PIK pokrenuo istragu na pritužbe direktora Aktiva o jučerašnjem napadu na njega kod Jarinja

Baza Jarinje Specijalci KP policija
FOTO: KoSSev

Kosovski policijski inspektorat (PIK) pokrenuo je preliminarnu istragu povodom navoda direktora NVO „Aktiv“, Miodraga Milićevića, da su ga juče u blizini prelaza Jarinje verbalno i fizički napali pripadnici Specijalne jedinice kosovske policije. Istraga je pokrenuta na osnovu Milićevićeve žalbe, ali i zahteva kosovskog MUP-a.

O tome šta se dogodilo Miodrag Milićević govorio je danas za Pravi Ugao kod Ljubice Gojgić. Emisiju pogledajte ovde.

NVO Aktiv oglasio se juče navodeći da se incident dogodio oko 9.30 kada su specijalne jedinice direktora ove organizacije – Milićevića navodno zaustavile, a zatim i izdvojile iz kolone u blizini prelaza Jarinje.

Precizirali su da je Milićević tokom ispitivanja verbalno i fizički maltretiran, te da ga je jedan pripadnik specijalne policije pesnicom udario u stomak, da su vikali na njega i rekli mu da „ćuti“, ali i postavljali pitanja u vezi sa tim „zašto nema kosovska dokumenta“.

Njihove navode sinoć je demantovala Kosovska policija, navodeći da takav slučaj nije registrovan na prelazu Jarinje i da je izveštaj nevladine organizacije „neistinit“.

Ubrzo nakon KP, na isti slučaj reagovao je i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja koji je, premda rekavši da je uveren u „primerno ponašanje policajaca na Severu“, zatražio da PIK pokrene istragu.

„Policijski inspektorat Kosova potvrđuje da je započeta preliminarna istraga na osnovu tvrdnji podnosioca žalbe i zahteva Ministarstva unutrašnjih poslova“, naveli su danas iz službe za informisanje PIK-a za Kohu.

Milićević: Očekujem da će slučaj ispitati i rešiti

U međuvremenu, Milićević je danas za Kim, potvrdivši da je slučaj prijavio PIK-u, detaljnije govorio o jučerašnjem napadu na njega.

Milićević je za ovaj medij ispričao da je juče ujutru krenuo iz Kosovske Mitrovice na put, te da je u blizini Leška pokušao da pretekne policijsku kolonu koja se, kako kaže, neubičajeno sporo kretala. Međutim, kako je objasnio, jedno od policijskih vozila u koloni ga je u tome sprečilo pa je on nastavio put iza njega.

Objašnjava da nije bilo nikakvih naznaka da je u pitanju konvoj, niti su bila uključena rotaciona svetla što bi ukazivalo da preticanje nije dozvoljeno.

„Pokušao sam da preteknem jedno od poslednjih vozila ali mi je ono jasno preprečilo put prešavši u levu stranu i time stavilo do znanja da taj proces nije moguć. Nakon toga sam se vratio u desnu traku i nastavio da ih pratim, bez ičega što bi isprovociralo policiju, sve do nekadašnjeg punkta u blizini zvaničnog prelaza Jarinje. To je bivši punkt koji je sada pretvoren u bazu Specijalne jedinice policije. Vozila na čijem začelju je bilo oklopno vozilo su se zaustavila i nakon razmeštanja policijaca, iz oklopnog vozila su izašla tri policajca sa maskirnim uniformama i fantomkama. Pokazali su mi rukom da se izdvojim iz kolone i da se parkiram, ostala tri vozila koja su iza mene su propuštena i nakon toga je krenula neka vrsta ispitivanja“.

Tvrdi da su mu se obraćali najpre na albanskom jeziku i da su mu na „grub način i povišenim tonom zatražili dokumenta“.

„U tom trenutku mi je oteo dokumenta iz ruku i pitao kud sam krenuo. Na moju opasku da se žurim i da sam krenuo za Sarajevo, on me je ponovo povišenim tonom pitao zbog čega sam hteo da preteknem policiju ali sam objasnio da nije bilo nikakvog obeležja da se radi o policijskom konvoju, niti da sam na bilo koji način hteo da isprovociram. U tom trenutku je krenuo da viče, da preti i da me ućutkuje i to je bio početak demonstracije sile“, kazao je Milićević objašnjavajući da se tokom tog ispitivanja on nije suprostavljao specijalcima.

Dodaje da su se raspitivali odakle je, gde je zaposlen i zašto nema kosovska dokumenta.

„Ja sam im rekao da imam legitimna dokumenta koja su priznata za kretanje ne samo na Kosovu, već i u širem regionu. Uzviknuo da je ovo Kosovo, na šta sam ja rekao da jeste i u tom trenutku me je udario pesnicom u stomak. To je jasno već da je situacija izmakla kontroli i da je bilo kakav dalji pokušaj nekog normalnog razgovora bio nemoguć, ali je i jasno da je Policija ne samo prekršila svoja ovlašćenja već da su rešili da se fizički obračunaju. Nakon toga je usledio pretres vozila, sve stvari koje su bile u gepeku su razbacane, polomljena je plastika u gepeku bez bilo kakvog razloga. I kada su pretres privodili kraju vratili su mi dokumenta i rekli da je ovo samo upozorenje“.

Milićević je medicinski zbrinut u novopazarskoj bolnici, gde su mu ustanovljene kontuzije u predelu stomaka, odnosno lakše telesne povrede.

Nakon prijave Policijskom inspektoratu Kosova, direktor NVO Aktiv očekuje da će se slučaj ispitati i rešiti. Na pitanje da li očekuje reakciju predstavnika kosovskih institucija, Milićević je kazao da se ne nada previše.

O ovom, ali i o drugim pritužbama građana na „ponašanje“ specijalaca na Severu, čitajte u:

KP demantuje da je napadnut direktor NVO Aktiv, ali „na Jarinju“, Svećlja traži istragu PIK-a

Aktiv: Milićevića fizički i verbalno maltretirali specijalci kod Jarinja

Građani se opet žale da ih specijalci zaustavljaju na putevima, Policija tvrdi da to nije zastrašivanje, već pružanje sigurnosti

Građani ZP se žale na ponašanje kosovskih specijalaca, policija tvrdi – glavni cilj red i bezbednostPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.