Sednica vlade otkazana zbog neslaganja LVV i LDK oko taksi ili zbog pratećeg materijala?

Sednica vlade
FOTO: Gazeta Express

Neslaganja oko toga da li treba da se ukine taksa ili ne, između dva koaliciona partnera – LVV i LDK, dovela su do toga da se otkaže sednica Vlade zakazana za danas u 16:00, pisala je danas ranije Gazeta Express pozivajući se na svoje izvore. Ove navode demantovala je prištinska Koha, takođe nezvaničnim informacijama da je sednica odložena zbog neobezbeđenog pratećeg materijala za sednicu.

U najavi današnje sednice zakazane za 16 sati nije bilo informacija o tačkama dnevnog reda, prenosi Gazeta Express, dok je, prema pisanju Kohe, Aljbin Kurti zabranio svim ministarstvima da se povodom ovoga oglašavaju bez konsultacije s njegovim kabinetom.

Iako je bila zakazana za 16 sati, sednica nije održana a zbog razlike u stavovima o stopostotnim taksama između dveju vladajućih stranaka, prenosi Express. Međutim, ovaj medij nije precizirao šta je to oko čega se koalicioni partneri LVV i LDK ne slažu.

Međutim, u međuvremenu je Koha javila da do odlaganja sednice nije došlo zbog neslaganja koalicionih partnera oko ukidanja takse, već zbog nedovršenog pratećeg materijala.

Danas su takođe članovi AAK, stranke Ramuša Haradinaja, koji je najveći protivnik ukidanja taksi održali performans ispred zgrade vlade.

Simbolično su postavili lutke sa likovima Aljbina Kurtija i Ane Brnabić uz natpise „Aljbine, da li Srbija prolazi ili ne prolazi“ i „Narod ne zaboravlja, Srbija ne prolazi“.

Kosovska vlada potom je potvrdila da je današnja sednica odložena za sutra, 28. februara u 12.00.

Koalicioni partneri LVV i LDK čak i pre nego što je formirana nova vlada, stajali su čvrsto pri stavu da takse ne bi trebalo ukinuti bez uvođenja reciprociteta, dok je kosovski premijer u više navrata precizirao da će se prvo uvesti reciprocitet prema Srbiji, a da će se potom ukinuti takse.

Ukidanje taksi na robu iz Centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, bez uvođenja reciprociteta, međutim, jedan su od uslova koji su SAD postavile Prištini.

Sa druge strane, kako je izvestila Gazeta Express pozivajući se na nezvanične izvore iz SAD, Amerika je ostavila novom kosovskom premijeru rok do petka da ukine takse, dok će u suprotnom primeniti mere, među kojima može biti i obustavljanje investicija. Ovaj medij je danas ujedno preneo da je Kurti već poručio Amerikancima da do toga neće doći.

Kurti će danas u 18:30 održati vanrednu konferenciju za štampu, javljaju prištinski mediji. Za sada nije poznato iz kog razloga je sazvana konferencija.


Gazeta Express: Kurti negativno odgovorio na zahtev SAD o taksama

Gazeta Express: Grenel čeka Kurtija da ukine takse do petka, ako ne budu ukinute- stvari mogu eskaliratiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.