Vučić dočekao Srbe sa KiM: Hvala vam na velikoj požrtvovanosti

Vučić dočekao Srbe sa KiM
Foto: Tanjug/Live

Ne očekujem da od Srbije u Berlinu traže da prizna nezavisnost Kosova, poručio je danas predsednik Vučić na konferenciji za medije organizovanoj povodom dočeka grupe od 27 momaka koji su šest dana pešačili od Jarinja do Beograda kako bi sutra na mitingu u sklopu kampanje „Budućnost Srbije“ pokazali svoju podršku za politiku predsednika Vučića prema Kosovu i Metohiji. Pored očekivanja od ovog sastanka, predsednik je govorio i o predstojećem forumu u Kini, situaciji na Kosovu i Metohiji, ali je iznosio i optužbe na račun srpske opozicije i Rade Trajković

„Bez stvarnog kompromisa, nema od toga ništa“

Ovog meseca kosovski mediji su preneli vest da će se krajem ovog meseca, nakon skoro petomesečnog prekida dijaloga, organizovati prvi zvaničan sastanak Beograda i Prištine u Berlinu. Iako je pre samo dva dana predsednik rekao da od ovog sastanka očekuje „zahtev za nekim novim formatom, nekim novim dijalogom gde cilj treba da bude priznavanje nezavisnosti Kosova, a pri tome da Srbi ne dobiju ništa“, danas je izneo drugačija očekivanja.

Na pitanje da li na predstojećem sastanku u Berlinu kom će osim Emanuela Makrona i Angele Merkel, učestvovati i kosovski predsednik Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj, očekuje da će pred njim biti stavljen zahtev za priznanje Kosova, srpski predsednik je novinarima odgovorio da „ne očekuje da se to dogodi“.

Sa druge strane, uoči ovog sastanka pokroviteljima poručuje da „trajni mir“ nije moguć bez kompromisa.

„Ja mislim da je potrebno da razumeju i Amerikanci i Nemci i Francuzi i ostali da bez stvarnog kompromisa, pritisci ne pomažu… Voleo bih da uradimo nešto za budućnost Srbije što će značiti trajan mir između Srba i Albanaca, ali ako neko misli da će do toga da dođe tako što će Albanci da dobiju, a Srbi da dobiju ništa, a vidim da misle, moj odgovor je ‘nema ništa od toga'“.

Uz to, imao je poruku i za Albance. Smatra da je kompromis upravo njima u najvećem interesu i pozvao ih da uvide „da bez kompromisa sa Srbijom oni nikada neće imati ništa“.

Podeljeni suverenitet – „nema ništa od ta posla“

Još jedno od pitanja u vezi sa medijskim spekulacijama o tome šta će biti predloženo na sastanku u Berlinu, bilo je i pitanje o mogućem rešenju kosovskog pitanja deljenjem suvereniteta. Te navode je prokomentarisao kao problematičnu pravnu kategoriju i dodao da „ne zna šta znači“ dvostruki suverenitet.

„Niko mi to nije rekao, niko nam to nije ponudio, i tako nešto neće se dogoditi u Berlinu. Ali to izmisli neka albanska novina i onda 15 dana da mi razglabamo o svemu tome, nema ništa od ta posla“.

Pored očekivanja od sastanka u Berlinu, predsednik je medijima otkrio i jedan od ciljeva međunarodne zajednice kada je reč o političkim predstavnicima kosovskih Srba. Tvrdi da međunarodna zajednica želi da vidi političku opciju kosovskih Srba koja se neće oslanjati na Beograd.

„Da se na Kosovu formiraju i kreiraju neke buduće generacije Srpske koje uopšte neće interesovati Beograd i Srbija. Kojima će oni da kažu radite sa Albancima, dobićete sva moguća prava, samo zaboravite na Beograd i zaboravite na Srbiju„.

Inače, na sastanak u Berlin, predsednik ide iako je mesecima tvrdio da se sa Albancima neće sastati dok se takse ne ukinu, a zbog ove odluke ga kritikuje i deo srpske opozicije, smatrajući je nedoslednom.

