Veber: Lajčak je beskoristan bez Bajdena i Šolca

DW: Bodo Vever
DW: Bodo Vever

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćnje izdanje)

Miroslav Lajčak će još dve godine biti na mestu specijalnog evropskog izaslanika za dijalog Kosovo-Srbija.

Nastavak mandata slovačkog diplomate do 31. avgusta 2024. godine dogovorilo je 27 zemalja članica Evropske unije.

Lajčak je naveo da su u naredna 24 meseca realne mogućnosti da Kosovo i Srbija postignu dogovor za potpunu normalizaciju odnosa.

Bodo Veber iz Saveta za politiku demokratizacije sa sedištem u Berlinu, Nemačka, govorio je o tome za Kljan Kosova.

„Ako cela politika EU i SAD padne na nivo specijalnih predstavnika, kao što je Lajčak, to u krajnjoj liniji neće biti dovoljno da najava koje je izrekao postane stvarnost.

„Nemački kancelar je nedavnom posetom Prištini i Beogradu pokazao da želi da ima aktivniju ulogu u tom procesu. Ali ovo je daleko od inicijative preuzimanja vođstva. Ovo može biti uspešno samo ako dolazi od kancelara Olafa Šolca i predsednika Džoa Bajdena“, dodao je Veber, koji je jedan od vodećih nemačkih istraživača o razvoju dijaloga.

U međuvremenu, kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razmenili su oštre optužbe na daljinu.

Kurti, koji boravi u Vašingtonu, rekao je za „Glas Amerike“ da je Vučić taj zbog kojeg nije uspeo sastanak koji je planiran da se održi 19. jula u Briselu. Prema njegovim rečima, lider u Beogradu je satelit Rusije i neće pregovarati o priznanju.

A Vučić je u četvrtak uveče u intervjuu za televiziju „Pink” rekao da sastanaka sa kosovskom stranom može biti, ali „nema dogovora dok je Kurti na vlasti”.

Lideri dve zemlje poslednji put su se sastali u briselskom formatu 19. jula 2021. godine.

Pročitajte još: 

Petković: Umesto da „proriče“ Kurti bolje da formira ZSO

Vučić: Brine me Kurtijeva neodgovornost, molim Kvintu da nam pomogne da očuvamo mir

Petković: Kurti priprema krizu, dok se Beograd odazvao svakom pozivu za dijalog

Vučić: Njih ne interesuju RKS i KS tablice, već samo da nigde ne postoje KMPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.