V.Dečani na godišnjicu NATO bombardovanja: Moramo crpeti snagu iz kolektivnog sećanja da bismo izgradili bolju budućnost

Foto: KoSSev

Danas se obeležava 24. godišnjica od kada su na teritoriju SR Jugoslavije pale prve bombe. Na današnji dan podsetio je i manastir Visoki Dečani, poručivši da u molitvama obeležavaju godišnjicu bombardovanja, ali i eskalacije oružanog sukoba na Kosovu.

„Neka Bog pokoji u miru sve nevine žrtve tog besmislenog rata, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost“, naveli su iz ovog manastira na zvaničnom Tviter nalogu.

Poručili su i da je neophodno crpeti snagu iz ovog, kako navode, kolektivnog sećanja, a zarad bolje budućnosti.

„Iako je važno da poštujemo sećanje na sve žrtve oružanog sukoba na Kosovu, sa poštovanjem i dostojanstvom, moramo istovremeno crpiti snagu iz ovog kolektivnog sećanja da bismo izgradili bolju budućnost zasnovanu na međusobnom razumevanju, saradnji i pomirenju“, zaključili su.

Na tlo nekadašnje SR Jugoslavije, na današnji dan pre 24 godine, bačene su prve bombe.

Bombardovanju je prethodila veoma prisutna negativna medijska slika u zapadnoj javnosti o Srbiji i SRJ, prvenstveno o tadašnjem njenom predsedniku, Slobodanu Miloševiću, koja se u drugoj polovini devedesetih nastavila izveštajima sa Kosova – o ukidanju autonomije i ugrožavanja prava Albanaca, sve do vesti o diskriminaciji i humanitarnoj katastrofi. Milošević je opisivan kao „diktator“, „balkanski kasapin“ i „novi Hitler 20-og veka“, a uslovi u kojima živi civilno albansko stanovništvo kao „aparthejd“.

Najviši zapadni politički i vojni zvaničnici i analitičari pred bombardovanje spominjali su da se na Kosovu događa „genocid“ koji sprovode srpske snage, „masovne grobnice“, da se događa masovno ubijanje „preko 100.000 kosovskih Albanaca“.

Samom bombardovanju prethodili su – od 6. februara do 19. marta – pregovori u francuskom gradu Rambujeu. Dvadeset trećeg februara predložen je mirovni sporazum.

Albanci su ga potpisali. Jugoslovensko-srpska delegacija odbila je da to učini, ocenjujući ga kao ultimatum.

Neposredan povod za bombardovanje bio je za Srbe i dalje kontraverzan slučaj Račak, koji su Albanci i zapadna javnost, kao i sam Savet bezbednosti UN-a – kvalifikovali kao „masakr u Račku“.

Posle 78 dana bombardovanja, delegacije NATO-a i Savezne Republike Jugoslavije potpisale su Vojno-tehnički sporazum (Kumanovski sporazum).

Usledila je Rezolucija SB UN 1244, prema kojoj je upravljanje nad Kosovom preuzeo UNMIK.

Kako je proteklo današnje obeležavanje 24. godišnjice NATO bombardovanja pročitajte u:

U K.Mitrovici obeležena 24. godišnjica NATO bombardovanja

I u Prištini se obeležava 24. Mart: „Napadi NATO-a su došli kao napadi od Boga“

24. Mart obeležen parastosima za stradale u Gračanici, Zvečanu, Žerovnici, Z.Potoku i K.Mitrovici

Američki ambasador u BG uputio saučešće porodicama poginulih u ratovima i NATO bombardovanju

24 godine od kada su prve NATO bombe bačene na SRJPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.