Vučić: Niko više ne želi kompromis, od mene traže puno priznanje nezavisnosti Kosova

Aleksandar Vučić, sednica GO SNS
Foto: Kurir, caption

 „Aco Srbine“ orilo se na početku sednice proširenog izvršnog odbora SNS na kojoj je predsednik ove stranke, Aleksandar Vučić, obavestio svoje stranačke kolege da se od njega traži priznanje nezavisnosti Kosova, a da će u Berlinu 29. aprila biti predložen novi format razgovora čiji će cilj biti puno priznanje nezavisnosti Kosova. Predsednik SNS i predsednik Srbije poručuje predlagačima da takvu ideju „okače mačku o rep“, a da njega „smene na ulicama Srbije“ jer on i SNS to neće prihvatiti. Međutim, iako se od njega traži puno priznanje nezavisnosti, predsednik neće odustati od razgovora i insistiranja na kompromisu, ali je najavio i da bez obzira na pritiske pregovore sa Prištinom neće nastaviti dok takse ne budu ukinute. Prve kontramere Beograda, Priština treba da očekuje oko Đurđevdana, kada će na šest meseci od uvođenja taksi biti sazvana još jedna sednica GO SNS na kojoj će te mere biti dogovorene.

Na sednici Izvršnog odbora, razgovaralo se o tri tačke dnevnog reda, obavestio je danas Vučić svoje stranačke kolege u sali Sava centra. Govorilo se o pripremi za veliki skup 19. aprila u Beogradu, situaciji na Kosovu i Metohiji i aktuelnoj političkoj situaciji i potencijalnom raspisivanju izbora.

Iako „Albanci nema šta nisu uradili protiv Srbije i Srba“, u šta spada i činjenica da nije formirana ZSO, da su uvedene takse suprotno međunarodno-pravnim normama, da je Kosovo izglasalo vojsku kršeći i svoj Ustav i savete NATO, da je izglasana Platforma o dijalogu koja je „protiv razgovora“, „pritisci na Srbiju su nikad veći“, a „pred nama je užasno težak period po pitanju Kosova i Metohije“ saopštio je danas predsednik Vučić članstvu svoje stranke.

Niko, sem možda mene, nije želeo neko rešenje, izgleda da je svima odgovaralo da rešenja ne bude, super, danas imamo situaciju u kojoj jedino rešenje koje će od Srbije da traže, a pritisci će biti sve žešći i sve teži, biće puna nezavisnost bez podela, bez bilo čega za Srbiju, puna nezavisnost na punoj i celovitoj teritoriji nezavisnog Kosova

„Poslednjih nedelja oni dolaze u Beograd i pozivaju me na različite sastanke, na kojima insistiraju da mi nešto uradimo, Vučiću molimo Vas uradite dve-tri stvari kojima ćete da odobrovoljite Albance, pa da onda oni ukinu taksu, i vi stanete, ne verujete, a onda počinju lažne priče o katastru, diplomama i onim sporazumima koje je, čuveni stručnjak Borko Stefanović potpisivao, u kojima su opet varali Srbe, bez obzira na naše loše pregovaranje. I kad im kažete, ljudi nemoguće je bez ukidanja taksi – ne, ne vi kažete da više nećete raditi na otpriznavanju odnosno povlačenju priznanja nezavisnog Kosova“, prepričao je predsednik razgovore koje u vezi sa taksama i dijalogom vodi sa međunarodnim predstavnicima.

Krajnji argument ovih posetilaca je „normalno je da oni traže priznanje, a nije normalno da vi tražite povlačenje“, tvrdi predsednik Vučić.

Pored detalja o toku ovih razgovora, predsednik je podelio sa kolegama i „nešto bolno“, a to je da Srbiji više niko ne nudi kompromis u vezi sa Kosovom, sada svi zahtevaju puno priznanje, tvrdi.

„Kada sam govorio da imamo šansu da se izborimo za kompromis proglašavan sam za izdajnika, bacali su anateme na mene i moju porodicu. Pa to nam je možda bila i poslednja šansa da napravimo stvarni kompromis. Danas nam kompromis više niko ni ne nudi. Danas smatraju da su napravili dogovor u međunarodnoj zajednici, videli su da su Srbi takođe protiv toga, i danas jedino što traže od nas, to je da priznamo nezavisnost“.

Vučić opoziciji: Nije Srbija fontana želja

Tri dana nakon što je opozicija iznela zahteve na protestu u Beogradu, Vučić je na te zahteve odgovorio, poručuje „nema povlačenja pred fašistima“.

„Moj odgovor njima na sve ove zahteve, u Srbiji se poštuje zakon, u parlament ste došli, a nije država Srbija vaša fontana želja i nema ispunjavanja ultimatuma“.

Podsećamo, na protestu „Svi kao jedan – Jedan od pet miliona“ pročitano je četiri zahteva – formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

U Berlinu novi format dijaloga, od Srbije se očekuje priznanje Kosova

Govorio je i o najavljenom sastanku sa Merkel, Makronom, Tačijem i Haradinajem u Berlinu 29. aprila, kaže da će to biti „teški sastanci“ i da „tamo nas ne čeka ništa dobro“.

Gotovo 6 meseci dame i gospodo čekamo da oni takse povuku, čekamo da se smiluje međunarodna zajednica da ih zamoli, to svoje čedo koje su rodili, stvorili, čuvaju, neguju, da ih zamole, ukinite te takse, ništa se nije dogodilo, naprotiv

„Jedino što očekujem je zahtev za nekim novim formatom, nekim novim dijalogom gde cilj treba da bude priznavanje nezavisnosti Kosova, a pri tome da Srbi ne dobiju ništa ili da dobiju ljudska prava, koja se valjda ne podrazumevaju kada su Albanci u pitanju“.

Uz novi format razgovora, tražiće od Srbije „da uđe u pregovore, a da Albanci takse i ne ukinu“.

„Po cenu, ne onu koju treba da plati Srbija, već onu koju treba da platim lično, neću prihvatiti da nastavimo bilo kakav razgovor bez ukidanja taksi“, poručio je, a salom se zaorio gromoglasan aplauz.

Uz to, predsedniku kažu „dođite da definišemo cilj razgovora i pregovora, a to je priznavanje nezavisnog Kosova, a vi Srbi dobićete ništa“, njegov odgovor na to – „to slobodno mačku o rep okačite, smenite me na ulicama Srbije, pa dovedite nekoga drugog ko će to da uradi, ja i SNS to nećemo da uradimo, a za razgovor i kompromis, uvek smo spremni“.

Upravo zbog ovako čvrstog stava SNS i njenog predsednika, na Srbiju će biti vršeni pritisci iznutra u vidu podrške „unutrašnjim elementima“ kako bi se do željenog cilja novog formata pregovora došlo lakše.

„U skladu sa tim, pritisci na našu zemlju biće veliki, podržavaće i različite unutrašnje elemente kako bi se smanjivala snaga srpske države ne bi li se do tog cilja lakše i jednostavnije došlo“.

O izborima posle sastanaka sa predsednicima drugih država

Iako je raspisivanje vanrednih izbora bila jedna od tri tačke dnevnog reda, ni sada nije doneta konačna odluka o ovom pitanju. Predsednik je zamolio članstvo SNS da sačekaju još malo i dodao da će posle razgovora sa Si Đi Pingom, Putinom, Merkel i Makronom, izaći sa svojim stavom o raspisivanju izbora

Ako odluka stranke bude bila da se izbori i raspišu, „cilj je da ih pobedimo ubedljivije nego ikada“, poručio je Vučić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.