Osmani: Danas razgovaramo sa Kurtijem o taksama

Vjosa Osmani nakon glasanja za predsednika parlamenta
FOTO: KoSSev

Predsednica kosovske skupštine iz LDK, Vjosa Osmani, najavila je da će se koalicioni partneri – LVV i LDK sastati danas, nakon čega će izaći sa stavom u vezi sinoćnje odluke kosovskog premijera da delimično ukine takse.

„Tokom dana ćemo razgovarati o tim pitanjima sa premijerom, važno je da koalicioni partneri donesu zajedničke odluke, a mi ćemo se izjasniti onog trenutka kada zauzmemo jedan stav“, poručila je Osmani, prenosi Gazeta Express.

Osmani je ujedno saradnju koalicionih partnera ocenila kao „vrlo dobru“ – „uverena sam da će sve razlike koje postoje ubrzo biti rešene“, poručila je.

I dok je predsednica skupštine optimistična povodom pronalaska rešenja, zamenik kosovskog premijera iz LDK, Avdulah Hoti, juče je čak najavio da će ova stranka izaći iz vlade ukoliko se takse ne ukinu bezuslovno.

Osmani je danas ujedno potvrdila Hotijeve navode, da odluka o taksama nije doneta u koordinaciji sa ovom strankom.

Podsetimo, kosovski premijer, Aljbin Kurti je na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji saopštio da će 15. marta ukinuti takse na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a od 1. aprila na sve proizvode ako Srbija prekine kampanju povlačenja priznanja Kosova i otkloni druge barijere.

Međutim, ukoliko Srbija ne razmotri stav Кosova i ne počne da uklanja barijere, reciprocitet će početi da se primenjuje od 1. aprila, prvo u oblasti trgovine, a zatim i u oblasti privrede. U slučaju da srpska strana ne ispoštuje to ni nakon perioda od 90 dana od ukidanja taksi na sirovine, onda će vlada od 15. juna vratiti takse, saopštio je Kurti.

Kurtijeva odluka o ukidanju taksi na uvoz sirovina naišla je na odobrenje Evropske unije, međutim, ne i Amerike, kao i opozicije, čiji su poslanici, kako prenose kosovski mediji, uputili zahtev predsedništvu Skupštine Kosova za održavanje vanredne sednice. Na njoj bi se raspravljalo o najavljenom postepenom ukidanju takse. O svemu tome više čitajte u:

EU pozdravlja najavu o ukidanju taksi na uvoz sirovina

Grenel: Kurti pravi ogromnu grešku, takse se moraju potpuno ukinuti

Sednica vlade otkazana zbog neslaganja LVV i LDK oko taksi ili zbog pratećeg materijala?

Reakcije posle odluke Kurtija da ukine takse

Kurti: 15. marta ukidamo takse na sirovinuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.