Reakcije posle odluke Kurtija da ukine takse

ivan mitic photography takse, protesti

Vest je ažurirana

Nakon što je kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio da će od 15. marta ukinuti takse na uvoz sirovina koje dolaze iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a od 1. aprila na sve proizvode, ukoliko Srbija prekine kampanju povlačenja priznanja Kosova i otkloni druge barijere, stižu i prve rekcije.

Prva reakcija je stigla od bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, čija je vlada i donela odluku o taksama.

Haradinaj je Kurtija nazvao „prevarantom“, napisavši da se „predao Srbiji“.

“Večeras se Aljbin prevarant predao Srbiji. Ovo je početak povratka Srbije i Rusije na Kosovo. Aljbin prevarant je od danas odgovoran za ponovno privredno osvajanje Kosova od Srbije. Bože blagoslovi Kosovo i njegov narod”, napiso je Haradinaj.

Haradinaj, koji je i uveo takse, odluku o njihovom ukidanju je i ranije smatrao pogrešnom. Njegov opštepoznat stav je da prvo Srbija prizna nezavisnost Kosova, a da posle toga Priština ukine takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Veselji: Kurti je prevarant i neznalica

Lider Demokratske stranke Кosova, Кadri Veselji, u svojoj reakciji na Kurtijevu odluku o delimičnom uklanjanju taksi od 100 odsto, kaže da je Kurti „neznalica, slabić i prevarant“. Kaže da bi Kosovo moglo biti ugroženo sa njim na čelu vlade.

„Ništa novo od Aljbina! Najmanje da poštuje pravo autora. Zato što je njegova odluka o taksi i reciprocitetu pozajmljena od iz mog predloga januara 2019, koji je on, kao i svaku drugu stvar odbio. Kao opozicionar bio je u stanju da zapali Kosovo i da koristi nasilje i živote mladih idealista da dođe na vlast. Danas, kada vodi vladu, vidi se da je njegov ideal samo držanje vlasti. Ucenjujući, uništava sebe brže nego što su drugi očekivali“, napisao je Veselji.

Ljimaj: Kurti političar koji vara

I šef Socijaldemokratske inicijative, Fatmir Ljimaj, reguje na Kurtijevu odluku o ukidanju taksi. On ga naziva neznalicom, prevarantom i slabićem.

„Ostaće upamćen kao političar koji u roku od jednog dana vara, laže, menja stavove i obećanja zbog kojih su glasali građani“, napisao je Ljimaj na Fejsbuku.

Tačijev savetnik nazvao Kurtija plitkim

Artan Behrami, savetnik kosovskog predsednika Hašima Tačija u objavi na Fejsbuku nazvao je Kurtija plitkim, rekavši da ljubav prema Americi ima korene mnogo dublje od premijera Кurtija.

Behrami je rekao da Кurti traži državu u kojoj Amerika nema ulogu u unutrašnjoj politici.
Кaže da je konfrontacija sa Sjedinjenim Američkim državama suprotna albanskom genetskom kodu.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je danas na vanrednoj konferenciji saopštio da će 15. marta ukinuti takse na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a od 1. aprila na sve proizvode, ako Srbija ispuni dva uslova. Pročitajte više:

Kurti: 15. marta ukidamo takse na sirovinu

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.