Osmani Nesvrstanima u Beogradu: Srbija „kolonizator“, izazvala „genocid“, nasilni raspad Jugoslavije…priznajte Kosovo

Foto: Kosovsko predsedništvo

„Srbija nastavlja sa svojim naporima da potkopava državu Kosovo lažnim pričama i argumentima“, poručila je Vjosa Osmani. 

Samo par sati nakon što je bivši kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj prozvao sadašnje zvaničnike u Prištini kako ignorišu konferenciju nesvrstanih u Beogradu i poruke odatle, oglasila se predsednica Kosova Vjosa Osmani – na Fejsbuku.

„Na konferenciji Pokreta nesvrstanih koja se održava u Beogradu, Srbija ponovo zloupotrebljava svoj status posmatrača kako bi iskrivila istinu o državi Kosovo“, napisala je.

Ni ova objava nije zaobišla „kolonizatora“, „genocid“ i „kasapina Miloševića“:

„Pod vođstvom kasapina Slobodana Miloševića, Srbija je izazvala nasilni raspad Jugoslavije, uzrokujući genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kao i flagrantno kršenje osnovnih principa Pokreta Nesvrstanih. Kao zemlja kolonizator, sa destabilizujućom politikom, poricanjem genocida počinjenog nad nedužnim civilima i radnjama koje su svakodnevno u sukobu sa naporima za mir i stabilnost u našem regionu, Srbija dokazuje da je to u suprotnosti sa vrednostima na kojima se gradi Poket nesvrstanih“.

Potom je podvukla ono što ističe inače, uz još jedno spominjanje Miloševića:

„Nezavisnost Kosova priznao je znatan broj država članica Pokreta nesvrstanih. Međunarodni sud pravde 2010. godine potvrdio je da proglašenje nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo. Stoga pozivam sve države Nesvrstanih koje nisu priznale Kosovo, da se rukovode ovakvim tumačenjem MSP, a ne propagandom Srbije koja svoje korene vuče iz Miloševićevog mentaliteta“.

A saveti za Srbiju:

„Da bi doprinela dobrosusedskim odnosima između dve zemlje, Srbija mora odustati od napora da podrije međunarodni položaj Kosova, lobiranjem protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama i kampanjom protiv priznavanja nezavisnosti Kosova od drugih zemalja“.

Pošto Kosovo, kako kaže, ceni podršku koju joj je pružilo nekoliko država Nesvrstanih, ova se zvaničnica iz Prištine nada da će zemlje koje učestvuju na konferenciji u Beogradu istovremeno i „jasno odbaciti napore Srbije da zloupotrebi konferenciju za sprovođenje destabilizujućih političkih programa protiv Republike Kosovo i drugih zemalja u našem regionu“.

Šta se događa u Beogradu gde je Srbija domaćin samitu Nesvrstanih sa oko 116 delegacija od kojih su 104 zemlje, uz turskog i ruskog ministra spljnih poslova, čitajte i gledajte u:

Nesvrstani u Beogradu, Vučić: Od svih naših borbi najbolnija ona za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta

Lavrov u Beogradu: Vreme za ZSO, rešenje svako koje Srbija prihvati i rezolucija 1244

Selaković u susret samitu nesvrstanih u Beogradu: KiM ostaje glavno državno i nacionalno pitanje

Vučić sa palestinskim ministrom: Palestina ostaje pri stavu da ne priznaje Kosovo

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.