Tri tužioca iz drugih sredina privremeno prebačena u Osnovno tužilaštvo u Mitrovici

FOTO: KoSSev

Nakon ostavki srpskih tužilaca u Osnovnom tužilaštvu u Mitrovici, vršilac dužnosti glavnog tužioca, Besim Keljmendi (Kelmendi), danas je doneo odluku o vanrednom premeštanju tri tužioca iz drugih tužilaštva u Osnovno tužilaštvo u severnom delu Mitrovice, saopšteno je iz njegove kancelarije.

„Prebačeni tužioci radiće u Opštem odeljenju tužilaštva Mitovice, koje je pogođeno ostavkama tužilaca srpske nacionalnosti“, rekao je Keljmendi.

U saopštenju se precizira da će u zavisnosti od okolnosti, glavni tužilac odmah postupiti u skladu sa zakonom, situacijama i potrebama Osnovnog tužilaštva u Mitrovici.

Keljmendi je 10. novembra, tokom posete Osnovnom tužilaštvu u Mitrovici najavio mogućnost premeštaja tužilaca iz drugih regiona, kako bi, kako je tada navedeno u saopštenju tužilaštva, preduzeli sve mere da obezbede neophodne uslove kako bi Osnovno tužilaštvo u Mitrovici „funkcionisalo što je bolje moguće“ i kako ne bi bilo praznina u procesu rada.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je nakon odluke kosovske vlade da po fazama sprovede preregistraciju srpskih tablica na RKS, kulminirala izlaskom Srba iz svih kosovskih institucija, uključujući i sve sudije, tužioce i pomoćno osoblje u pravosudnim institucijama na Severu.

Od dana kada se sa napuštanjem kosovskih institucija započelo, kosovski premijer Aljbin Kurti u više navrata apelovao je na srpsku zajednicu da se u njih vrate, premda još uvek odbijajući da ispuni njihove zahteve – povlačenje odluke o preregistraciji i formiranje Zajednice srpskih opština.

Sa druge strane, međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, odmah započne razgovore o formiranju ZSO, a Srbi da se vrate u kosovske institucije.

Nakon prošlonedeljnih sastanaka u Parizu sa najvišim evropskim zvaničnicima, iz Brisela je stigla potvrda da je visoki predstavnik EU predao predlog Vučiću i Kurtiju za rešavanje trenutne krize na Kosovu, ali i da kriza sa tablicama mora da se reši pre 21. novembra, kada će, prema odluci Prištine, započeti kažnjavanje onih koji nisu preregistrovali vozila na RKS.

Beograd i Priština se i dalje uzajamno optužuju za novonastalu situaciju.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.