Pešačenjem do bine sa Vučićem, podvigom za budućnost Srbije

Leposavić Miting Jarinje Beograd
Foto: Srpska lista/Leposavić

Grupa od 27 Srba sa KiM okićena barjacima i zastavama Srbije, a na čelu sa transparentom „Srbi sa KiM za Srbiju i Vučića“, krenula je u petak 12. aprila u 10 sati sa Jarinja ka Beogradu, ali kako mediji saopštavaju pešice. Cilj – da 19. aprila prisustvuju mitingu u okviru kampanje “Budućnost Srbije“ koji organizuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tokom skupa, najavljenog kao „najveći u poslednjih 50 godina“, svi članovi ove najavljene kao spontane grupa biće sa predsednikom na bini. 

„Podvig“ od 300 kilometara pešačenja za sedam dana i Srbi sa KiM-a koji su „spremni da se bore za budućnost Srbije“, kako sami kažu, „spontana je inicijativa“ na koju su se odlučili „da bi podržali politiku predsednika Aleksandra Vučića, u kojoj „vide jedinu garanciju svog opstanka u južnoj pokrajini“.

„Mi verujemo u politiku Aleksandra Vučića, verujemo u ono što radi za celu Srbiju i za nas na KiM“, rekao jedan od dvadesetsedmorice, Dejan Marjanović, pre polaska sa Jarinja.

Još su dalje otišli njegovi drugovi – uporedili su sebe sa vojnicima SR Jugoslavije koji su branili Košare 1999.

Nekada su hrabri vojnici branili Kosovo na Košarama, a sada mi običan narod branimo Kosovo ovde na Severu i u južnim enklavama, poručio je Nenad Vukadinović.

Pre svog putovanja, osim pohvala upućenih predsedniku Srbije, uputili su i koju kritiku srpskoj opoziciji.

„Dok se radi ovde o našoj glavi, neki ljudi kao što su Obradović, Jeremić i Đilas, žele radi svog ličnog interesa da unište i nas i Srbiju. Pozivam sve ljude dobre volje da izađu i da nas podrže i ohrabre i ako je moguće da nam se pridruže na ovom putu za budućnost Srbije“, rekao je jedan od njih, Nenad Georgijev iz Leposavića.

I kako su dalje prenosili srpski mediji, osim podrške, na hodočašću za miting SNS dobili su i dva nova člana i to već drugog dana pešačenja. Već tada i to u prepodnevnim časovima stigli su u Kraljevo.

Ovu grupu sa prelaza Jarinje 12. aprila su ispratili predsednici privremenih organa opština Kosovska Mitrovica i Leposavić Aleksandar Spirić i Zoran Todić, koji su istakli da je ključno da Srbi iz južne pokrajine jasno i glasno poruče da podržavaju politiku koja im garantuje stabilnost, mir i uslove za opstanak.

Georgijev je tada i potvrdio da su prešli već oko „stotinak kilometara“.

Prema podacima koje pruža Google maps, a za navedenu rutu, za ovaj deo „podviga“ potrebno je čak 18 časova i 42 minuta hoda.

Nakon što su prespavali i odmorili se u Kraljevu, nastavili su dalje zacrtanom rutom. U nedelju, poverenik Gradskog odbora SNS u Čačku, Igor Trifunović, sa brojnim meštanima Preljine dočekao je „hrabre putnike sa KiM“, javili su beogradski mediji u večernjim satima.

Nenad Vukadinović iz Leposavića tada je rekao da su se „opremili za ovakav poduhvat“ te da pomažu jedni drugima kako bi svi zajedno stigli na cilj.

Za ovaj deo „poduhvata“ im je, prema podacima koje pruža Google Maps, bilo potrebno 7 časova i 8 minuta hoda.

Sledećeg dana, pešake je lično pozdravio i direktor Kancelarije za Kim, Marko Đurić, koji rekreativno trči i učestvuje u trkama, iskazavši im zahvalnost i divljenje kada ih je dočekao, kako je javio Tanjug, oko 14:30 u Rudniku.