Ujedinjenje Južne i Severne Mitrovice – pokušaj da se na tihi način uđe na Sever

Predsednik se tokom obraćanja osvrnuo i na ideju gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija o ujedinjenju južnog i severnog dela ovog grada.

Ovu ideju vidi kao pokušaj da „na tihi način uđu na Sever, da zagospodare Severom, pa izbace Srbiju i Srbe sa Severa Kosova i Metohije“. A to pokušavaju, po rečima predsednika sve od ubistva Olivera Ivanovića.

Ali ovaj sastanak nije sve što je od Srbije zatraženo, tako, po tvrdnjama predsednika, međunarodna zajednica od Srbije traži i „da mi nešto učinimo, a da Albanci ukinu takse“.

„A moj odgovor je na to, ljudi nemojte da ponižavate Srbiju i nemojte da nipodaštavate Srbiju“, ponovio je Vučić svoj odgovor na ovakve zahteve.

„A zašto bismo na to pristali, a zašto bismo mi sebi odsekli nogare od stolice na koje sedimo i pristali na vašu igru“, upitao je.

O forumu u Kini: „Imaću najbolje mesto“

I na ovoj konferenciji predsednik se osvrnuo na predstojeći sastanak sa kineskim i ruskim predsednicima u Pekingu koji je više puta označio kao ključni za i određene odluke o Kosovu i Metohiji, ali i za njegov stav prema mogućnosti raspisivanja vanrednih izbora u Srbiji.

Na forumu u Kini koji će se održati od 25. do 27. aprila u Pekingu, gde će imati bilateralne sastanke sa Vladimirom Putinom i Si Đinpingom, upoznaće ih sa svim onim što nisu ispunili predstavnici Prištine a „što je bilo dogovoreno“.

Obavestiće ih i o taksama, kosovskoj Platformi za dijalog, „formiranju vojske Kosova“, ali i o „igrarijama“ prištinskih lidera sa „neozbiljnim izjavama“ i „neodgovornim izborima na Severu“.

Ujedno se pohvalio da će tokom poslednjeg dana samita, na završnoj večeri, imati „mesto odmah desno od predsednika Sia“.

„Imaću najbolje mesto, imaću kao jedan od trojice lidera…pravo na iznošenje završne reči“.

Tokom čitave konferencije iza njega Srbi iz Leposavića

Inače, povod za ovu konferenciju bio je doček grupe od 27 Srba koja se prošlog petka peške uputila sa Jarinja kako bi sutra prisustvovala skupu u sklopu kampanje „Budućnost Srbije“ koji organizuje Aleksandar Vučić. Ova grupa je danas završila svoje putovanje i nakon sastanka sa predsednikom Srbije prisustvovala i današnjoj konferenciji za medije.

Učesnici ovog „spontanog skupa“ sinoć su stigli do Stepojevca, odakle im je do Beograda ostalo malo više od 50 kilometara. Preostalu kilometražu savladali su danas kada su u 14:10 stigli pred srpsko predsedništvo noseći transparent „Srbi sa KiM za Srbiju i Vučića“.

O putovanju grupe iz Leposavića čitajte u posebnoj vesti: Pešačenjem do bine sa Vučićem, podvigom za budućnost Srbije

Tokom svog obraćanja, predsednik se zahvalio članovima ove „spontane grupe“, rekavši da su mnogi tokom ovog putovanja „povređeni“, „dobijali infuziju“ ali i da imaju „žuljeve“. Sa druge strane, „divi im se“ zbog ljubavi prema „Srbiji i Kosovu i Metohiji“.

„Izmoreni“ Srbi, sa žuljevima na nogama od dugog pešačenja su tokom četrdesetominutnog obraćanja stajali iza predsednika dok je on govorio o predstojećem sastanku sa predsednikom Kine, Rusije, rasporedu sedenja na završnoj večeri na samitu u Kini, ali i celokupnoj situaciji na KiM-u.

„Hvala vam na velikoj požrtvovanosti, ne zbog mene, ne zbog bilo koga, već zbog ljubavi prema Srbiju i Kosovu i Metohiji“, poručio im je predsednik.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.