Kurti pisao Trampu i Pompeu da započinje postepeno ukidanje taksi od 15. marta

FOTO: Aljbin Kurti/Tviter nalog
FOTO: Aljbin Kurti/Tviter nalog

Kosovski premijer Aljbin Kurti poslao je pisma američkom predsedniku Donaldu Trampu i državnom sekretaru Majku Pompeu, u kojem ih je obavestio da Priština od 15. marta, kako je i najavio, započinje sa uklanjanjem taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

To je znak njihovog dobrog diplomatskog gesta i posvećenosti bliske saradnje sa SAD-om, ali i očekivanja da će i Beograd ukloniti sve necarinske barijere u trgovini s Kosovom i zaustaviti kampanju protiv priznavanja Kosova.

Sjedinjene Države i Evropsku uniju pozvao je da uspostave mehanizme za nadgledanje i sankcionisanje kako bi se obe strane pridržavale obaveza preuzetih u skladu sa sadašnjim i budućim sporazumima.

Obavestio ih je i da je program vlade fokusiran na dva glavna stuba: beskompromisnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, te ekonomskom rastu, širenju investicija i otvaranju novih radnih mesta.

Obavestio ih je i da je izborom nove vlade i njega kao premijera „završeno“ sa nedostatkom koordinacije sa kosovske strane u vezi sa dijalogom sa Beogradom, te nejasnoćama „ko u ime Kosova govori za pregovaračkim stolom“.

„Svesni smo da je tokom poslednje dve godine došlo do izrazitog nedostatka koordinacije između kosovskih predstavnika o ulozi, interesu i ciljevima u dijalogu sa Srbijom, kao i o nejasnoći ko govori u ime Kosova na međunarodnoj sceni i na Kosovu za pregovaračkim stolom. To će se završiti vladom koju ja predvodim“, navodi se u pismu koje je objavila Koha.

Pismo je inače objavljeno u danu kada se održava vanredna sednica kosovske skupštine, sazvana na zahtev dela opozicije – AAK, koja se oštro protivi ukidanju taksi, a koja cela kritikuje Ajbina Kurtija, a kojoj prisustvuje i Kurti, vodeći oštru polemiku sa liderima opozicionih stranaka.

Sadržaj celog pisma objavljujemo u nastavku:

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

„Poštovani Donald Tramp (Donald J. Trump)

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država

Vaša Ekselencijo,

Šaljem Vam ovo pismo da Vas obavestim o upravljačkom programu i novoj vladi Republike Kosovo. Ovom prilikom želim da Vam se zahvalim na Vašoj stalnoj podršci Republici Kosovo i na Vašoj posvećenosti stvaranju ekonomskih prilika, bezbednosti i trajnog mira na Balkanu. Izuzetno cenimo lični interes koji ste pokazali za budućnost naše zemlje i našeg regiona.

Program upravljanja novom kosovskom vladom fokusiran je na dva glavna stuba. Prvi se sastoji u našoj posvećenosti beskompromisnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Drugi stub kao glavni prioritet je ekonomski rast, širenje investicija i otvaranje novih radnih mesta. Ova dva procesa su uzajamno povezana i pozdravljamo stalnu podršku vlade Sjedinjenih Država u našim naporima da primenimo dobro upravljanje, vladavinu zakona i ekonomske prilike za narod Kosova.

Moja vlada i ja posvećeni smo rešavanju preostalih pitanja između Republike Kosovo i Srbije. I dalje smo uvereni da se to mora učiniti u okviru dijaloga, koji bi kulminirao uzajamnim priznanjem dve države. Verujemo da je ovo važan put za integraciju Kosova u međunarodnu zajednicu i postizanje istorijskog sporazuma koji bi stvorio trajni mir, stabilnost i bezbednost na Balkanu.

Stoga ćemo 15. marta početi da uklanjamo takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine koje je utvrdila prethodna vlada. U početku će se skinuti takse za sirovine. To radimo kao izraz dobrog diplomatskog gesta i kao znak naše posvećenosti da blisko sarađujemo sa Sjedinjenim Državama u dijalogu sa Srbijom. Nadamo se da će se naše akcije recipročno vratiti iz Beograda, odakle očekujemo da će ukloniti sve necarinske barijere u trgovini s Kosovom i zaustaviti kampanju protiv priznavanja Kosova. Takođe pozivamo Sjedinjene Države i Evropsku uniju da uspostave mehanizme za nadgledanje i sankcionisanje kako bi se obe strane pridržavale obaveza preuzetih u skladu sa sadašnjim i budućim sporazumima.

Svesni smo da je tokom poslednje dve godine došlo do izrazitog nedostatka koordinacije između kosovskih predstavnika o ulozi, interesu i ciljevima u dijalogu sa Srbijom, kao i o nejasnoći ko govori u ime Kosova na međunarodnoj sceni i na Kosovu za pregovaračkim stolom. To će se završiti vladom koju ja predvodim. Vlada i ja kao premijer, imamo ustavni mandat, političku volju i zakonsku dužnost, kao i potpunu i isključivu odgovornost za preuzimanje, vođenje ovog procesa i predstavljanje Kosova na najvišem diplomatskom nivou. Radujemo se što ćemo sarađivati sa Vama, Vašim diplomatama i izaslanicima, kao i sa našim partnerima u Evropskoj uniji, na unapređenju ovog procesa.

Moja vlada smatra da su odnosi Kosova sa Sjedinjenim Državama od najvećeg strateškog značaja za našu zemlju kao savez zasnovan na duboko zajedničkim vrednostima i interesima. Vaša administracija je već imala pozitivan uticaj na zapadni Balkan, donoseći novu energiju i primenjivost u rešavanju problema, veoma pozdravljamo. Radujemo se produbljivanju našeg partnerstva i zajedničkom radu sa Sjedinjenim Državama na unapređenju ekonomskih prilika, jačanju vladavine zakona, jačanju regionalne sigurnosti, podsticanju dijaloga između Kosova i Srbije i drugim pitanjima.

Iskreno,

Aljbin Kurti“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.