Kurti u video poruci Srbima: Registracioni centri spremni za zamenu ilegalnih tablica, neće biti carinjenja, ovo je veliki ustupak

„Poštovani sugrađani, nalazim se u centru za registraciju vozila u Prištini i molim za vašu pažnju“, rečima na srpskom u novoj video poruci, ovog puta direktno se Aljbin Kurti obratio građanima na Severu Kosova.

Kaže da će se od 1. avgusta do 30. septembra u tom, kao i u ostala 33 opštinska centra za registraciju, organizovati proces registracije vozila, a time i:

„Prelaz sa ilegalnih tablica na one važeće prema zakonima naše države – tablice sa oznakom RKS“, kaže.

Podsetio je na nedavnu odluku kosovske vlade o onom što se na Severu tumači kao preregistracija srpskih tablica gradova na Kosovu i Metohiji na tablice „RKS – Republika Kosovo“.

„Kojom se teži uspostaviti zakonitost a time i vladavina prava“, sada kaže kosovski premijer i dodaje: „Na ovaj način garantujemo prevlast zakona nad politikom i interesima pojedinaca što je u interesu svakog građanina naše zajedničke države“.

Upravo radi osiguranja što lakšeg procesa registracije ovakvih vozila, Kurti je naglasio da je učinio „veliki ustupak“, da ne budu podvrgnuta carinjenju.

„Ovo je veliki ustupak, imajući u vidu da bi carinska naplata na samo jednom vozilu prosečno bila oko 5000 evra. Isto tako tokom prve registracije se neće tražiti tehnički pregled vozila a opštine mogu da odluče da odbiju i po 10 evra na ime takse“, saopštava Kurti.

Objašnjava da će kosovski MUP doneti administrativno uputstvo kojim će se detaljno regulisati svaki korak ka registraciji da bi se građanima olakašale „komplikovane radnje“.

Birokratske procedure neće biti prepreka registraciji i time poštovanju zakona, takođe navodi.

Naglasio je da je ovaj proces registracije od velike važnosti i kao takav je na „korist svima“.

„Vi ćete kroz jednostavan postupak i olakšice registrovati vozila skladno zakonu i pravilima u svojstvu savesnih građana a vlada će uspostaviti jednakost za kojom težimo svi u svakom segmentu“, zaključio je Kurti.

Video poruka sa Kurtijevog Fejsbuk profila usledila je nakon ovonedeljne odluke kosovske vlade da se registarskim tablicama Republike Srbije za gradove na Kosovu i Metohiji – „PR“, „KM“, „PZ“, „GL. “, „UR”, „PE”, „DA” ili „ĐA” omogući preregistracija na RKS, i to od 1. avgusta do 30. septembra, a takođe i zamena srpskih ličnih karata sa deklaracionim listom – sve dok se sa njima boravi na Kosovu.

U ovo vreme juče, vladajuće Samoopredeljenje je na svojoj Fejsbuk stranici objavilo video u kojem se saopštava da je za samo godinu i po dana Kurti uspeo na Severu ono što nijedna druga kosovska vlast prethodno nije za 20 godina – da integriše Sever i da uspostavi vladavinu zakona „kao ni u jednom drugom delu Republike Kosovo“. Srbija je optužena za kolonizaciju a bivše vladajuće stranke – AAK, PDK i LDK za bogaćenje preko kriminalnih radnji na Severu. Sever je prikazan kao leglo kriminala uz dramatičniju muziku nego što je večerašnja lagana muzička podloga Kurtijevog obraćanja Srbima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.