Komentar dana: Nenad Radosavljević

Na pitanje Srne da prokomentariše Kurtijevu izjavu da je „Republika Srpska pretnja stabilnosti za Zapadni Balkan“, Dodik je rekao da se radi o „lažnom premijeru lažne države“. „Prepoznat kao osoba koja ne poštuje sporazume i koja svako malo destabilizije južnu srpsku pokrajinu sad je dao sebi za pravo da deli lekcije po regionu. Kad se već drznuo da komentariše Republiku Srpsku, onda bi bilo pametnije da kaže da Republika Srpska treba da ima isti status kao Kosovo“, poručio je Dodik, prenosi N1 agenciju Srna.

To što ova intelektualna bukva koristi, u širokim slojevima naivnog srpskog naroda popularne, termine lažni premijer za Kurtija kao i lažna država i južna srpska pokrajina za Kosovo, uopšte ne može da skrene pažnju sa njegove ključne konstatacije da Republika Srpska treba da ima isti status kao Kosovo jer svi znaju da on zagovara samostalnost Republike Srpske i razilaženje entiteta u BiH. Nepromišljeno, jer da misli taj ne ume, on je priznao nezavisnost Kosova i odvajanje od Srbije. Taj uostalom jedino misli da večito vlada i da uživa u ekstremnom bogatstu koje je kao posleratni profiter stekao.

Vladu Kosova trenutno vodi premijer, Aljbin Kurti. Ukupan dug Kosova dostigao je rekordne cifre, sada je skoro milijardu i 700 miliona. Na osnovu dokumenta Ministarstva finansija, proizilazi da Kosovo duguje Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj, zatim Međunarodnom monetarnom fondu, Svetskoj banci, pa Evropskoj banci za obnovu i razvoj, Evropskoj uniji, Nemačkoj banci za razvoj i pojedinim entitetima i međunarodnim finansijskim subjektima. Kosovo je zakonom regulisalo koliko može da duguje kao država. Vlada Kosova definisala je Zakonom o javnim dugovima, odnosno članom 32, da je maksimalni limit ulaska Kosova u ukupna dugovanja „40% bruto domaćeg proizvoda“. Kosovo trenutno duguje oko 25 odsto BDP-a

E pa sad ovako: To takozvano Kosovo duguje 1,7 milijardi evra a prava pravcata Vučićeva Srbija 30,13 milijardi a to je 18 puta više kod broja stanovnika koji je samo oko 5 puta veći. To takozvano Kosovo duguje 25% BDP-a a netakozvana Vučićeva Srbija 56,9% BDP-a. E pa sada vidite gde je Pink-ov i Vučićev “Ekonomski tigar” u odnosu čak i na nepriznato Kosovo. Doduše, duguju i Srbija i Kosovo istim institucijama pomenutim u ovoj vesti samo što Srbija duguje još i Kinezima, ali taj dug se ne računa u statistici i ne piše… Pamte ga Kinezi. Za sada. Mi ćemo ga tek zapamtiti. U post Vučićevoj “epohi”.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.