Završena sednica o taksama, oštra polemika opozicije sa Kurtijem, ali bez predloga o rešenju

21:03 – Sednica završena bez predloga o rešenju

Današnja višečasovna sednica na kojoj se raspravljalo o tome da li bi takse trebalo da se ukinu ili ne, završena je u večernjim satima bez usvajanja rezolucije ili donošenja bilo kakvog predloga, prenose kosovski mediji.

Daut Haradinaj, poslanik AAK-a, kao inicijator vanredne sednice, na kraju debate o taksi, rekao je da je trebalo da se predloži jedna rezolucija koja bi se stavila na glasanje, ali i da se to neće dogoditi jer „nema raspoloženja za tako nešto“.

Poručio je da bi bilo dobro da što pre dođe do uzajamnog priznanja Beograda i Prištine, te da su takse upravo služile kao garancija za to.

„Takse bi trebalo da budu uslov da SAD i EU garantuju međusobno priznanje. To nam je cilj, to potražujemo i što je pre moguće, kao vladin blok treba dogovoriti jedinstvenu poziciju“, rekao je Haradinaj.

Smatra da je greška otvoriti tržište Srbiji „bez ijedne protiv vrednosne cene“, te da će taksa „doći glave i ovoj vladi, kao i prošloj“

„Za kraj, taksa uopšte nije trebalo da se uvodi, ali sa Srbijom smo bili u ratu, i sve smo sa njom na silu postigli. Biće bolan kompromis sa Srbijom za sve nas. Pošto se priča o kompromisu, i to podrazumeva odustajanje od onoga što imamo. Taksa treba da bude uslov da su SAD i EU garanti za međusobno priznanje. To je naš uslov“, rekao je poslanik AAK-a.

19:35 – Veselji: Kurti nema viziju za budućnost Kosova

Nakon što je tokom svog obraćanja u ranim poslepodnevnim satima poručio da je prethodna vlada pala zbog taksi, ali i da može i ova, u objavi na Tviteru večeras poručuje „Kurti nije uspeo da ponudi nijedno prihvatljivo rešenje“.

„Premijer Kurti nema viziju za budućnost Kosova. Danas je to ponovo stavio do znanja. Skrivajući se iza dvosmislenih izjava u Parlamentu, nije uspeo da ponudi nijedno prihvatljivo rešenje za izazove sa kojima se suočavamo. U dijalogu između Kosova i Srbije moramo da idemo uporedo sa SAD“, napisao je Veselji.

19:10 – LDK za ukidanje, PDK za suspenziju taksi

Šef poslaničke grupe LDK, Arben Gaši (Gashi), u odgovoru bivšem ministru, Abeljardu Tahiriju, ponovio je stav LDK po pitanju taksi.

„LDK je za ukidanje taksi bez uslova i bez blokada. Imajte na umu da su takse koje su uvedene kao sredstvo za unapređenje Kosova postale alat koji nanosi štetu Kosovu“, precizirao je.

Sa druge strane, upitao je bivšeg ministra iz redova PDK da saopšti zvanični stav njegove stranke.

„Stav PDK o taksama je onaj koji je januara 2019. godine o suspenziji poreza izneo Kadri Veselji“, rekao je Tahiri.

Podsetimo, bivši predsednik skupštine, Kadri Veselji, izneo je početkom 2019. godine plan o privremenoj suspenziji takse na 120 dana. Ovim planom bilo predviđeno i vraćanje taksi i pun reciprocitet ukoliko Srbija unutar ovog perioda ne ispuni obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o slobodnoj trgovini Centralne Evrope (CEFTA), kao i postignute sporazume unutar briselskog dijaloga“.

18:50 – Abazi: Tači nema mandat da pregovara, vrati se iz SAD da usaglasiš stavove sa premijerom

Potpredsednik kosovske vlade, Haki Abazi, tokom svog obraćanja osvrnuo se na ulogu Hašima Tačija u dijalogu između Beograda i Prištine.

Kaže da Tači nema mandat da vodi pregovore, već da ta uloga pripada Vladi, prenosi Koha.

„Predsednik nema mandat da pregovara sa Srbijom. Samo Vlada ima mandat zagarantovan ustavom da pregovara sa Srbijom i mi ćemo se tome definitivno vratiti”.

