Borovčanin: Kosovski bokseri se nisu ni prijavili; Čeku: Odlučivaće se o zabrani srpskih paralelnih sportskih aktivnosti

Boks
FOTO: JV/V. Keser

Vest je ažurirana

Kosovski bokseri nisu se ni prijavili za Svetsko prvenstvo u Beogradu, rekao je danas predsednik Bokserskog saveza Srbije, Nenad Borovčanin, prenosi Tanjug. Navodima Borovčanina prethodila su oglašavanja kosovskog bokserskog saveza – da su njihovi bokseri tri puta zaustavljani na prelazima ka centralnoj Srbiji a po „nalogu Vlade Srbije“, kao i osuda kosovskog MSP zbog toga što im nije dozvoljeno da se takmiče. I dok EU traži ravnopravno učešće Kosova na Svetskom prvenstvu u boksu, kosovski ministar sporta najavljuje odluku o zabrani „srpskih paralelnih sportskih aktivnosti“, a kosovski premijer poručuje Srbiji da pokaže snagu u bokserskom ringu, a ne na granici.

Borovčanin je danas odbacio navode o zabrani ulaska boksera sa Kosova, rekavši da je reč o pokušajima „politizovanja sporta, zloupotrebe i manipulacije“.

„Tome u sportu nema mesta“, poručio je Borovčanin Tanjug-u.

On je naglasio da takmičari sa Kosova nisu na spisku učesnika Svetskog prvenstva.

“Kosovo nije na spisku, učestvuju bokseri iz 103 države, tu Kosova nema, niti njihovih boksera. Nema ih zvanično na listi“, kazao je.

Naglasio je da je izuzetno ponosan što je Srbija ove godine domaćin Svetskog prvenstva.

On je, kako piše Tanjug, otklonio i dilemu oko medalja objasnivši da su medalje sa mapom Srbije bez Kosova koje su se pojavile na društvenim mrežama – fotomontaža, i da su medalje originalne, od čistog zlata i srebra, sa mapom Srbije i da su finansirane od donacija.

Podsetimo, prema ranijim najavama iz Prištine, na Svetskom prvenstvu u boksu koje se održava od 24. oktobra do 6. novembra u Beogradu trebala su da učestvuju tri boksera sa Kosova.

Međutim, kako je saopšteno iz bokserske federacije Kosova, njima je dan pre prvenstva bilo zabranjeno da pređu preko prelaza Končulj – prvo u jutarnjim, pa potom i u večernjim satima.

„Policija nam to nije dozvolila jer smo imali opremu sa oznakama Kosova, kao i sav prateći materijal za naše takmičare“, kazao je za RTK2 nakon prvog pokušaja prelaska sekretar bokserske federacije Kosova, Ljatif Demoli, objasnivši tada i da će stupiti u kontakt sa predstavnicima Svetske bokserske federacije u Beogradu i pokušati od njih da pronađu rešenje.

Reagovali su i kosovska vlada i MIP, nazivajući odluku „skandaloznom“, podsećajući na to da je Kosovo punopravna članica Svetske bokserske federacije, te da su uputili pismo ministru Vanji Udovičiću.

Kako je u međuvremnu saopštio Olimpijski komitet Kosova, bokserima je takođe juče bilo zabranjeno – treći put, da pređu preko prelaza – ovog puta Merdara.

Za razliku od preksinoć kada su pokušali da pređu po drugi put i kada su skinuli obeležja Kosova zbog kojih, kako su posvedočili, nisu mogli da učestvuju na šampionatu u Beogradu, tada su se fotografisali u sportskim trenerkama i natpisom „Kosovo“ ispred prelaza.

Demoli je juče kazao da su im srpski službenici na prelazu rekli da su navodno dobili naređenje Vlade Srbije da se bokserima sa Kosova ne dozvoli ulazak i osudio ovakav potez.

Treći pokušaj ulaska izveli su, kako je rekao, nakon insistiranja Međunarodnog olimpijskog komiteta i AIBA-e koji su u stalnom kontaktu sa kosovskim bokserskim savezom.

Kurti: Srbija da pokaže snagu u bokserskom ringu, a ne na granici

„Srbija bi trebalo da pokaže snagu u bokserskom ringu, a ne na granici“, seriji kritika koje stižu iz Prištine pridružio se večeras i Aljbin Kurti.

Kosovski premijer oglasio se na Tviteru i sa porukom upućenom Beogradu – da je prekršio međunarodna pravila o sportu.

„Njihova odluka da zabrane ulazak našim sportistima na Svetsko prvenstvo u boksu 2021. predstavlja kršenje međunarodnih normi o sportu“, poručio je Kurti.

