Ako transformacija KBS-a počne sada, trajaće 10 godina

KBS

Izvor: Koha (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Poznavaoci bezbednosnih pitanja kažu da je uklonjena svaka dilema o tome da bi srpski poslanici podržali stvaranje Vojske Kosova. Predstavnici kosovskih institucija su već počeli procedure za transformaciju KBS-a, mada to Srbija može da iskoristi kao argument, jer se vojska formira bez saglasnosti kosovskih Srba.

Pre nekoliko dana izveštaj Kosovskog centra za bezbednosne studije ukazao je na to da su masovne ostavke srpskih pripadnika KBS-a orkestrirane od strane vojnih obaveštajnih elemenata iz Beograda i Vranja.

Ovaj nalaz je prvi autor izveštaja, Špat Baljaj, video kao tendenciju kolapsa multietničnosti.

Nemački KFOR poklanja KBS-u vozila i drugu opremu

Izvor: Indeksonline (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nemački KFOR doniraće Kosovskim snagama bezbednosti vozila i drugu opremu. Ova aktivnost odvijaće se 26. septembra, u 09:30, u kasarni Adem Jašari u Prištini, piše „Indeksonline“.

Zbog toga su ove akcije uklonile svaku dilemu da će „Srpska lista“ ikada da podrži ustavne promene za transformaciju KBS-a, kaže Baljaj.

Zamenik ministra KBS, Burim Ramadani, rekao je da će transformacija KBS-a, ukoliko sada počne – da traje 10 godina i da će vojsku da prepoznaju sve zemlje koje su priznale kosovsku državnost.

„Radili smo dosledno sa partnerskim zemljama i partnerskim organizacijama. Vojska, odnosno KBS, ukoliko sa tranzicijom počne sada – trebaće 10 godina da se zaključi proces tranzicije. Poznato je da će kao što Kosovo priznaju kao državu i njene institucije, tako da prepoznaju i njenu vojsku,“ rekao je Ramadani.

Vlada Kosova je pre nekoliko dana prosledila nacrt zakona o transformaciji KBS-a u Oružane snage Kosova. Međutim, međunarodni faktor je nastavio da ponavlja da će podržati ovaj proces samo kroz ustavne promene, gde se traže dve trećine glasova manjinskih zajednica.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.