Ujedno je pozvao kosovskog predsednika, Hašima Tačija, da se vrati iz SAD, gde boravi od 23. februara i „sedne sa premijerom da usklade stavove“.

18:40: Poslanica AKR: Mi smo za ukidanje taksi

Poslanica AKR, Mirljinda Sopi Krasnići (Mirlinda Sopi Krasniqi), poručila je danas da je njena staranka za ukidanje taksi, i dodala da su takse ostvarile svoj cilj.

Da su takse ostvarile svoj cilj te da se trebaju ukinuti napisao je na Fejsbuku poslanik i lider AKR, Bedžet Pacoli, o tome čitajte u posebnoj vesti: Pacoli: „Vreme da se ukinu takse na predlog SAD“

„Takse su postavljene kao protivmera agresivnoj diplomatskoj kampanji Srbije čiji je cilj bio nanošenje štete međunarodnom položaju Kosova. Takse su postigle svoj cilj. Cilj joj je bio da podigne svest međunarodne zajednice o zagađenoj srpskoj kampanji. Takse nikada nisu bile zamišljene kao instrument za ometanje dijaloga između dve zemlje, a još više da naštete odnosima sa SAD“, rekla je Krasnići.

18:22 – Seljmanaj o taksama: Treba ih ukinuti

Poslanik LDK, Driton Seljmanaj (Selmanaj), u svom obraćanju kaže da razume opoziciju i njenu ulogu, ali ne i akciju. Ujedno ih je upitao zašto nisu sazvali sednicu kada je uvođena mera taksi.

Seljmanaj je današnju sednicu kosovske skupštine nazvao „pijacom pljački“.

„Ono što se događa je da mi ne verujemo jedni drugima, sada ni naši prijatelji ne veruju u nas. Takse su uvedene slučajno. PDK je saopštila da su uvedene na njihovu inicijativu ali nakon dva meseca zatražili su da se uklone. U međuvremnu, AAK nije imala pojma o taksama…“, tvrdi ovaj poslanik.

Dodaje da je takse trebalo ukinuti još juče, a na zahtev SAD.

„Kosovo je započelo rat kada je rekla Amerika, oslobađanje je postiglo kad je htela Amerika, nezavisnost kada je htela Amerika, sva priznanja su od Amerike. Ta tema treba da se završi“, izjavio je Seljmanaj, govoreći o zahtevu SAD-a za ukidanje takse.

Do međusobnog priznanja će doći kada to bude htela Amerika, ne kada mi to hoćemo

17:30 – Poslanici AAK nastavljaju da kritikuju Kurtija, ako se takse ukinu Vučić će pobediti na izborima

Poslanica AAK, Time Kadrijaj, kaže da su takse donele dosta toga dobrog Kosovu, ali prvenstveno preduzetnicima koji su „rasli, dok su srpski pretrpeli ogromne gubitke“, prenosi Koha.

Za Kurtija kaže da „vara narod“ time što hoće da meru taksi zameni reciprocitetom.

„Kosovo nema garancije da će sporazum o uzajamnom priznanju biti donet u postojećim granicama. Srbiju i dalje naoružavaju Rusija i Izrael. A Kurti, šta radiš?“, upitala ga je.

Ukidanje poreza neće doneti ništa dobro Kosovu, tvrdi, ali i dodaje da će sa druge strane, ova odluka omogućiti predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću da pobedi na predstojećim izborima u aprilu.

16:30 – Tokom govora ministarke Rozete Hajdari, poslanice AAK Time Kadrijaj i Teuta Hadžiu nastavljaju da postavljaju natpise „Srbija prolazi“, „?“ i „Srbija ne prolazi“
Rozeta Hajdari
Foto: KoSSev
Poslanice AAK tokom govora ministarke Hajdari postavile su nove plakate, preko onih koje su ranije postavile njihove stranačke kolege. Sa jedne strane je plakat sa porukom „Srbija prolazi“ sa druge „Srbija ne prolazi“ a natpis sa znakom pitanja nalazi se između ova dva natpisa.
16:05 – Poslanici AAK postavili natpise sa porukama „Srbija ne prolazi“ i „Gde je izvinjenje, gde su nestali“

Nakon jednočasovne pauze nastavljena je sednica na kojoj se raspravlja o taksama na robu iz Srbije i BiH.

