Vučić ipak sutra ide na Samit EU u Tiranu; Lajčaku po pitanju ZSO poručio: Nema preskakanja

Vest je ažurirana

Iako je pre četiri dana poručio da na predstojeći Samit EU u Albaniju ići neće, a zbog blage reakcije EU na imenovanje novog srpskog ministra u kosovskoj vladi, srpski predsednik promenio je odluku. On će sutra otići u Tiranu, iako se, kako je kazao, sa većinom o kosovskom pitanju neće složiti i nije siguran koliko će njegov tamo odlazak biti od koristi.

Nakon dva održana sastanka jutros, od kojih jedan, i to dvočasovni, sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, srpski predsednik prisustvovao je prikazu sposobnosti kopnenih i vazduhoplovnih besposadnih platformi u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme u Nikincima.

U međuvremenu sa Lajčakom se sastao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je još jednom poručio da je Srbija konstruktivna u dijalogu Beograda i Prištine. Lajčak je, kako je saopštilo srpsko MSP, kazao da je cilj dijaloga postizanje obostrano prihvatljivog rešenja, te da razgovori u okviru dijaloga obuhvataju normalizaciju odnosa, ispunjavanje već postignutih sporazuma i rešavanje tekućih pitanja.

Medijima je sa tog mesta poručio da će ipak sutra na Samit EU koji se održava u Tirani otići, iako zna, kako je kazao da će tamo njih 20 početi da govori o sankcijama prema Rusiji i problemu Kosova na „neadekvatan način“.

Odluku da ipak u Tiranu ode, iako je prošle nedelje upozorio da je njegov odlazak na taj Samit upitan, a nakon što je, prema Vučiću, „prekršenim normama iz briselskog sporazuma“ Aljbin Kurti imenovao Nenada Rašića za ministra u kosovskoj vladi, a za njegovu savetnicu Radu Trajković – doneo je danas nakon razgovora sa više savetnika, prijatelja i kolega.

„Razgovarao sam sa saradnicima, prijateljima, predsednicima više zemalja i premijerima. Možda su moji saradnici u pravu kad kažu da je bolje da čuju makar jedan odgovor, nego da ništa ne čuju. Tako da, otići ću tamo ukoliko mogu tokom sutrašnjeg dana“.

Vučić je istovremeno po imenovanju Rašića i Trajković, u salvi uvreda, za Kurtija kazao da je „teroristički ološ“, a za Rašića i Trajković da su „najgori ološ“. Kritike je tada uputio i EU, koja je u međuvremenu saopštila da je to protiv ustava.

I danas je poručio da, premda su ga tada „obuzele emocije“ za njih i dalje isto mišljenje ima.

„Morate da razumete da se ja deset i po godina trudim, svakog dana, da nikada ništa i što je moguće manje ličnog i emotivnog iskažem. Ponekad vas emocije prosto obuzmu i ne znate kako da reagujete i šta da učinite. Kada vam neko mesecima, nedeljama i godinama unazad samo proizvodi krize. Te krize je nešto o čemu mediji samo izveštavaju, a ja sa tim moram da živim – tako što ću da se borim za opstanak našeg naroda. Prosto, dogodi vam se, živ ste čovek, da emotivno reagujete. Pri tome sam sve to šta sam rekao, istinito sam rekao“, poručio je Vučić.

Sa druge strane, kaže da nije siguran da će biti ikakve koristi njegovog odlaska u Tiranu, ali da bi svakako bilo gore da ne ode.

„Možda bih ja pokazao da je moja sujeta jača i veća, ali bi sasvim sigurno bila velika šteta za zemlju, u smislu privlačenja investicija i nekih drugih stvari“, rekao je Vučić.

„Za mene je vrlo teško kada je reč o Kosovu i Metohiji i da razumem taj jezik dve strane. Mi nismo ništa uradili samo gledamo kako naš narod da sačuvamo, a to je ono što mi je izazvalo i jed, gnev i bes. Nadam se da se zbog toga ljudi ne ljute“.

Kako se o najavljenom sastanku sa specijalnim izaslanikom, ranije oglasio samo na svom Instagram profilu, uz poruku da su na njemu razgovarali o „neophodnosti primene dogovora o Zajednici srpskih opština i poslednjim dešavanjima na KiM“, isto je potvrdio i potom.

Poručio mu je, kaže, da je ZSO nešto preko čega više nema preskakanja.

„Tu nema preskakanja. Nema kao, e rešite sva svetska pitanja pa ćemo mi da se vratimo. Važiće vam ZSO. Ne ne. Prvo zajednica srpskih opština, pa onda da razgovaramo o tim belosvetskim pitanjima“. 

Uz još jedan podsetnik da je pred Srbijom teško vreme, poručio je da „ko god misli da će nas ostaviti na miru po pitanju Kosova – neće“.

„Ni ovaj iz Prištine koji ništa drugo ne radi. Po sedam dana sede i čekaju da izmisle neku novu ludost, ne bi li neku novu krizu izmislili. A da ne pričam o drugima koji menjaju taktički mišljenje“, poručio je Vučić.

Dodaje da su to sve, između ostalog, razlozi njegovog odlaska u Tiranu, iako, kako je dodao, suštinski tu promene nema i nikada je neće biti.

„Stvari će uvek ostati iste. Velike sile ne menjaju svoje stavove i oni će želeti, po svaku cenu, da Srbija na ovaj ili onaj način – ili dozvoli ulazak Prištine u UN ili da ih priznamo. A onda će nam reći, ako ne dođe do uzajamnog priznanja evo samo da ih pustite u UN“, objašnjava Vučić uporedivši to sa dečijom igrom.

Kazao je da Srbija jeste mala, „suviše mala bi mogla da menja ceo svet“, ali, ističe, dovoljno snažna i ponosna da svoju zemlju sačuva.

Povezane vesti:

Brnabić: Za mene je ustav Kosova kao ustav Karaburme, Rašić ne može u vladu

Dačić o predlozima rešenja: Srbija jasno rekla šta su naše crvene linije

Kurti o Vučiću: Ne mogu da govorim o stepenu njegovog obrazovanja; Nemam novi odgovor u vezi sa ZSO

RSE: Brisel ocenjuje da imenovanje Rašića u Vladu Kosova ‘ne ispunjava ustavne uslove’

Vučić: Srbi južno od Ibra blizu odluke da napuste institucije, a sa Severa blizu odluke da više nikoga ne puste na Sever, sve vri

Predsednik udruženja Crnogoraca sa Kosova: Očekujemo dobru saradnju sa Rašićem

Novi DSS: Rašić i Trajković daju legitimitet torturi Kurtijevih specijalaca

Vučić o Kurtiju, novom ministru i savetnici: „Teroristički ološ“ izabrao „najgori srpski ološ“

Trajković: Radoičić neće više imati uticaja, a Vučiću oduzet deo, imenovanje Rašića legalno

Petković i S.Lista o imenovanju Rašića: Dokaz da postoje „Kurtijevi Srbi“, prekršen ustav, sledi žalba

Rada Trajković savetnica ministra Rašića

Nenad Rašić imenovan za ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.