Pozvao je Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu da „osude ove prekršaje i diskriminatorske poteze“.

Čeku: O pitanju boksera može se razgovarati i u Briselu

I dok iz Beograda demantuju da je Kosovo bilo prijavljeno za prvenstvo, iz Prištine najavljuju da će se o ovome razgovarati u Briselu.

„Radimo i u komunikaciji smo sa potpredsednikom Vlade, Besnikom Bisljimijem, kako bi se ovo pitanje rešilo na nivou dijaloga“, kazao je danas kosovski ministar kulture, omladine i sporta, Hajrul Čeku, na konferenciji za štampu, prenosi KosovaPress.

On je iz Prištine kazao da kosovska vlada „najoštrije osuđuje ovakav pristup Srbije jer je Kosovo punopravna članica Svetske bokserske federacije“.

Čeku je dalje dodao da je, i pored toga što su tražili konkretne akcije, izostala reakcija Evropske unije, te kazao da ga to iznenađuje.

Čeku: Uskoro odluka o zabrani srpskih paralelnih sportskih aktivnosti

Čeku je ujedno danas najavio da će se ove sedmice odlučivati o zabrani razvoja srpskih „paralelnih sportskih aktivnosti“ na Kosovu, prenosi RSE.

Čeku je kazao da će o preporukama, a na osnovu kojih će vlasti poduzeti mere, odlučiti Nacionalni savet za sprečavanje i sankcionisanje nasilja i negativnih pojava u sportu. Naznačio je da na Kosovu funkcionišu „mnoge paralelne strukture srpskih federacija, u suprotnosti sa kosovskim zakonima“.

EU traži ravnopravno učešće Kosova na Svetskom prvenstvu u boksu

A za to vreme iz Evropske unije stiže zahtev organizatoru Svetskog prventsvu u bosku da omogući ravnopravno učešće kosovskih boksera.

“EU u potpunosti podržava Međunarodnu boksersku asocijaciju u njenom očekivanju da se delegacija Bokserskog saveza Kosova ne tretira drugačije od delegacije bilo koje druge članice Asocijacije i da se omogući da Kosovo učestvuje na ravnopravnoj osnovi”, izjavio je Peter Stano, portaprol EU, prenosi takođe RSE.

Stano ukazuje na to da su evrpski predstavnici redovno podsećali da trajna normalizacija odnosa i održivo pomirenje između društava počinje intelektualnom, kulturnom, atletskom i umetničkom razmenom. Takve razmene, naglasio je on, su neophodne za izgradnju međusobnog razumevanja.

“Vlasti na svim nivoima treba da ulože napore da obezbede da se takve razmene odvijaju redovno, nesmetano i bez ikakvih smetnji”, podvukao je portparol EU.

Albanija ipak učestvuje na Svetskom prvenstvu

Usled toga što je, navodno, bokserima sa Kosova zabranjeno da pređu preko prelaza, prethodno se oglasila i albanska bokserska reprezentacija, koja je, kako su preneli mediji u Prištini, saopštila da, iako su se već nalazili u Beogradu, neće učestvovati na svetskom prvenstvu ukoliko se to ne dozvoli i Kosovu.

Uprkos ovoj najavi, kako danas piše RSE, Bokserski savez Albanije će ipak učestvovati na svetskom prvenstvu u Beogradu.

Kako su naveli bilo je pritisaka od strane Vlade Albanije i Svetske bokserske federacije (AIBA) da se ipak takmiče.

“Rečeno nam je da ćemo biti kažnjeni u slučaju neučešća, deset godina ne bi mogli da učestvujemo aktivnostima AIBA-e“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kapiten tima Bokserskog saveza Albanije Nelson (Hysa) Husa, prenosi RSE.

Podsetimo, povodom vesti o zabrani ulaska bokserima sa Kosova, na društvenim mrežama su se mogli pročitati brojni komentari srpskih korisnika, u kojima se prave poređenja s više situacija u prošlosti u kojima se često zabranjivao dolazak srpskim sportskim timovima na Kosovo da igraju mečeve sa srpskim klubovima. Kosovske vlasti smatraju srpske lige na Kosovu ilegalnim.

Bokserski savez Kosova je još 2014, primljen u Svetsku boksersku federaciju (AIBA). Ova odluka AIBA-e usledila je tada nešto više od mesec dana od odluke Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta da Kosovu odobri provizorno članstvo i godinu dana od odluke da Kosovo bude član AIBA-e sa ograničenim pravima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.