Nastavak sednice obeležio je čin opozicionih poslanika Alijanse za budućnost Kosova, Beka Beriše i Gazmenda Sulje, koji su postavili tri plakata ispred govornice u Skupštini Kosova.

Poslanici AAK postavili su plakate sa porukama – „Srbija ne prolazi“ i „Gde je izvinjenje, gde su nestali“, pozivajući se na ranije izjave premijera Aljbina Kurtija da neće razgovarati sa Srbijom bez izvinjenja za ratni zločin protiv Albanaca, prenosi Koha.
14:45 – Ljimaj Kurtiju: Pristao si na ukidanje takse a ništa za uzvrat, odmah će te poslati u dijalog

U oštrim kritikama koje je Kurtiju, pored Dauta Haradinaja i Kadrija Veseljija, uputio i lider Socijaldemokratske inicijative Fatmir Ljimaj, kazao je da je Kurti „propustio veliki deo pregovora“ zbog svojih prioriteta.

„Premijer ne sme da se krije iza direktora. O sporazumima se pregovaralo a ti si kazao da ne znamo šta radimo. Dijalog je centralna tema, ne beži. Počni sa glavnom temom, ostavi to glumatanje, neće pomoći, 70% tvog govora je bilo oko LDK. Kadriju si spočitao da je kod njega to bilo kao bolest. Premijeru idi izgradi stav“, rekao je on.

Lider NISMA-e, Kurtiju spočitava da je pristao da ukine takse, ne uzimajući išta za uzvrat, te da se ne ponaša kao šef vlade, jer će odmah nakon ukidanja taksi za nedelju dana biti pozvan da krene u dijalog, a možda i ne, ali je to samo usled toga što „Vučić ima izbore u Srbiji“.

U međuvremenu određena je i desetominutna pauza.

Aljbin Kurti: „Mi nemamo Srbiju kao tačku u programu našeg dnevnog reda, ili, kada se svi zajedno skupimo, tu nećete naći Srbiju, naći ćete početak vetinga, smanjenje plata kabineta na pola, raspuštanje odbora, to ćete naći, nećete naći Srbiju kod nas. Ja sam preuzeo zadatak ali ne idem sa 10 ili 12 muškarca u Brisel, slušam sve prijatelje, razgovaram i sarađujem sa njima, ali na kraju, vlada ove zemlje odgovara ovom narodu. I kada ja kažem, ili sve ili ništa, i sad ili nikad, plan je da ima ciljeva, ima principa. Džaba imati principe i koncept bez strategije i taktike, a zato vam je možda i pala vlada. Opet kažem taksu na sirovinu mi ćemo ukinuti kao izražavanje dobre volje sa naše strane, međutim od 15. marta do 1. aprila videćemo kako će odgovoriti Srbija – prvo je nečasna kampanja Srbije prema priznanjima, a drugo je trgovinska barijera“

14:20 – Veselji: Prošla vlada pala zbog taksi, može i ova

„Istina je to i svi znamo da je prošla vlada pala upravo zbog takse, te i ova vlada može da padne upravo zbog takse. Taksa je bila i može da bude interes samo kada se suprotstavlja agresivnosti srpske države. Nije protiv Srba usmereno i nikad protiv interesa SAD i zapadnih prijatelja“, kazao je lider PDK Kadri Veselji u svom odgovoru Aljbinu Kurtiju.

Za samog Kurtija kazao je da predstavlja „opasnost za državu Kosovo“. Prema njegovim rečima, on je „nestabilna osoba“ i postavlja se kao „carinik“.

Istakao je da PDK nije menjala stav još tokom prethodne vlade, podsećajući na to da je on sam još u januaru 2019. godine predložio nacrt za ukidanje taksi, za koji je rekao da je „odbačen zbog populizma“, te da sada to isto predlaže Kurti.

„Zatvaranje neizvesnosti sa Srbijom je u interesu Kosova. SAD su investirale u ovaj region, zbog čega sam i predložio“, podsetio je Veselji, objašnjavajući da bi se tako „vratila prednost“ na Srbiju da odgovori, a sa saveznicima održali odnosi.

