Radoičić ispod krsta na brdu Kamilja podno Kopaonika: Tu sam a vi znate šta to znači!

Vest je ažurirana

„Noćna mora Šiptara vratio se na Kosovo!“, naslov je teksta tabloida Alo koji je sinoć prvi izvestio o tome da se navodno potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, kojeg potražuju kosovske vlasti, vratio na Kosovo, uz video snimak sa brda Kamilja, na 20-ak kilometara od Jarinja. Isti snimak objavili su i Kosovo Online, kao i opštinski portal „Leposavić online“. Kakve su reakcije iz Prištine?

Opisujući Radoičića kao „bedem opstanka srpskog naroda na KiM“, ovaj medij navodi da je potpredsednik Srpske liste „brutalno demantovao“ Prištinu koja je „pomislila da može da mu zabrane boravak među našim narodom na Kosovu“.

Ovaj medij je „ekskluzivno“ objavio video poruku obraćanja koja je navodno snimljena na krajnjem Severu Kosova, kod samog krsta u opštini Leposavić.

„Pogledajte snimak od koga nikome u Prištini neće biti dobro, ali će Srbima sa KiM biti najveća uzdanica“, poručio je Alo.

Radoičić navodi da „pravi teror nad našim srpskim narodom tek počinje“.

„Mom narodu na Severu, a i svim Srbima i onima drugima, samo da kažem – ‘Tu sam, vratio sam se. A vi znate šta to znači, jer odavde nazad nema. Živela Srbija'“, poručio je Radoičić.

U međuvremenu su istu vest sinoć preneli i drugi mediji u Beogradu, kao i lokalni mediji.

Kasno sinoć su o navodnom dolasku Radoičića izvestili i prištinski mediji.

I dok Alo poručuje čitaocima u tekstu da u video poruci pogledaju „šta nas to čeka na Kosovu i Metohiji i koliko to ima veze sa Kurtijevim brutalnim pretnjama“, Gazeta Express navodi da „Vučić pokušava da preti posle Kurtijeve odluke o tablicama, time što šalje zločinca Radoičića na Sever“.

Ovo je zapravo naslov vesti prištinske Gazete o navodnom povratku Radoičića.

„Čini se da je Vučić pronašao način da se osveti Kosovu za nedavne odluke koristeći Radoičića, koji je poznat kao vođa kriminalnih struktura na severu. Ostaje da se vidi kakav će biti rad Radoičića ubuduće, pod izgovorom da zaštiti srpski narod od izmišljenog terora, kakvog nigde i niko ne vidi“, navodi u svom tekstu Gazeta Express.

Snimak je objavljen u istom danu kada je direktor kancelarije za Kim Petar Petković održao vanrednu konferenciju za medije, govoreći sve vreme o ZSO, i ponovivši da se sprema napad na Sever.

Medijski navodi o povratku Radoičića na Kosovo stižu svega nekoliko dana nakon novog pogoršanja odnosa na relaciji Beograd-Priština, a usled odluke kosovske vlade o obaveznoj preregistraciji srpskih registarskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu na RKS od 1. avgusta do 30. septembra.

Ova odluka je u Prištini protumačena kao uvođenje reciprociteta, a u Beogradu kao najava nove Oluje i proterivanja Srba.

Ova vest je već izazvala reakcije u Prištini. Tako je član Nisma-e, Zafir Beriša, poručio da je reč o „provokaciji Dačića, Vučića i Vulina“ i da bi kosovske institucije trebalo da se obrate međunarodnim mehanizmima.

„Može da pravi selfije u brdima, ali ovde postoji država“, poručio je Beriša.

Kosovske pravosudne vlasti potražuju Radoičića još od novembra 2018. godine, kada je Kosovska policija pokušala da ga uhapsi zbog dovođenja u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića, ali ga tada nije pronašla u stanu. Od tada je za njim trajala potraga kosovskih vlasti, a poternica je ukinuta u martu 2021. godine.

U međuvremenu, tužilac Osnovnog tužilaštva u Uroševcu Rasim Maljoku (Maloku) potvrdio je za prištinsku Gazetu Express da je nalog za hapšenje Milana Radoičića u vezi sa slučajem „Brezovica“ i dalje aktivan.

Radoičić je potom još jednom izbegao hapšenje – februara meseca ove godine, kada se našao na poternici u vezi sa slučajem „Brezovica“ koji se na Kosovu vodi zbog korupcije i nelegalne gradnje. Radoičić je tada navodno pobegao sa prelaza Brnjak.

Osim toga, Radoičića je, uz Zvonka Veselinovića,  Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD označila krajem prošle godine kao vođu organizovane kriminalne grupe.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.