Patrijarh iz Gračanice: Nikakva podela. Tu smo i ostajemo dokle postojimo

Patrijarha Irineja dočekuje sestrinstvo manastira Gračanica FOTO: RTV Kim
Patrijarha Irineja dočekuje sestrinstvo manastira Gračanica FOTO: RTV Kim

Crkva ne menja svoj stav o Kosovu i Metohiji, rekao je danas u Gračanici patrijarh srpski Irinej, koji je u društvu patrijarha antiohijskog i sveg Istoka, Jovana X, kao i članova Sinoda srpske pravoslavne crkve, obišao manastir koji važi za jednu od najlepših crkvenih zadužbina, javlja RTV Kim. 

Juče su novinari čekali da čuju šta Patrijarh misli o Kosovu. Tokom prvog dana posete Kosovu i Metohiji, kada je obilazio Pećku Patrijaršiju i Visoke Dečane, nije se izjašnjavao, uprkos brojnim medijskim ekipama koje su očekivale izjavu. Danas iz Gračanice, poručuje:

„Nikakva podela. Ja ne mogu da shvatim da Prizren, gde sam ja bio preko 15 godina, da bude u nekoj drugoj državi, Pećka Patrijaršija, Dečani, Gračanica. To u moju glavu ne ulazi, a pogotovo ne u srce. Videćemo. Kuvaju se stvari, delimično se malo i menjaju, valjda ćemo isplivati iz ovog gliba u kojem jesmo.“

Ponovio je ono što je poznato još od majskog apela Sinoda:

„Crkva nikada nije menjala svoj stav, njen je stav – tu smo i tu ostajemo dokle postojimo. Neka okupiraju, kao što okupiraju, neka uzmu, neka osvoje, ali ne smemo da im to damo. To je osnovna stvar.“

Patrijarh Irinej jasan je i po pitanju interesovanja Crkve za situaciju na Kosovu:

„Pratimo sve ono što se ovde dešava. Vaš položaj je težak, možda teži nego ikada, ali moramo se svi boriti da se ovde održimo. Dok smo ovde, to je naše. Ako budemo, ne daj Bože, napustili ove svete prostore, onda to već neće biti naše. Može biti u srcu, ali ne, nadamo se pre svega u pomoć Božiju i svetitelja koji počivaju na Kosovu, u Pećkoj Patrijaršiji, u Dečanima.“

Podsetio je, kako RTV Kim prenosi, da je bilo je mnogo teških vremena u prošlosti, te da se „mora sve učiniti da i ovo prođe“:

„Dolaze mnoga teška iskušenja i nevolje, ali i prolaze. Možda je ovo nama samo jedna dobra opomena da se vratimo Bogu i sebi. Ovo je velikim delom učinjeno zato što smo mi udaljeni i od Boga i od sebe, a mi ćemo ovim stradanjem i verom svojom ostati ovde gde jesmo i ostati za svagda.“

Poštovanje jedni drugih i religija mora da počne jer naša vera to od nas traži

Iz Gračanice se danas obratio i Patrijarh antiohijski i celog Istoka Jovan X. Govorio je o teškom položaju u kojem se nalazi crkva na istoku.

„Mi sad prolazimo ono što ste vi prošli ’99. godine, ali naš pravoslavni narod želi da ostane u svojoj zemlji, te danas koristim priliku da se molim Bogu za vas da ostanete, budete uvek ovde i ne odete odavde,“ kazao je patrijarh antiohijski i sveg Istoka.

„Srećni smo i radosni što smo videli naš srpski narod u ovom manastiru i oko manastira, narod koji je prošao jako težak period ali su ipak hteli da ostanu ovde u njihovim kućama i u njihovom domu. Molimo se za igumaniju ovog manastira i njene sestre, da ih Bog čuva i da ih čuva Bogorodica,“ kazao je patrijarh.

Kazao je da muslimani u Siriji i Libanu posećuju pravoslavne svetinje i poštuju Bogorodicu.