Umesto toga, odnosi sa SAD-om sada su na najnižoj tački.

13:40 – Kurti: Nateraćemo Srbiju da prizna sva naša dokumenta, postoje pametnije mogućnosti od taksi

Za skupštinskom govornicom izašao je i kosovski premijer Aljbin Kurti. U svom dužem obraćanju istakao je da je Srbija uvođenje taksi iskoristila kao izgovor da odbije dijalog.

Efekat taksi bio je minimalan, zato što nije pravilno sproveden, kazao je, uz tvrdnju da je bilo krijumčarenja robe i tajnih dilova.

Tri tačke reciprociteta

Kurti je kazao da se za pitanje reciprociteta glasalo u kosovskoj skupštini još 2011. godine. U rezoluciji od 7. decembra 2011, jedna od tačaka bila je ta da je vlada trebalo da preduzme mere za međunarodni, politički i ekonomski reciprocitet sa Srbijom.

Sa druge strane tvrdi da je njegov stav – „pravi stav“ – „da krenemo napred“.

„Naš pristup je ono što nas praktično postavlja u ofanzivu. Postoje mnogo pametnije verzije kako ostvariti ciljeve koje želimo od onog što je do sada učinjeno. Srpske vlasti zahtevaju da se dokumenti pripreme na srpskom jeziku“, kazao je, prenose kosovski mediji delove govora.

Verujem da nije najbolji pristup `sve ili ništa` ili `sada ili nikada`, verujem da je moj stav taj da se ide napred

Reciprocitet je njegov koncept kojim se uspostavlja „jednakost“.

„Reciprocitet proizilazi iz jednakosti“, naveo je.

A pre toga, potrebno je da oni u Prištini prvo „moraju da se normalizuju“, a zatim i odnosi sa Srbijom.

„Sporazum o reciprocitetu, koji je na neki način urađen i u Briselu zbog papirnih nalepnica, na Kosovu nije sproveden. To je bio Briselski sporazum, bio je u našem interesu, ali nije sproveden. Naše tablice RKS ne ulaze u Srbiju a njihove da. Prethodna vlada sa stopostotnom taksom imala je 8 meseci, i 14 meseci prethodno. Srbija se nije promenila, bila je ista kakvu je svi poznajemo. Vlada 14 meseci nije imala taksu, a možda posle toga nije smela, trebalo je da ima reciprocitet. Od sastanaka koje sam održao došao sam do pravog cilja za put napred u vezi sa 100-postotnom taksom. Napravim korak dobre volje, a na Srbiji je da vrati. Srbija se mora dokazati, mora da kaže da zaustavlja kampanju. Naše mere su normalne za jednu normalnu državu. Mi treba sami sebe da normalizujemo pre negi tražimo normalizaciju odnosa sa Srbijim“.

Srbija treba da se zaustavi u kampanji odpriznavanja i da sprečava učlanjenje Kosova u međunarodne institucije, kakav je INTERPOL. Pozadina toga je pokušaj da se Kosovo spreči u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, za šta je Kurti rekao da je to regionalni problem.

Založio se protiv bilo kakve podele ili zamene teritorija. Odgovarajući na prethodnu opasku Dauta Haradinaja, da je za vreme prethodne vlade Kosovo bilo „kao tvrđava“ u odnosu na Srbiju, a prema ostatku regiona istovremeno otvoreno, Kurti mu je rekao da „država mora da bude više od tvrđave jedne porodice ili plemena“, te da mora da postoji i nivo delovanja za „državu“.

Plan bio potpisivanje sporazuma (o podeli) i završetak razgovora, to se neće desiti

„Tvrđava je tvrđava porodice, plemena, država je više. U pogledu političkog i ekonomskog suvereniteta u našoj zemlji efekat taksi je minimalan. Ja sam glasno protiv zamene teritorija. Aktuelni predsednik nema ovlašćenja za potpisivanje sporazuma. Ne postoji nikakva provedbena moć za bilo koji sporazum. To se neće desiti. Znam da je postojao plan za ukidanje takse na Kosovu, a sutradan ne da započne dijalog, već da se završi“, rekao je.

