavanja problema Kosova i Metohije može rešiti samo pronalaženjem kompromisa a ne nametanjem diktata Republici Srbiji“, naglasio je srpski predsednik.

Analizirajući celokupnu situaciju u regionu, predsednik je upoznao visokog ruskog diplomatu sa, kako je objasnio, svojim objektivnim strahovima, i dobio njegovo viđenje, a kroz viđenje i „važne savete“.

„Republika Srbija ostaće vojno neutralna zemlja. Mi se ponosimo svojom vojnom neutralnošću i u skladu sa tim, nastavićemo ne samo da čuvamo svoju zemlju, da je štitimo, već i da razvijamo naše odmbrambene kapacitete kako bismo odvratili svaog potencijalnog agresora od namere da slobodu Srbije ugrozi“.

Lavrovu je preneo „želju i nadu“ da će se do kraja godine sresti i sa predsednikom Putinom sa kojim će strateški razgovarati o pitanjima od interesa za Srbiju.

Lavrov: 1244 i direktan razgovor Beograda i Prištine

Srbija je i dalje najvažniji partner stabilnosti mira u ovom regionu i njeno mišljenje treba uzeti u obzir u bilo kojem pregovaračkom formatu i razmeni mišljenja, poručio je Sergej Lavrov u obraćanju medijima sa Andrićevog venca.

Što se tiče pitanja rešavanja Kosova, Lavrov je više puta večeras spomenuo rezoluciju SB UN 1244, podsećajući i na to da je upravo Ruska Federacija insistirala na delu rezolucije u kojem se naglašava poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta nekadašnje SRJ, odnosno Srbije.

Ipak, Rusija će podržati svako rešenje koje bude odgovaralo Srbiji i srpskom narodu, takođe je i večeras nekoliko puta ponovio ruski ministar spoljnih poslova.

„Rusija se nepromenljivo zalaže za to da rešenje pitanja Kosova bude zasnovano isključivo na poštovanju rezolucije 1244. Zalaže se za to da rešenje bude pronađeno u okviru direktnog razgovora Beograda i Prištine i da to rešenje odobri Savet Bezbednosti Ujedinjenih Nacija. Predsednik Putin je to više puta naglašavao, to je naš čvrst stav i mi ćemo prihvatiti bilo koje rešenje koje će odgovarati Srbiji i srpskom narodu“, naglasio je Lavrov.

Rusija je bila zabrinuta „provokacijom“ koju se krajem septembra dogodila na Severu Kosova, ali je istovremeno cenila „suzdržanost i tvrd stav Srbije i predsednika Vučića koji je omogućio da se kriza reši i da se obustave potezi kosovskih Albanaca“.

Vreme je i da se formira Zajednica srpskih opština, podsetio je takođe gost iz Moskve, naglašavajući da će upravo Rusija insistirati na ispunjenju dogovora za koji je odgovorna i EU kao posrednik u dijalogu.

„Uvek u našim kontaktima sa EU, podsećam na odgovornost Brisela za funkciju posrednika. Brisel je inicirao to i koju je EU dobila odlukom Generalne skupštine UN. I naravno, polazim od toga da će i naši američki partneri iskoristiti svoj uticaj koji je inače veoma bitan na Prištinu koji je veoma bitan da bi osigurali normalan tok pregovaračkog procesa i da bismo izašli na dogovre koji će biti u okviru rezolucije 1244 koja će odgovarati našim srpskim prijateljima“.

Lavrov je Vučiću preneo pozdrave svog predsednika Putina koji je opredeljen takođe za nastavak saradnje na najvišem nivou. Nije dao detalje mogućeg novog susreta dvojice predsednika, ali je bio optimističan po tom pitanju.

„Imamo poverljiv dijalog ne samo na nivou predsednika, nego i na nivou vlada, na nivou odvojenih ministarstva, naravno i na nivou ministarstava spoljnih poslova i potvrda doslednog razvoja našeg strateškom partnerstva bila je naredna sednica naših međuvladinih komiteta za trgovinu i međuekonomsku saradnju tokom koje su određene konkretni veliki koraci za promociju našeg trgovincko ekonomske i investicione saradnje za dobrobit naših naroda i saradnje Rusije i Srbije“, takođe je kazao Lavrov.

Obojica su se pohvalila porastom trgovinske razmene za prvih sedam meseci ove godine za više od 16 odsto i to uprkos kovidu 19, koja se bliži cifri od oko miliajardu i po, a rezultat će do kraja godine biti još vidljiviji.

Nastavlja se i sa isporukom vakcina iz Rusije, medinskih stručnjaka, a tu je i projekat za zajedničku proizvodnju Sputnjika V.

Neokolonijalizam EU

Inače, Rusi su navikli na optužbe zapadnih partnera da se Rusija „meša“ u pitanja Zapadnog Balkana, ali je za Rusku federaciju ipak najvažnije nešto drugo:

„Za nas je najvažnija uzajamna korist, balans interesa i upravo na tome se zasnivaju svi naši dogovori i sa Srbijom i sa svim zemljama Zapadnog Balkana“, kazao je Lavrov, dodajući:

„To što EU pokušava da kaže da ima prava na ovaj region Zapadnog Balkana, mi to znamo već dugo vreme. Još prethodna šefica diplmatije EU Federika Mogerini je izjavila da kada EU negde prisustvuje, drugi nemaju šta da rade tamo. Ona je direktno mislila na Zapadni Balkan. EU pri tome smatra za sebe da je potpuno u pravu da sprovodi svoju politiku daleko od konstruktivne u tim regionima, a koji su daleko od Evrope – kao što je centralna Azija. EU ima svoj pristup i na druge dalje delove naše planete, a dok nama govore da u tim delovima sveta, gde EU ima svoje interese, mi tamo da nemamo nikakvu inicijatvu. Da je ovo neokolonijalno mišljenje, to ne treba da razjašnjavam“.

Kaže da se se nedavno sastao i sa Žozepom Boreljom u UN koji sprovodi, kako je naglasio, istu ovu liniju. Lavrov mu je detaljno objasnio: ukoliko bilo ko ima konkretne činjenice da je Rusija ta koja krši principe i norme na Zapadnom Balkanu ili negde, izvolite pokažite to, molim“.

U Beogradu se sutra i prekosutra održava Samit povodom obeležavanja 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, koja je upravo održana u tadašnjoj jugoslovenskoj prestonici. Prema najavama, okupiće više od 100 stranih delegacija među kojima i oko 40 šefova diplomatija. 

Predsednik je večeras u prisustvu Lavrova kazao da neće na zajedničkoj večeri sa njim i Miloradom Dodikom moći da jede, jer je jeo sedam puta danas zbog gostiju koji stižu, ali će moći da popije bolje od drugih i to upravo u čast dragog prijatelja Sergeja, obratio se Lavrovu srpski predsednik.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.