OKK: Bokseri sa Kosova ponovo vraćeni večeras sa prelaza, skinuli simbole, ne mogu u Beograd

FOTO: Tviter, OKK

Vest je ažurirana

Iako su bokseri sa Kosova, kojima danas nije bilo dozvoljeno da preko Končulja otputuju u Beograd na svetsko prvenstvo, uklonili oznake Kosova sa svojih dresova, kako tvrdi Olimpijski komitet Kosova, njima ponovo večeras nije dozvoljen ulazak.

„Ponovo NE. Već po drugi put danas, kosovskom bokserskom timu nije dozvoljeno da uđe u Srbiju i prisustvuje Svetskom šampionatu u boksu za muškarce u Beogradu. Većeras naš tim nije imao dresove sa državnim simbolima“, naveo je na Tviteru Olimpijski komitet.

Oglasila se i kosovska vlada večeras. Kako je javila Koha, kosovsko ministarstvo za omladinu i sport poslalo je resornom ministarstvu u Srbiji i ministru Vanji Udovičiću zahtev da brzo reaguje i dozvoli bokserima sa Kosova da učestvuju na takmičenju u Beogradu. Takođe, ovo ministarstvo tvrdi da je Srbija kao organizator bokserskog šampionata „prekršila međunarodno sportsko pravilo“, z obzirom na to da je Kosovo „punopravna članica AIBA“.

Objavili su i fotografiju ispred prelaza na kojoj je generalni sekretar bokserske federacije Kosova Ljatif Demoli, sa četvoricom boksera u civilnoj odeći.

Bokserskoj reprezentaciji Kosova ni rano jutros nije dozvoljen ulazak preko ovog prelaza. Bokseri sa Kosova trebalo je da učestvuju na Svetskom prvenstvu u olimpijskom boksu koje se održava od 24.oktobra do 6.novembra.

Kako je rano jutros za RTK2 kazao Demoli, oni nisu uspeli preko Končulja da uđu u Srbiju.

„Policija nam to nije dozvolila jer smo imali opremu sa oznakama Kosova, kao i sav prateći materijal za naše takmičare“, kazao je tada Demoli, objasnivši i da će stupiti u kontakt sa predstavnicima Svetske bokserske federacije u Beogradu i pokušati od njih da pronađu rešenje.

Ranije danas, Olimpijski savez Kosova je – to što su kosovski bokseri sprečeni da odu u Beograd, kvalifikovao kao „skandalozno“. Potvrdili su da su u stalnom kontaktu sa međunarodnom, odnosno svetskom bokserskom reprezentacijom.

U današnjem saopštenju su naveli da su dobili obećanje da će se „odmah preduzeti mere“ kako bi se kosovskim bokserima omogućilo ravnopravno učešće.

Istovremeno je albanska bokserska reprezentacija, kako su preneli mediji u Prištini pozivajući se na RSE, saopštila da iako se oni već nalaze u srpskoj prestonici, neće učestvovati na svetskom prvenstvu ukoliko se to ne dozvoli i Kosovu.

I Ministarstvo spoljnih poslova je tokom dana tvrdilo da rade na uklanjanju prepreka potvrđujući da su kosovski bokseri još jutros dugo čekali da pređu Končulj.

Prema ranijim najavama sa Kosova, na prvenstvu u Beogradu trebalo je da učestvuje sedam boksera.

Srpska strana se još uvek nije zvanično oglasila, a na ovu vest na društvenim mrežama mnogobrojni su komentari srpskih korisnika u kojima se prave poređenja s više situacija u prošlosti u kojima se često zabranjivao dolazak srpskim sportskim timovima na Kosovo da igraju mečeve sa srpskim klubovima. Kosovske vlasti smatraju srpske lige na Kosovu ilegalnim.

Bokserski savez Kosova je još 2014, primljen u Svetsku boksersku federaciju (AIBA). Ova odluka AIBA-e usledila je tada nešto više od mesec dana od odluke Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta da Kosovu odobri provizorno članstvo i godinu dana od odluke da Kosovo bude član AIBA-e sa ograničenim pravima.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.