Pred Kurtijevo izlaganje, poslanici Srpske liste, koji su deo njegove vlade, izašli su iz skupštinske sale, a u međuvremenu otvorila se oštra polemika između Kurtija sa jedne strane, te Kadrija Veseljija, Dauta Haradinaja, i Fatmira Ljimaja sa druge

12:20 – Seljimi: Porez nije zaustavio projekat za podelu Kosova, rizik i dalje postoji

Šef poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) tvrdi da se uvođenjem taksi nije uspelo da se zaustavi plan o podeli Kosova.

Opasnost i dalje postoji, kazao je, odbacivši tako tvrdnje da je njihovim uvođenjem projekat podele Kosova zaustavljen.

Haradinaj tvrdi uhapšeno troje aktivista AAK

Ramuš Haradinaj potvrdio je da je troje aktivista njegove stranke uhapšeno zbog postavljanja mrtvačkog sanduka ispred kapije skupštine.

„Najjače osuđujem hapšenje mladih aktivista AAK – Naima Ramizija, Sami Ljekaja i Edonisa Kamberija (Naim Ramizi, Sami Lekaj, Edonis Kamberi), koji su preduzeli simboličnu akciju protiv uklanjanja taksi, ispred vladinog objekta. Postupanje policije prema poštenim građanima, samo zato što su podsetili premijera Kurtija je jasno kršenje principa, protiv duha kosovskog ustava i zakona na snazi, Haradinaj je napisao na Fejsbuku.

U međuvremenu, oglasila se Kosovska policija, koja je prvo potvrdila privođenje četiri osobe, ali i njihovo puštanje odmah nakon saslušanja, a mrtvački sanduk je uklonjen

„Sahrana Kurtijevih obećanja“

A pred skupštinom Kosova, postavljen je sanduk sa izlepljenim porukama na albanskom „Reciprocitet“. Kako javlja nekoliko prištiniskih portala, oni tvrde da je to „sahrana obećanja“, simboličan protest protiv Kurtijeve najave da ukine takse. Opozicija je prethodno najavila proteste, istovremeno kada počne sednica, ali osim ovog sanduka, koji je postavljen pred sam početak sednice, nisu viđena okupljanja – za sada.

FOTO: Gazeta Express

Ako je nešto zaustavilo projekat podele Kosova, to je upravo protest protesta građana koji su imali jedan moto – da narod ne podleže jednoj osobi, kazao je Seljimi.

Ispred grupe ovih poslanika danas se na poslaničkom stolu nalazi i albanska nacionalna zastava.

12:15 – Daut Haradinaj Kurtiju: 100 razloga da se suprotstavimo ukidanju taksi

Kako se i očekivalo, poslanici AAK, oštro kritikuju nameru da se takse ukinu, ističući istovremeno da AAK nije podlegla takvom pritisku dok su oni bili u vladi.

Šef poslaničke grupe „Alijansa za budućnost Kosova“, inače brat Ramuša Haradinaja – Daut Haradinaj, rekao je da pod Haradinajevom vladavinom takse nisu ukinute uprkos ogromnom pritisku, te da je Kosovo tada bilo „poput tvrđave“, prema Srbiji, iako su imali drugačiji stav prema drugim državama.

Ponovio je da Kosovo sada ne bi trebalo „da se preda“, podsetivši Kurtija na aktivnosti Samoopredeljenja kada su prevrtali kamione kojima se dovozila roba iz Srbije, i insistirali na bojkotu ove robe.

„Kosovo ni sada ne bi trebalo da odustane. Sećam se premijera Kurtija i njegovog višegodišnjeg razloga, prevrtanja kamiona, protesta (…) opstrukciji za srpsku robu“, kazao je.

Takođe, o teritorijalnom integritetu Kosova ne može se pregovarati a ukoliko se tržište bude otvorilo, to će biti opasnost za Kosovo, takođe kaže Haradinaj.

„Danas imamo 100 razloga da se suprotstavimo neukidanju stopostotnih taksi. Kosovo mora da zna da ako danas otvorimo srpsko tržište, to će biti rizik za sutra“.

