Usvojena sva tri nacrta Zakona o KBS, Srpska lista bojkotovala

Sva tri nacrta Zakona o transformaciji mandata Kosovskih bezbednosnih snaga izglasana su na današnoj sednici Skupštine Kosova, kako se i očekivalo. Kosovska opozicija i vladajuće stranke su se po ovom pitanju ujedinile. Srpska lista jedina je bojkotovala današnju sednicu Skupštine.

Zakon o Kosovskim bezbednosnim snagama usvojen je sa 98 glasova, Zakon o službi u Kosovskim bezbednosnim snagama – sa 96, dok je Zakon o ministarstvu odbrane izglasan sa 101 glas.

“Koliko smo ponosni danas zbog naših ćerki i sinova u uniformama! Oni i sve buduće generacije vojnika, odsad će braniti našu državu u našim oružanim snagama, multietničkim i u skladu sa vrednostima naše Atlantske porodice“ – napisao je predsednik Tači, na svom tviter profilu, koji je više puta tokom proteklih godina najavljivao u vladi i skupštini formiranje Vojske Kosova sa konkretnim rokovima.

Na današnjoj plenarnoj sednici učestvovale su sve albanske i manjinske partije, dok je Srpska lista bojkotovala današnju sednicu. Podsetimo, ova lista je formalno zamrzla učešće nakon hapšenja Marka Đurića, 26. marta.

Juče je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da se plaši današnje sednice kosovske Skupštine.

„To je nešto što nam donosi strah. Očigledno je da Albanci imaju, kao i glasanje za INTERPOL, koje se održava između 19. i 21. novembra, ja mislim, u Emiratima. Mnogo je teška situacija za nas.“

Već nekoliko godina se u kosovskoj javnosti spekulisalo da bi Srpska lista mogla da podrži transformaciju KBS u Vojsku Kosova. Krajem septembra je Koha, međutim, objavila izveštaj sa porukom da je „uklonjena svaka dilema o tome da bi srpski poslanici podržali stvaranje Vojske Kosova“, te da, ukoliko transformacija počne sada, „trajaće 10 godina“.

Detaljnije o procesu donošenja ovih nacrta zakona, čitajte u: Posle usvajanja na sednici vlade, paket zakona o KBS danas usvojen u skupštinskom odboru, Srpska prisutna i protiv

Kosovske vlasti već nekoliko godina pokušavaju da postojeće Kosovske bezbednosne snage transformišu u „Oružane snage Kosova“. To je zvanično moguće samo usvajanjem ustavnih amandmana, za koje je potrebna takozvana “dupla većina”, odnosno, dvotrećinski glasovi manjinskih zajednica i najmanje dve trećine glasova prisutnih poslanika u kosovskoj Skupštini. Drugim rečima, nije moguće izvršiti izmene Ustava bez najmanje četiri glasa poslanika iz srpske zajednice kojima se Srbi protive. Transformacija KBS se sada planira tako da se promeni mandat KBS, ali da se ne menja naziv. Od kraja 2016. počelo se sa najavljivanjem tog tzv. plana B

A o prevodima ovog paketa, sada već zakona, čitajte više u našoj jutrošnjoj analizi: Do Vojske Kosova: Domovina se brani Gugltranslejtom

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.