Došao sam da iskažem divljenje našim ljudima sa KiM koji su preduzeli podvig kojim su želeli da pokažu i kojim pokazuju da su spremni da se bore za budućnost Srbije

Đurić im je ujedno preneo pozdrave i podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ubrzo nakon toga nastavili su putovanje i iste noći stigli u Ljig, kako bi se sledećeg jutra uputili ka Lajkovcu.

Za deonicu Rudnik-Ljig, u zavisnosti kojom su putanjom krenuli, po podacima Google maps, bilo im je potrebno malo više od 6 ili 8 časova.

Medijima koji ih prate, ova grupa poručuje da su se svuda susretali sa toplom dobrodošlicom i podrškom žitelja gradova i sela kroz koje su prolazili, kao i da je put bio naporan zbog dugačkih deonica i lošeg vremna. Tada su se požalili i na žuljeve.

„Put je bio naporan, imamo manjih poteškoća poput žuljeva ali sve smo sanirali i danas krećemo put Lajkovca“, kazao je jedan od učesnika marša Dejan Marjanović, ali i dodao da iz Ljiga kolona kreće odmorena i okrepljena, preneo je TV Most juče u ranim popodnevnim satima.

Istog dana, isti medij, ali u večernjim satima, objavljuje da je veliki broj meštana dočekao ovu grupu u Lajkovcu, i da se grupa sa KiM-a oseća dobro.

A tada su i otkrili kako je došlo do ovog „spontanog marša“.

Kako je objasnio Nenad Vukadinović iz Leposavića, na ideju je došao njihov prijatelj, takođe učesnik u ovoj akciji, Nenad Georgijev, a oni su se svi složili i odlučili da krenu na put da bi, navodi, podržali predsednika Aleksandra Vučića i da pokažu celom svetu da postoje, da imaju pravo glasa i da vole svoju zemlju, preneo je TV Most.

Na osnovu predloženih ruta, od strane Google maps, za prelazak ove putanje bilo je potrebno između 4 i po do 5 časova hoda.

Sledeće jutro počelo je novim izazovom, da od Lajkovca stignu do Stepojevca, a kako su juče javili beogradski mediji malo posle dvadeset časova, u tome su i uspeli.

Pred ovom grupom se prostire još oko 50 kilometara do Beograda, koje bi trebalo da prepešače kako bi 19. aprila prisustvovali, po rečima srpskog predsednika, jednom od najvećih skupova u poslednjih 40 ili 50 godina.

Ovih 27 momaka koji su se na put dug 300 kilometara uputili prošlog petka, ovog petka će se predsedniku Vučiću pridružiti na bini.

Ovo nije prvi put da se pešačenjem više stotina kilometara iskazuje podrška određenoj politici i političkoj ideji.

Podsetimo, sredinom januara ove godine, grupa aktivista Lokalnog fronta iz Kraljeva uputila se na slično, premda nešto kraće putovanje, takođe pešice. Iz Kraljeva su se uputili ka Beograda na takozvani „Ibarski marš“ kako bi na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića, 16. januara, šetali sa desetinama hiljada nezadovoljnih građana u protestu protiv toga što se ni godinu kasnije ne znaju ubice i nalogodavci poznatog srpskog političara sa Kosova i Metohije.

I dok srpski državni vrh, a i pojedine ličnosti iz javnog života podržavaju ovaj podvig, definišu ga kao delo vredno divljenja, spremnosti, borbe za Srbiju uprkos lošim vremenskim uslovima, žuljevima i dugim deonicama i svim preprekama, sagovornici lista Danas najnoviju aktivnost protumačili su kao „bledu kopiju Ibarskog marša“, „propagandnu aktivnost sa krajnje nečasnim ciljem“, a izražavaju sumnju u istinitosti informacija koje serviraju „režimski mediji“ koji prate njihovo kretanje. Šta su sagovornici Danas rekli o ovom maršu čitajte u posebnoj vesti: Bleda kopija „Ibarskog marša“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.