11:40 – Sednica započela sa pola sata zakašnjenja, nedostajao kvorum

Danas se održava vanredna sednica kosovske skupštine u vezi sa taksama na robu iz Srbije i BiH, odnosno pitanjem ukidanja taksi, koju su zahtevali poslanici opozicije u pokušaju da spreče najavu Aljbina Kurtija da ih ukine.

Sednica, koja je bila zakazana za 11 sati, započela je sa oko pola sata zakašnjenja, zbog nedostatka kvoruma, zbog čega je pre nego i da počne, predsednica skupštine Vjosa Osmani saopštila da se određuje desetominutna pauza.

Prisustvuju joj i kosovski premijer Aljbin Kurti, kao i poslanici Srpske liste.

Novi poslanici položili su na samom početku i zakletvu, a pred onima iz Samoopredeljenja nalazi se i albanska nacionalna zastava.

AAK, stranka bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, koji je u novembru 2018, i uveo takse na robu iz Srbije i biH, prikupila je prethodno 41 potpis da se današnja sednica održi. U isto vreme kada je i zakazana sednica, ova stranka najavila je i proteste protiv ukidanja taksi. Oni su najglasniji protivnici ukidanja taksi, a Kurtija su optužili da je „prevarant“, te da se „predao Srbiji“.

Podsetimo, kosovski premijer, Aljbin Kurti, saopštio je prošle nedelje da će 15. marta ukinuti samo takse na uvoz sirovina iz Srbije i BiH, a od 1. aprila i na sve proizvode ukoliko Srbija ispuni dva uslova – prestane sa kampanjom „odpriznavanja Kosova“ i dozvoli izvoz kosovskih proizvoda u centralnu Srbiju, dok će ukoliko Srbija ne ispoštuje ove uslove od 1. aprila takođe biti uvedena i mera reciprociteta.

Sa druge strane, lider LDK, Isa Mustafa, poručio je juče da takse treba u potpunosti ukinuti „baš kao što to zahtevaju SAD“ te da se nada da će do toga doći na današnjoj sednici kosovske skupštine, zbog čega ga je pohvalio Ričard Grenel da je „mudar vođa“.

Kada je reč o uvođenju mere reciprociteta, Mustafa je dodao da bi ona trebalo da se uvede prema Srbiji, ali u dogovoru sa SAD i EU i ukoliko ona ne obustavi kampanju povlačenja priznanja protiv Kosova i ne otkloni trgovinske i ekonomske barijere.

Kurti je pod dvostrukim pritiskom da ukine, odnosno ne ukine takse. Jedan dolazi sa zapada, pre svega iz SAD-a koje traže potpuno ukidanje, a sa druge strane, sadašnja opozicija Kosova, pre svega AAK i PDK oštro se tome protive. Takođe, tenzije u vezi sa istim pitanjem su vidljive i na relaciji koalicionih partnera – LVV i LDK, odnosno Kurtija i Mustafe, nakon što im je bezmalo tri meseca trebalo i da sklope koalicioni sporazum.

Povezani tekstovi:

Rama brani Kurtija i kritikuje Haradinaja zbog taksi, Haradinaj uzvraća: „Pokvario sam mu velikosrpski plan“

Mustafa: U potpunosti ukinuti takse, reciprocitet u dogovoru sa EU i SAD ako Srbija nastavi sa kampanjom i barijerama

Osmani: Mustafa i Kurti o ukidanju taksi od ponedeljka

Tači: Takse ozbiljna smetnja, nedostatak potpunih odluka produbljuje izolaciju Kosova

Vučić Kurtiju o delimičnom ukidanju taksi: Prevara, te trikove da prodaješ nekom drugom

Vanredna sednica zbog najave o ukidanju taksi u ponedeljak

Osmani: Danas razgovaramo sa Kurtijem o taksama

Hoti: Kurtijeva odluka o taksi nije dogovoren stav, izlazimo iz vlade ako se porez ne ukine bezuslovno

EU pozdravlja najavu o ukidanju taksi na uvoz sirovina

Grenel: Kurti pravi ogromnu grešku, takse se moraju potpuno ukinuti

Sednica vlade otkazana zbog neslaganja LVV i LDK oko taksi ili zbog pratećeg materijala?

Reakcije posle odluke Kurtija da ukine takse

Kurti: 15. marta ukidamo takse na sirovinu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.