Prelazak na "plan B": Kosovo ove nedelje dobija vojsku?

Vojska Kosova biće formirana ove nedelje usvajanjem novog zakona koji je pripremilo kosovsko predsedništvo i Ministarstvo Kosovskih bezbedonosnih snaga, tvrde kosovski mediji. Iako sadašnji KBS (Kosovske bezbednosne snage) neće moći da kroz ovu promenu zakona promeni i svoj naziv u KOS ("Kosovske oružane snage"), Zakon predlaže promenu misije KBS, pa će tako njihova uloga, ukoliko se zakon bude i usvojio, kako se u Prištini nadaju ovog puta, umesto reagovanja u slučaju prirodnih katastrofa – biti "učešće u odbrani suvereniteta". Bezbednosne snage biće opremljene "odgovarajućim oružjem". O nacrtu Zakona o transformaciji KBS-a u vojsku Kosova, kosovska skupština trebalo bi da raspravlja tokom ove sednice, preneo je prištinski Express. Ovaj prištinski portal objavio je ekskluzivno detalje novog zakona, a nakon što je kosovski predsednik, Hašim Tači, saopštio da će narednih dana preduzeti aktivnosti neophodne za "transformaciju dugo očekivane kosovske vojske". Transformacija KBS-a je bila moguća samo usvajanjem ustavnih amandmana, za koje su potrebni dvotrećinski glasovi manjinskih zajednica od najmanje dve trećine prisutnih poslanika u kosovskoj skupštini, što su srpski poslanici do sada u više saziva ove skupštine odbijali da učine. Početkom februara, kosovski predsednik izjavio je da "nema vremena za gubljenje", i da Skupština Kosova treba "odmah" da donese odluku o osnivanju vojske. Treba učiniti "poslednji napor" da se ubede poslanici aktuelne Srpske liste da glasaju za takvu odluku – ako se to ne desi, onda treba izmeniti i dopuniti Zakon o bezbednosnim snagama Kosova, naveo je tada. Srpska ne učestvuje u radu kosovske skupštine, ali njeni glasovi neće biti potrebni ovog puta da bi se glasalo za izmenu Zakona, odnosno,  za "plan B", kojim će se "ojačati" uloga KBS do, kako u Prištini veruju, konačnog i zvaničnog formiranja Oružanih snaga.

Prištinski Express: KBS ne menja naziv, već misiju – postaje vojska, braniće suverenitet i štitiće građane

"Kosovske bezbednosne snage postaće naredne sedmice vojska, kroz novi zakon. On predviđa da će misija KBS-a biti zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike. Ali KBS neće promeniti svoje ime i baviće se zaštitom građana, zaštitom imovine i interesa države. One će biti naoružane u skladu sa potrebama KBS-a. Zakon je pripremljen od strane predsedništva u saradnji sa Ministarstvom KBS-a," preneo je sinoć prištinski Express. 

Isti portal dodaje da se, "uprkos međunarodnim komplikacijama", očekuje da će promenu misije KBS-a podržati glavne zemlje NATO-a.

"Međutim, prema novom nacrtu, ne očekuje se da će doći do promene naziva KBS-a, već samo misije. Iz organizacije sa ciljem reagovanja u slučaju prirodnih katastrofa, njihova uloga biće učestvovanje u odbrani suvereniteta. Prema nacrtu, regrutovanje u KBS biće dobrovoljno. KBS će biti opremljene odgovarajućim oružjem, u skladu sa potrebama KBS-a za obavljanje svoje misije i zadatka," navodi se u članu 6. Nacrta zakona, pojašnjava ovaj portal. 

Tači: Transformacija KBS ustavna, neophodna kako bi KBS zvanično počeo proces učlanjenja u NATO

Detalji o ovom zakonu su se u javnosti pojavili nakon Tačijeve najave da će, u skladu sa njegovim "ustavnim moćima, biti preduzete akcije neophodne za legalnu transformaciju dugo očekivane kosovske vojske". 

Tokom jučerašnje ceremonije obeležavanja "Epopeje OVK" u prištinskoj kasarni koja sada nosi naziv "Adem Jašari", Tači se pripadnicima KBS obratio rečima:

"Za mene kao vrhovnog komandanta i iznad svega, vas – građana Republike Kosova, ovo su vojnici i oficiri Vojske Republike Kosova.“

"Kao što to očekuju i svi građani Kosova, preko novog Zakona o bezbednosnim snagama Kosova, Bezbednosne snage Kosova će za misiju imati zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo, građana i zajednica, imovine i interesa Republike Kosova, kao i da doprinese u izgradnji i očuvanju regionalnog i globalnog mira i stabilnosti,"  rekao je takođe Tači.

Transformacija KBS-a u "Oružane snage Kosova" bila je moguća samo usvajanjem ustavnih amandmana, za koje su potrebni dvotrećinski glasovi manjinskih zajednica od najmanje dve trećine prisutnih poslanika u kosovskoj skupštini.

Srpska lista, koja od oktobra prošle godine ne učestvuje u radu kosovskih institucija – u više navrata je naglašavala da ne podržava formiranje kosovske vojske i da neće glasati za amandmane, kao što su to činili sprski poslanici u ranijim sazivima kosovske skupštine.

Kosovski mediji su, sa druge strane, prenosili da su različiti vojni zvaničnici isticali važnost da se vojska formira u saglasnosti sa svim zajednicama na Kosovu.

Kosovska skupština je sredinom februara usvojila Rezoluciju o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage. U Nacrtu rezolucije se, u prvoj tački, navodi da se Vlada Kosova ovlašćuje da prvo koordiniše, a potom i Skupštini prosledi na usvajanje stategiju za transformaciju BSK u OSK.

Ovom rezolucijom se prešlo na "plan B". Njom je zapravo najavljena izmena zakona, odnosno misije uloge sadašnjeg KBS, umesto dotadašnjeg plana da se Oružane snage zvanično formiraju ustavnim putem.

"Ova prirodna transformacija je u potpunosti ustavna i neophodna, kako bi KBS zvanično počeo proces učlanjenja u NATO," istakao je, pozivajući članice NATO-a da "nastave da pomažu KBS, onako kako su to činile i ranije," i dodajući da izmene zakona neće uticati na misiju KFOR na Kosovu. 

"Susedne zemlje, koje imaju svoje vojske, moraju da razumeju da je ova transformacija kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku korak koji je potpuno normalan za suverene i nezavisne države. Misija KFOR-a nastaviće da funkcioniše kao i do sada i ova transformacija neće uticati na njegovu misiju," dodao je kosovski predsednik.

Plan B – o jačanju KBS kroz izmenu zakona umesto formiranja Oružanih snaga preko Ustava još početkom godine

To da bi se moglo krenuti zaobilaznim putem – promenom zakona kojim se "ojačava" uloga KBS – odnosno "planom B" kako su ga pojedini stručnjaci za bezbednost u Prištini nazvali, u medijima je bilo vidljivo već početkom ove godine.

"Nužno nam trebaju promene, ako ne promene koje su suštinske za Ustav Kosova, onda promene u zakonima, takođe predlažem da idemo na plan B – da ojačamo zakon o KBS-u, čime će ime ostati isto, ali će se u suštini poboljšati vojni zadaci," u januaru je rekao Ramadan Ćehaja, poznavalac vojnih i bezbednosnih pitanja iz Prištine. On je tada takođe naglasio da se sa promenom zakona treba, potom, u roku od godinu dana stvoriti mogućnost da Kosovo dobije svoju vojsku. 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.