Vučić: Planiraju da zauzmu Valač, bile bi to za nas užasne vesti, vučemo samo iznuđene poteze, nisam siguran da su dobre vesti ni za njih

„Malo sam zabrinut zbog njihovih reči“, ocenio je Aleksandar Vučić nakon zajedničke sednice SNS i SPS u vezi sa predstojećim aprilskim izborima – a na pitanja o „pretnjama“ Albanaca sa Kosova da neće formirati ZSO.

„Ako za vas ne važe međunarodno pravni akti koji imaju snagu čak i po njihovom ustavu – koji nas ne dotiče ni na koji način, ali čak i po njihovom normativnom sistemu ti međunarodno pravni ugovori su iznad lokalnog zakonodavstva. Oni kažu da ih ne poštuju, ili ih tako nešto ne zanima, a međunarodna zajednica na to ne reaguje ili reaguje veoma blago – onda svakako jesmo u problemu“, kaže Vučić.

Ipak, javnost Srbije je obavestio da je od glavnog pregovarača prištinske delegacije Besnika Bisljimija tako nešto čuo „bar 20 puta“, u prisustvu Aljbina Kurtija.

„I uvek je čak i glasniji od Aljbina Kurtija i on je taj koji nam je uvek nedvosmisleno govorio da im ne pada na pamet ni na koji način da ispune norme Briselskog sporazuma“, dodao je.

Kada su u pitanju „druge pretnje“, u pitanju je „upad u Valač“, a predsednik je siguran da će „oni to da rade“:

„Oni čekaju iz određenog razloga 6. novembar. Misle da će sa Turcima, to vam je priča oko KEDS-a i KoSTT-a što znate samo vi, naši beogradski novinari to ne znaju, niti prate, ali vi razumete. I oni planiraju da zauzimaju Valač u narednom periodu, to bi za nas bile katastrofalno loše vesti, užasne vesti za celokupan naš narod ali nisam siguran da bi to bile mnogo dobre vesti ni za njih“.

Međutim, predsednik dodaje, da ukoliko neko misli da bi to trebalo da radi i da takve stvari treba da čini, mora dobro da razmisli o svojim postupcima, kao i o hapšenju Ivana Todosijevića. Todosijević je, podsetio je predsednik, domaćin koji nije kriv ni zbog čega.

„Nisam srećan zbog takve situacije. Zabrinut sam, ali mi nemamo kud, nema kud. Možemo da vučemo samo iznuđene poteze na žalost“, ocenio je predsednik Srbije.

Pri tom, objasnio je da to nije nastalo srpskom krivicom.

„Zato je bio važan Briselski sporazum, da se on provodi u delo, upravo da ne bismo bili u ovakvoj situaciji u kojoj smo danas, ali ako oni misle da to njima nešto donosi, da im to odgovara, plašim se da su se grdno prevarili“, još je dodao.

Predsednik je na istoj konferenciji za medije, takođe komentarisao i današnju izjavu nemačkog ambasadora u Prištini, Jorna Rodea da politizacija sporta nikada nije dobra ideja, a apovodom vešednevnih optužbi i kontradiktornih tvrdnji na relaciji Priština-Beograd, o razlogu zbog kojeg bokseri sa Kosova ne učestvuju na Svetskom prvenstvu koje se održava u srpskoj prestonici. O tome u posebnoj vesti.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.