Hoti: Kurtijeva odluka o taksi nije dogovoren stav, izlazimo iz vlade ako se porez ne ukine bezuslovno

Foto: Koha

Iako je kosovski premijer Aljbin Kurti na vanrednoj konferenciji danas u Prištini rekao da je odluku o delimičnom ukidanju taksi dogovorio sa koalicionim partnerom LDK, zamenik kosovskog premijera Avdulah Hoti je demantovao ove navode, rekavši da Kurtijeva odluka o taksi nije dogovoren stav. Kaže da LDK neće ostati u vladi ako se porez ne ukine bezuslovno.

„Možete li uspešno upravljati vladom koja nema podršku SAD? U takvoj vladi, LDK ne ostaje. LDK neće ostati u vladi ako se taksa ne ukine bezuslovno. Vlada koja izoluje samu sebe ne može da pospeši kosovsku agendu. LDK nema interes za vladu koja se izoluje“, rekao je Hoti za „T7“, prenosi RTK2.

Hoti je rekao da Kurtijeva odluka o taksi nije dogovoren stav.

„Složio sam se da razgovaram o uslovima. To nije stav koji smo usaglasili o Kurtijevoj odluci u vezi sa taksom“, rekao je Hoti.

On kaže da je koalicioni sporazum bio da se taksa zameni reciprocitetom.

„Deo koalicionog sporazuma je bio da se ukine taksa i da se zameni merama reciprociteta ako Srbija ne reaguje na uklanjanje barijera“, kazao je Hoti.

„Naš zahtev je bio da sednemo i složimo se po pitanju takse. Mi smo vlada i potreban nam je konsenzus da se odluke vlade donose zajedno. Verujem da bi trebalo da sednemo i razgovaramo“, dodao je Hoti.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je danas na vanrednoj konferenciji saopštio da će 15. marta ukinuti takse na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a od 1. aprila na sve proizvode ako Srbija prekine kampanju povlačenja priznanja Kosova i otkloni druge barijere.

Međutim, ukoliko Srbija „ne razmotri stav Кosova i ne počne da uklanja barijere, reciprocitet će početi da se primenjuje od 1. aprila, prvo u oblasti trgovine, a zatim i u oblasti privrede. U slučaju da srpska strana ne ispoštuje to ni nakon perioda od 90 dana od ukidanja taksi na sirovine, onda će vlada od 15. juna vratiti takse, saopštio je Kurti.

Kurtijeva odluka o ukidanju taksi, naišla je na brojne reakcije. Ovu vest je saopštio na vanrednoj konferenciji za novinare, tri i po sata nakon što je otkazana sednica vlade. Pročitajte još:

Sednica vlade otkazana zbog neslaganja LVV i LDK oko taksi ili zbog pratećeg materijala?

Reakcije posle odluke Kurtija da ukine takse

Kurti: 15. marta ukidamo takse na sirovinuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.