Rama brani Kurtija i kritikuje Haradinaja zbog taksi, Haradinaj uzvraća: „Pokvario sam mu velikosrpski plan“

Haradinaj i Rama
Foto: AP

Albanski premijer, Edi Rama, kaže da novi kosovski premijer, Aljbin Kurti „može biti sve ali ne i sluga Srbije“, uputivši pritom kritiku njegovom prethodniku, Ramušu Haradinaju, koji je rekao da se Kurti „predao Srbiji“ neposredno nakon najave o ukidanju taksi. Sa druge strane, Haradinaj vidi Raminu reakciju kao frustraciju „zbog toga što mu je osujetio velikosrpski plan“.

Edi Rama je u objavi na Tviteru poručio da je Kurti na dobrom putu zbog ukidanja taksi.

„Aljbin Kurti je na pravom putu… Trebaće da se suoči sa etiketom „izdajnika“, ali ako, ta etiketa razlikuje vođe mira od spomenika rata“, napisao je Rama na Tviteru.

Sa druge strane, uputio je kritiku bivšem kosovskom premijeru, Ramušu Haradinaju, koji je odmah nakon najave Aljbina Kurtija da će 15. marta ukinuti samo takse na uvoz sirovina iz Srbije i BiH, a od 1. aprila na sve proizvode, uz uslove prema Srbiji, Kurtija nazvao „prevarantom“, napisavši da se „predao Srbiji“.

“Besramno je Ramuš počeo da napada Aljbina Kurtija! Aljbin može biti bilo šta, ali nikada nije sluga Srbije! Voleo bih da niste podlegli napadima zbog ukidanja taksi, koje su uništile ugled Kosova na međunarodnom nivou i Srbiju u očima sveta prikazale kao žrtvu”, poručio je Rama na Tviteru.

U međuvremenu se oglasio i zvaničnik Samoopredeljenja, Arber Zaimi, poručivši Rami da ne treba da ih štiti od Haradinaja već da kao premijer Albanije radi sa kosovskom vladom na ujedinjenju stavova i strategije u pogledu međunarodne politike.

Kritiku albanskog premijera na Tviteru, pratio je odgovor Ramuša Haradinaja na Fejsbuku.

„Frustracija Edija Rame mnome je razumljiva. Znam da ne može da mi oprosti zbog toga što sam pokvario velikosrpski plan. Nakon što se vratio iz Moskve Edi Rama ne gubi vreme, nego sprovodi Lavrovljeve savete“, izneo je još jednu optužbu na račun albanskog premijera Haradinaj.

A Kurtija je posavetovao u vezi taksi.

„Želim da premijer Aljbin Kurti nastavi svoj put blokiranja puta Edija Rame i drugih radi podele Kosova i osnaživanja Srbije i Rusije u našem regionu, održavajući taksu do konačnog ugovora o priznavanju. Drugo je već istorija“.

Podsetimo, Haradinaj je u više navrata u prošlosti optuživao albanskog premijera da je sa kosovskim predsednikom i srpskim radio na podeli Kosova. Zbog ovoga je albanski premijer čak i podigao tužbu protiv Haradinaja.

„Gospodin (Ramuš Haradinaj) moraće da dođe pred sud Kosova i dokaže optužbu o 10 milijardi koje bismo podelili ja, predsednik Tači i predsednik Srbije, Vučić“, izjavio je još pre podizanja tužbe Rama.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.