„U našim zemljama, Siriji i Libanu, u svim manastirima koji nose ime Bogorodice, njih posećuju i muslimani i uzimaju blagoslov. Ovaj manastir koji takođe nosi ime Bogorodice, ali i drugih svetitelja, sve religije moraju da poštuju. Poštovanje jedni drugih i religija mora da počne jer naša vera to od nas traži. Mi smo danas sa vama u ovom svetom manastiru koji nosi ime Bogorodice i pozivamo narod u celom svetu da svi živimo zajedno i poštujemo jedni druge,“ poručio je patrijarh Jovan X.

FOTO: RTV Kim

Bez lokalnih zvaničnika, tu je oficir za vezu Pavićević

Patrijarhe Irineja i Jovana X u Gračanici dočekali su episkop raško-prizrenski Teodosije i igumanija Stefanida koji su gostu uručili ikonu Presvete Bogorodice.

Kako dalje javlja RTV Kim, osim sveštenstva, vernici sa centralnog Kosova bili su u manjem broju, a među njima i učenici osnovnih i srednjih škola. To je suprotna slika od većeg broja okupljenih u hramu Svetog Dimitrija, ranije ove nedelje, u Kosovskoj Mitrovici, kada su ovaj hram posetili vladika Viktor Ukrajinske pravoslavne crkve pri moskovskoj patrijaršiji i iguman Hilandara Metodije.

Predstavnika lokalne vlasti danas nije bilo u manastiru, ali je među prisutnima bio beogradski oficir za vezu Dejan Pavićević. On, kako dalje javlja RTV sa centralnog Kosova, nije želeo da daje nikakve izjave medijima, istakavši da je on danas u Gračanici kao „predstavnik države“.

Kako je juče bilo u manastiru Visoki Dečani, pogledajte u video prilogu Eparhije

Građani zameraju lokalnim predstavnicima što nisu dočekali partrijarha

Međutim, građani koji su se okupili u manastiru razočarani su, kako kažu, bojkotom predstavnika institucija.

„Ovo je odraz stanja u kojem se nalazimo. Umesto da danas uvedu radnu obavezu koja je bila uvedena onda kada su išli za Mitrovicu i dočekuju Vučića, oni nisu našli za shodno da dočekaju patrijarha Irineja u konaku manastira Gračanica. Za mene je ovo, što se tiče Ljubinka Karadžića, što se tiče Srđana Popovića, sraman čin. Zato što, prvo, nisu obavestili narod, i drugo, nisu našli za shodno da dođu i dočekaju svog patrijarha,“ kazao je Živorad Lazić, profesor prava i predstavnik SNF-a.

Momir Micić iz Gračanice kaže da ovaj dolazak srpskog patrijarha ima poseban značaj.

„Znači za srpski narod ovde, samim tim što nas posećuju i što misle na ovaj narod ovde koji je preostao, a dokle će biti, videćemo“.

I on zamera predstavnicima institucija što nisu došli danas.

„Nisu se pojavili, nisu ni obavestili narod. Glavnokomandujući u opštini nisu odreagovali i došli. Nemaju vremena, jer su prezauzeti drugim obavezama. Tamo su gde ima para, gde se nešto vrti,“ kazao je meštanin Gračanice Momir Micić.

Tokom posete predstavnika dve pravoslavne crkve u Gračanici je bilo pojačano prisustvo Kosovske policije.

Nakon dvodnevnog boravka na Kosovu, crkvene delegacije uputile su se u Niš. Sa patrijarsima su i članovi Sinoda SPC: Vladika bački Irinej Bulović, mitropolit Porfirije i vladika šumadijski Jovan. Na Kosovo su prethodno stigli iz Studenice, a u koju su došli iz posete Crnoj Gori.

Kako je govorio o položaju SPC na Kosovu i Metohiji  juče u Pećkoj Patrijaršiji, gostu – antiohijskom patrijarhu, pogledajte u video prilogu Eparhije:

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.