Više od 1.500 slučajeva porodičnog nasilja u 2018, 785 do juna 2019.

nasilje u porodici muž žena
FOTO: backapalankavesti.com

Porodično nasilje i nasilje nad ženama, na Kosovu su učestale pojave, piše Gazeta Express. Samo u 2018. godini prema dostupnim podacima iz policije, 1229 žena bile su žrtve porodičnog nasilja, dok je za prvih šest meseci 2019. godine taj broj iznosio 620.

U 2018. godini Kosovskoj policiji prijavljeno je ukupno 1.533 slučajeva porodičnog nasilja, dok je od ukupnog broja u 1229 slučajeva žrtva bila žena.

Statistički podaci o porodičnom nasilju za prvu polovinu 2019. takođe nisu ohrabrujući, te je od januara do juna zabeleženo 785 slučajeva, dok su žene bile žrtve u 620 od ukupnog broja.

Zbog velikog broja ovakvih slučajeva koji se događaju na Kosovu, kako prenosi prištinska Gazeta Express, Kosovska policija je formirala posebna odeljenja.

„U policiji su uspostavljena posebna odeljenja i sektori u kojima rade obučeni stručnjaci koji žrtvama porodičnog nasilja pružaju odgovarajuće usluge, zaštitu i bezbednost“, navodi se u odgovoru Kosovske policije za ovaj medij.

Iz policije navode da je bilo i slučajeva kada se nasilje muškarca nad ženom završilo tragično, a kao primer navode slučaj koji se dogodio ovog leta kada je tokom svađe bračnog para iz Švajcarske, koji je došao na odmor na Kosovo, muž ispalio 15 metaka i usmrtio svoju suprugu.

Nasilje u porodici, a posebno nasilje nad ženama, nije nepoznanica ni u srpskim sredinama na Kosovu. Tako je, tokom ove, ali i prethodnih godina, Kosovska policija zabeležila na desetine slučajeva porodičnog nasilja, kako na Severu Kosova, tako i južnije od Ibra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.