Vučić: Ne vidim preteran problem da bokseri s Kosova učestvuju na takmičenju u Beogradu, članica su AIBA, na granici pravili predstavu

„Lepo je što nemački ambasador nije reagovao na to kada je zabranjivano igračima, od Crvene Zvezde, do naših juniora, svih našim omladinaca, juniora koji su samo hteli da igraju fubal“, ocenio je Aleksandar Vučić nakon zajedničke sednice SNS i SPS u vezi sa predstojećim aprilskim izborima, a na pitanje da prokomentariše današnju izjavu nemačkog ambasadora u Prištini, Jorna Rodea da politizacija sporta nikada nije dobra ideja.

Ovaj nemački diplomata se oglasio povodom vešednevnih optužbi i kontradiktornih tvrdnji na relaciji Priština-Beograd, o razlogu zbog kojeg bokseri sa Kosova ne učestvuju na Svetskom prvenstvu koje se održava u srpskoj prestonici.

„Sprečavanje boksera sa Kosova da učestvuju na Svetskom prvenstvu vodi ka suprotnom smeru. Ovo je nažalost primer zatvorenog, a ne otvorenog Balkana. Kako je juče rekao portparol EU, ‘trajno pomirenje između društava počinje intelektualnom, kulturnom, sportskom i umetničkom razmenom. Takve razmene su od suštinskog značaja za izgradnju međusobnog razumevanja“, naveo je Rode, ranije danas.

Dok Priština i bokseri tvrde da im se zbog odluke srpske vlade u tri navrata nije dozvolilo da pređu Končulj i Merdare, predsednik Bokserskog saveza Srbije, Nenad Borovčanin kaže – nisu se ni prijavili.

Ni srpski predsednik ne zna šta je u pitanju u vezi sa ovim pitanjem, ali zna da su bokseri sa Kosova „na granici pravili predstavu“, te da je njemu u vezi sa ovim učešćem „potpuno svejedno“, posebno zato što je Kosovo član Svetske bokserske federacije.

„Koliko sam razumeo gospodu iz Bokserskog saveza, oni se nisu prijavili. Oni su samo pravili predstavu na granici, potpuno mi je svejedno. Da su me pitali, ja bih rekao da ne vidim preteran problem da oni učestvuju u tom takmičenju, posebno što su bili priznati u AIBA-i“.

„To bi značilo da ako bismo hteli drugačije da se ponašamo, ne bismo učestvovali u Olimpijskim igrama, kad bismo terali mak na konac, tako da ne mogu da ulazim u svaki tehnički detalj uvek, ali hvala nemačkom ambasadoru što nas je upozorio, zato ćemo još više da insistiramo na Otvorenom Balkanu, iako bi pojedini ambasadori iz Prištine želeli da imamo ovde Zatvoreni Balkan“, uzvratio je predsednik Srbije.

Da ste mi rekli da je džudo rekao bih vam da su Albanci svetska velesila ali u boksu je malo drugačije

Naglasio je da upravo Rodeova izjava pokazuje koliko je nekom „malo potrebno da svoju političku privrženost nekome, ili nenaklonost nekome drugom – pokažu na malim nevažnim stvarima“.

Istovremeno, najavio je skori susret sa svojim partnerima u inicijativi Otvoreni Balkan – Zoranom Zaevim i Edijem Ramom, a nakon povratka iz Glazgova.

Predsednik je na današnjoj konferenciji za medije najavio i upad u Valač, zbog čega je veoma zabrinut. Opširnije u posebnoj vesti.

Pročitajte još:

Rode: Politizacija sporta nije dobra ideja

Borovčanin: Kosovski bokseri se nisu ni prijavili; Čeku: Odlučivaće se o zabrani srpskih paralelnih sportskih aktivnosti

OKK: Bokseri sa Kosova ponovo vraćeni večeras sa prelaza, skinuli simbole, ne mogu u Beograd

Bokserima Kosova srpska policija nije dozvolila odlazak u Beograd

Kosovo punopravan član Svetske bokserske federacijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.